Dostupni linkovi

Nova zatezanja na relaciji Zagreb - Beograd: Šešelj, uzrok koji ne prolazi


Nakon novog zaoštravanja odnosa na liniji Beograd – Zagreb, posle još jednog ispada Vojislava Šešelja koji je ispred beogradske Palate pravde spalio državnu zastavu Hrvatske, utisak je da obe strane posle zapaljivih izjava polako “spuštaju loptu”.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović da je čin spaljivanja zastave Hrvatske za svaku osudu, i da će protiv počinioca biti preduzete sve mere predvidjene zakonom.

"Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Verujem da ćete razumeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli rukovodilaca Srbije", navodi se u poruci koju je u Nikolićevo ime poslao njegov savetnik Ivan Mrkić.

Savetnik predsednice Hrvatske Darijo Mihelin na upućenu poruku odgovorio je da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović srdačno zahvaljuje i raduje se saradnji, piše u saopštenju iz kabineta Nikolića.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, i Vesna Pusić, prva potpredsednica hrvatske vlade, saglasili su se u telefonskom razgovoru da incidenti kakvih je bilo poslednjih dana ne smeju da ugroze unapredjenje odnosa dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ivica Dačić i Vesna Pusić složili su se da treba raditi na normalizaciji situacije u interesu budućnosti dve države i celog regiona i, kako saopštava MSP, naveli da je obostrana želja unapređenje odnosa.

"Zajednički cilj Srbije i Hrvatske mora biti da putem dijaloga rešavaju sva otvorena pitanja iz prošlosti i da definišu zajedničke interese i projekte za budućnost", naveli su Dačić i Pusić.

Prethodno je iz Zagreba upućen oštar protest i najavljeno povlačenje ambasadora iz Beograda na konsultacije, dok je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Srbija neće povući svoje diplomatske predstavnike iz Hrvatske.

“ Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji. Što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj, imaće ga“, izjavio je premijer Aleksandar Vučić koji se nalazi u službenoj poseti Slovačkoj.

Dok se čeka da premijer Aleksandar Vučić dođe iz službene posete Slovačkoj, gde je najavio da će u cilju smirivanja tenzija po povratku u Beograd pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom, poslanici Skupštine Srbije osudili su ponašanje Vojislava Šešelja.

“Paljenje zastave, složićemo se, nije dobra slika. Ali država nama odgovornost za to”, rekao je Đorđe Milićević, iz vladajuće Socijalističke partije.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica, izjavio je da Šešeljevo ponašanje šteti odnosima dve zemlje i međunarodnom ugledu Srbije.

“Zalažemo se da se uspostavi stalni dijalog između zvaničnog Zagreba i Beograda u cilju rešavanja brojnih problema”, naveo je Linta.

Janko Veselinović, poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke, rekao je da osuđuje izjave državnih zvaničnika koje zaoštravaju odnose Srbije i Hrvatske.

“Jer svaka neodgovorna izjava hrvatskog ministra znači lošiji položaj Hrvata u Srbiji, a svaka neodgovorna izjava srpskog ministra znači gori položaj Srba u Hrvatskoj”, kaže Veselinović.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Za to vreme, Vojislav Šešelj održao je jednu od redovnih konferencija za medije na kojoj je ponovio da se doborovoljno neće vratiti u Hag.

“Ja ću pružiti pasivni otpor. A to što premijer kaže da neće biti nasilnog hapšenja, to pitajte njega šta je mislio”, poručio je Šešelj.

Igmanska inicijativa ocenila je da je spaljivanje hrvatske zastave najnovija u nizu Šešeljevih sistemskih provokacija i izrazila očekivanje da će se što pre vratiti u Hag.

"Ne dozvolite ratnom huškaču da upropaštava trud velikog broja dobronamernih ljudi koji godinama pokušavaju da saniraju štete i ublaže nesreću koje su ovim prostorima naneli Šešelj i slični umovi”, navodi se u saopštenju Igmanske inicijative.

Nešto pre paljenja zastave ispred Palate pravde, zbog čega je više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo krivični postupak protiv Vojislava Šešelja, ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin oštro je napao premijera Hrvatske Zorana Milanovića zbog njegove izjave da odluka o povratku lidera radikala u haški pritvor neće destabilizovati region, a da ni na koji način ne bi smela da destabilizuje Srbiju. Vulin je pozvao Milanovića da, kako je rekao, prevlada sujetu i da dođe u Beograd i kaže šta misli o Srbiji i Srbima.

„Obe strane moraće da dobiju packe iz Brisela“, ocenio je za RSE Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, komentarišući novo zaoštravanje odnosa na liniji Beograd – Zagreb.

Popov smatra da sam Šešelj nije toliki problem, koliko su to neprimerene i nervozne reakcije političara sa obe strane, koji se, umesto da spuštaju tenzije, u međusobnim prepucavanjima spuštaju na Šešeljev nivo.

„Mi smo već imali odnose koji su bili u nekoj vrsti hibernacije i taman je krenulo sa mrtve tačke kada je premijer na inauguraciji u Zagrebu pozvao novoizabranu predsednicu da poseti Srbiju, a onda je došao gaf iz predsedničkog kabineta koji je opozvao taj poziv i mislim da je to doprinelo da se dodatno pogoršaju međusobni odnosi. Ovo što se sada desilo, samo dalje pogoršava situaciju i već je došlo do tačke gde će trebati puno vremena i truda da se na neki način stvari vrate u normalu. Očigledno je da ovo više govori o stanju unutrašnjih odnosa i međusobnim odnosima naših zemalja nego o samom Šešelju. Bez obzira ko je počeo ovo prepucavanje, nije se smelo dozvoliti da odgovorni političari, ako su odgovorni, u svojim prepucavanjima spadnu na Šešeljev nivo“, navodi Popov.

On dodaje da se međusobni odnosi koriste za unutrašnje političke svrhe, podsećajući da je Hrvatska pred parlamentarnim izborima, dok je Srbija pred pokrajinskim i lokalnim izborima.

„Kada je reč o našim političarima, Šešelj je njihova nečista savest iz devedesetih godina. I onda dolaze nervozne reakcije. Prvo je došla od premijera, onda je stigla rekacija iz Zagreba, pa je Vulin onda samo to digao na kvadrat, a ministar branitelja Hrvatske na kub i onda samo imamo zidanje krize. Kao da gledamo reprizu lošeg filma i opet imamo iste reakcije sa obe strane kao da ništa nismo naučili iz onoga od pre četiri meseca kada je Šešelj pušten na slobodu“, rekao je Popov.

XS
SM
MD
LG