Dostupni linkovi

Šešelj ponovo među Crnogorce


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj vraća se u Crnu Goru dvije decenije nakon što je protjeran iz nje, kako bi ojačao ogranak svoje partije uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Kako je RSE zvanično saopšteno iz Uprave policije, ne postoji zakonska prepreka za ulazak Vojislava Šešelja na teritoriju Crne Gore, te Šešelj može stupiti na teritoriju Crne Gore kao i svaki drugi inostrani državljanin za kojeg ne postoji zakonska prepreka za ulazak u Crnu Goru, odnosno kojem nije izrečena mjera zabrane ulaska na teritoriju ili koji se ne potražuje na teritoriji države po bilo kom osnovu.

Osvještanje crkve u čast dolaska

“Spremte se spremte djetići” i "Šešelj hoće da oživi crnogorske radikale”, samo su neki od naslova u crnogorsko-srpskoj štampi, kojima se gromoglasno najavljuje povratak Vojislava Šešelja u Crnu Goru a iz koje je protjeran još davne 1996. godine, nakon što je na promotivnim skupovima, uoči tadašnjih parlamentarnih izbora, vrijeđao Crnu Goru a onda po naređenju ondašnjeg predsjednika Momira Bulatovića deportovan u Srbiju.

Momir Bulatović
Momir Bulatović

Kao direktan povod za njegov dolazak, već u ovu subotu, mediji navode osvještanje crkve u blizini Kolašina.

Šef crnogorske podružnice radikala Duško Sekulić nije mogao da nam potvrdi da Šešelj prekosjutra dolazi, ali jeste da će učestvovati u predizbornoj kampanji.

"On će učestvovati u kampanji. To je sigurno. Njegov glavni politički cilj jeste da Stranka srpskih radikala, tj. njegova stranka u Crnoj Gori, ponovo postane parlamentarna“, kaže Sekulić.

Podsjetimo, Stranka srpskih radikala izgubila je parlamentarni status na izborima u Crnoj Gori 2012 godine, kada je u koaliciji sa blokom ostalih manjih prosrpskih partija osvojila svega 5.100 glasova.

Deportacija u ćebetu

Međutim, najava povratka Šešelja u crnogorsku političku arenu naišla je na muk partija koje su mu nekada bile ideološki ili programski bliske. Sa druge strane, postoje podozrenja kako će od Šešeljeve političke reinkarnacije u Crnoj Gori najviše koristi imati premijer Đukanović i vladajuća partija, koja će se lakše nametnuti kao garant političke stabilnosti. Tako ne misli i Duško Sekulić.

"Njegov dolazak nikako ne znači olakšanje za režim. Vojislav Šešelj je čovjek koji se danas i u Srbiji i u na drugim nekim prostorima, na pravi, istinski način bori za prava Srba. To ne znači da smo mi za ugrožavanje prava nijednog naroda“, kaže Sekulić.

Ipak, da nije odustao od svojih stavova iz 90-ih godina o stvaranju Velike Srbije, u čijem sastavu vidi i Republiku Srpsku i Crnu Goru, Vojislav Šešelj potvrdio je i u svojim javnim nastupima po izlasku iz Haškog pritvora.

Koliko će onda Šešeljev povratak u Crnu Goru uticati na njenu političku scenu u susret okotobarskim izborima, pitali smo Borisa Raonića iz Građanske Alijanse.

Boris Raonić
Boris Raonić

"Ja mislim da dolazak Šešelja u Crnu Goru neće bitno promijeniti stvari, jer mi imamo sasvim dovoljno domaćih Šešelja na političkoj sceni. Mislim da je sama ta retorika, čiji je on možda najbolji predstavnik u Crnoj Gori, u zadnjih par godina na istom tom nivou. Sada je samo pitanje da li će Šešelj sada eventualno samo prosuti nekoliko glasova ili će par njegovih poslanika, koji su istog kova poput nekih drugih, ući u Parlament, tako da ne vidim tu neku dramatičnu promjenu“, ocjenjuje Raonić.

Boravak četničkog vojvode i lidera Srpskih Radikala 90-ih godina u Crnoj Gori, kako primjećuje pomni hroničar tih vremena, novinar nedjeljnika 'Monitor' Veseljko Koprivica, ostaće upamćen po brojnim uvredama, nacionalističkoj i šovinističkoj retorici.

“Meni je kao građaninu i novinaru najviše ostalo u sjećanju kada je Šešelj na ćebetu iznesen iz Herceg Novog, kada je protjeran iz Crne Gore. Takođe, i događaj u Podgorici, zbog kojeg su mogli mnogi nedužni građani da stradaju, dok je on govorio na trgu uoči izborne kampanje. Koliko se sjećam, nikada nije utvrđeno da je tada na njega pokušan atentat ali moguće i da jeste“, kaže Koprivica.

Podsjetimo, te 1992. godine na lidera Radikala i njegovu svitu u centru Podgorice Adem Šabotić bacio je bombu koju su uspjeli da odgurnu Šešeljevi tjelohranitelji.

Iskustva i očjekivanja

Tih godina ostao je zabilježen i Šešeljev obilazak Dubrovačkog ratišta, gdje su mu salutirali pripadnici tadašnje JNA i crnogorski rezervisti.

No, za boravak četničkog vojvode u Crnoj Gori ne vezuju se samo izgredi i incidenti, pa ostaje u pamćenju slika iz Vladinog doma na Cetinju, gdje je među brojnim zvanicima predsjedničkoj inauguraciji Mila Đukanovića prisustvovao i Vojislav Šešelj.

Poslije 18 godina dolazak Šešelja u Crnu Goru za Veseljka Koprivicu nema nikakav značaj.

Miting Srpske radikalne stranke u Beogradu nakon Šešeljevog povratka iz Haga 2014. godine
Miting Srpske radikalne stranke u Beogradu nakon Šešeljevog povratka iz Haga 2014. godine

"S obzirom na njegovu reputaciju, na sve ono što je radio i što dalje radi i govori, mislim da i sadašnji njegov dolazak u Crnu Goru neće imati nikakvog političkog značaja. On je normalnim ljudima odavno neka vrsta istrošenog zabavljača koji uveseljava samo dokone“, navodi Koprivica.

Skandal majstor, estradna pojava, politički cirkusant, epiteti su koji se najčešće vežu uz Šešeljevo ime ali ima i onih koji u njemu vide dosljednog političara i vještog pravnika koji je uspio da nadmudri i jedan Haški tribunal, koji ga je nakon što je u njegovom pritvoru proveo punih 11 godina oslobodio optužbe za ratne zločine.

Nakon svega, Duško Sekulić se ne plaši da će Šešelj i ovoga puta praviti probleme u Crnoj Gori, zbog kojih bio ponovo mogao biti protjeran.

"Sva retorika Vojislava Šešelja je u domenu zakonitog i u domenu pravnog, tako da ne očekujem nikakav incident, niti može doći do toga da se desi ono što se desilo 90 i neke godine, kada su ga nosili do aviona“, zaključuje Sekulić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG