Dostupni linkovi

Senator Marfi: O ratifikaciji protokola o Crnoj Gori glasati što pre


Senator Kris Marfi
Senator Kris Marfi

Nema razloga da ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u čeka sledeću američku administraciju, rekao je za Glas Amerike član Spoljnopolitičkog odmora američkog Senata, senator Kris Marfi, koji se nada da bi o tom pitanju moglo da se odlučuje kasnije ove godine.

Da će Senat raspravljati o crnogorskom članstvu u što skorijem roku nada se i crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja je o tom pitanju prethodna dva dana razgovarala sa demokratskim i republikanskim senatorima, ali i zvaničnicima američke administracije.

Crnu Goru od punopravnog članstva u NATO-u dijeli proces ratifikacije Protokola o pristupanju u svim zemljama članicama, koji je već započeo.

U Sjedinjenim Državama, ključna adresa za to pitanje je Senat gdje je među najglasnijim pristalicama pridruženja Crne Gore, što i sam kaže za Glas Amerike, demokratski senator Kris Marfi, inače član senatskog Spoljnopolitičkog odbora.

“Posjetio sam Crnu Goru prije godinu i po dana, sastao se sa vladinim zvaničnicima da izrazim svoju podršku i predvodiću napore u Senatu da se o ratifikaciji protokola glasa što prije. Ne vidim razlog da se čeka do sledeće administracije, želio bih da o tome glasamo ove godine, ali sam ja jedan od stotinu senatora. Treba ubijediti ostale članove Senata da što prije preduzmu taj potez. Nadamo se da ćemo to moći da uradimo kasnije ove godine", rekao je Marfi.

Što skorijoj raspravi o crnogorskom članstvu nada se i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja se prethodnih dana sastala sa senatorima iz obje stranke.

Za Glas Amerike, posle razgovora sa američkim zakonodavcima, kaže da je ohrabrena visokim stepenom povjerenja u Crnu Goru.

“Ono što mi očekujemo jeste da se u najkraćem mogućem vremenu dođe do te faze u kojoj će se zaista u Senatu razgovarati o pristupnom protokolu gdje će odgovarajući komitet za međunarodne odnose imati svoju ulogu. Ja sam razgovarala i sa senatorima iz tog komiteta, podrška je zaista vrlo vidljiva i uočljiva i ja očekujem da od onog trenutka kada pristupni protokol bude u Senatu, sve bude završeno u jednom relativno kratkom roku", navela je ministarka.

Na rad Senata u narednom periodu očekivano će uticati predsjednički izbori o čemu, kako ističe Pejanović Đurišić, svi moraju da vode računa.

“To u značajnoj mjeri definiše i kalendar rada samog Senata, tako da sam i u tom smislu tražila određeno razumjevanje od svojih sagovornika i evo nadam se da ćemo biti u prilici da u nekom vremenu posle ljeta dođemo u fazu u kojoj će se u Senatu zaista razgovarati i o Crnoj Gori u ovom kontekstu", rekla je ministarka.

O tome kako doći do konačnog rezultata, ratifikacije protokola, crnogorska ministarka razgovarala je i sa zvaničnicima u Pentagonu, Stejt Departmentu i Bijeloj kući.

“Ja prosto očekujem da i u tom segmentu, bez koga naravno ovog postupka i ne može biti, bude odgovor onakav kakav je i meni predočen, a to je da će se i administracija potruditi da reaguje na adekvatan način, slijedeći i ono što su reakcija ostalih država članica", navela je Pejanović Đurišić.

Konačno, punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi šalju se važne poruke, ističe senator Kris Marfi. Jedna od njih je upućena Rusiji – da je NATO i dalje bitan savez koji je otvoren za nove članice.

“NATO nije prijetnja Rusiji. Riječ o organizaciji za kolektivnu odbranu i kao savez bi trebalo da budemo spremni da sarađujemo sa Rusijom u tom pogledu. Rusija je trenutno zauzela stav, zbog kojeg NATO mora da bude snažniji. Izvršila je invaziju na suverenu zemlju, što mnogi od nas nisu do sada vidjeli. Nadam se da će se NATO i Rusija na kraju vratiti na poziciju na kojoj smo bili prije deset godina, gdje možemo da sarađujemo na obostranoj bezbjednosti”, smatra Marfi.

Na pitanje da li je sa američkim zvaničnima razgovarala o protivljenju Moskve i njenim prijetnjama zbog pridruživanja Crne Gore NATO-u, ministarka odbrane kaže da se o pitanju Rusije razgovara na svim adresama, ne samo u Vašingtonu.

“Razgovaramo o tome i u Crnoj Gori i ono što je početna pozicija jeste nerazumjevanje takvog stave Rusije kada je u pitanju izbor strateških priopriteta Crne Gore. Ja lično vjerujem da je i to nešto što ima svoj rok trajanja i da će naravno i na toj adresi vrlo brzo sazreti saznanje o tome da ni na koji način Crna Gora svojim izborima ne ugrožava, bilo koga, a najmanje Rusiju", navela je ministarka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG