Dostupni linkovi

Selo između Srbije i BiH dobilo put: Do Priboja više nema granice


Selo Sastavci
Selo Sastavci

Meštani Sastavaka i drugih sela koja gravitiraju ka BIH, da bi stigli do centra Priboja godinama su morali prelaziti četiri granična pukta jedinim putnim pravcem koji vodi preko opštine Rudo - BiH. Izgradnjom 14 kilometara novog zaobilanog puta meštani sela Sastavci, Kasidoli, Crnuzi, Luka imaju mogućnost dolaska do Priboja preko teritorije Srbije, uz izbegavanje čestih i dugotrajnih čekanja i kontrola na graničnim prelazima.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link


Na granici između Srbije i BIH, odnosno opština Priboj i Rudo, nalazi se enklava Međurečje, koja pripada BIH, ali je potpuno okružena srpskim teritorijama. Ova neobičnost postoji još od Berlinskog kongresa pa su meštani okolnih pribojskih sela, što je dve trećine opštine Priboj, morali prelaziti četiri puta državnu granicu ako žele doći u Priboj. Na granici su meštani često nailazi na probleme:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link


Novi put koji zaobilazi granične prelaze, uz sve muke i probleme koje su imali za vreme rata u BIH, meštani Sastavaka i okolnih sela, čekali su godinama. Put je gotovo pre tri decenije započela vojska, ali je tek posle rata u BIH postalo jasno koliko je važna izgradnja ovog puta kroz teritoriju Srbije, pojašnjava predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

„Više od 20 godina mi smo zahtevali da se ovaj put osposobi za saobračaj, i tek smo ove godine naišli na razumevanje. I ove godine smo krenuli u realizaciju i konačno je taj problem rešen. Poslednjih godinu dana na ovom putnom pravcu od strane 'Puteva Srbije' uloženo je oko 60 miliona dinara. Pored toga što se zaobilaze granični punktovi, ovaj putni pravac je značajan za razvoj poljoprivrede, jer je na ovom području sve je više zasada malina“, kaže on.

Jedan od naših sagovornika koje smo zatekli na ovom putnom pravcu za RSE kaže da će se izgradnjom novog zaobilaznog puta dosta ljudi odlučiti da se vrati na selo.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG