Dostupni linkovi

Međusobne optužbe Vučića i Osmani na Savetu bezbednosti UN zbog 'pritisaka' na Srbe na Kosovu


Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu u februaru 2024.
Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu u februaru 2024.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je 22. aprila na sednici Saveta bezbednosti UN-a posvećenom Kosovu da Srbija "sprečava integrisanje Srba u institucije Kosova".

Ona je navela da Srbija "zastrašuje" srpsku zajednicu na severu Kosova, a kao primer je navela nedavno hapšenje kosovskih policajaca u Srbiji.

Zamenik direktora Policije Kosova Dejan Janković i četvorica policajskih službenika privedena su 17. aprila na graničnim prelazima sa Srbijom, a policija Srbije je saopštila da su privedeni zbog "bezbednosnih provera".

Osmani je navela i da je Srbija prethodnih dana zadržavala autobuse sa putnicima albanske nacionalnosti na granici, što su zvaničnici Srbije demantovali navodeći da su zadržavani samo pojedinci.

Vlada Kosova je ranije ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

"Srbi na Kosovu jesu pod pritiskom, ali vlasti u Srbiji", rekla je Osmani.

Osmani je istakla i da Srbi na Kosovu "mogu da zahvale (predsedniku Srbije) Vučiću" na tome što su albanski gradonačelnici na čelu opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova 21. aprila se glasalo za ili protiv smene albanskih gradonačelnika. Međutim, pripadnici srpske zajednice nisu bili zainteresovani da učestvuju, a nakon što ih je na bojkot pozvala Srpska lista, najveća partija srpske manjine na Kosovu.

Osmani je u svom govoru takođe spomenula da je Srbija "pre nekoliko dana testirala iranske dronove na granici sa Kosovom".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na tu tvrdnju navodeći da "niko u Srbiji nije video nikakav iranski dron".

Ova sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena je šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a (misije UN na Kosovu).

Vučić o velikoj pažnji međunarodne javnosti za incident u Banjskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sednici da se velika pažnja međunarodne zajednice posvećuje incidentu u Banjskoj na Kosovu, ali ne i napadima na srpsku manjinu.

Reč je o incidentu kada je grupa naoružanih Srba napala u septembru 2023. kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova, ubivši policijskog narednika.

On je dodao da ovaj incident predstavlja "posledicu represije" na Kosovu.

"Nećemo dozvoliti da se to koristi kao alibi za proganjanje Srba (na Kosovu)", rekao je on dodajući da se na Kosovu namerno stvaraju loši uslovi za život srpske manjine.

Vučić je rekao i da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ali da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu i dalje nije formirana.

"To je jedanaest godina neispunjenih obećanja, nesposobnosti Evropske unije da stvari pomeri sa mrtve tačke", rekao je Vučić.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom Kosovo i Srbija su dogovorile Briselskim sporazumom 2013. godine, ali vlasti na Kosovu oklevaju da sprovedu sporazum strahujući da bi ovlašćenja Zajednice mogla da utiču na funkcionalnost države.

Vučić je rekao i da je "ukidanje dinara etnički motivisana kampanja protiv Srba i nealbanaca" na Kosovu.

Centralna banka Kosova donela je odluku da od 1. februara evro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara.

Kosovo je zbog ove odluke u februaru bilo tema Sednice saveta bezbednosti UN na zahtev Srbije.

Predstavnik SAD-a o Banjskoj, ukidanju dinara i zadržavanju autobusa u Srbiji

Predstavnik Sjedinjenih Država u Savetu bezbednosti UN Robert Vud (Wood) rekao je da Srbija nije napravila značajan progres u privođenju odgovornih pravdi kada je reč o incidentu u Banjskoj.

"Važno je da Srbija radi sa KFOR-om kako se ovaj napad ne bi ponovio", rekao je on.

Wood je rekao i da su SAD veoma zabrinute "zbog zadržavanja kosovskih državljana koji su putovali kroz Srbiju, kao i hapšenja Srba koji rade u Policiji Kosova".

"Ovo je kršenje ranijih sporazuma o slobodnom kretanju", naveo je on.

Sa druge strane, on je istakao i da su SAD zabrinute zbog odluke Kosova kada je reč o uvođenju evra kao valute i ukidanju dinara.

U svom govoru pred Savetom bezbednosti spomenuo je i izbore na severu Kosova i činjenicu da je mali broj građana iskoristio biračko pravo.

"Žao nam je što politički akteri nisu koristili mogućnosti u skladu sa zakonom Kosova", rekao je on.

On je pozvao Kosovo i Srbiju da naprave korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ali i ka rešavanju pitanje valute na Kosovu.

Rusija i Kina optužuju Kosovo za 'destabilizaciju' situacije

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja rekao je da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća zbog "etnički motivisanog nasilja vlasti u Prištini".

"Evropska unije 'drži stranu' (premijeru Kosova) Kurtiju", kaže on navodeći da Brisel i Vašington imaju za cilj da Srbija prizna nezavisnost Kosova i oduzmu joj teritoriju.

Rusija, inače, ne priznaje nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

On je takođe rekao da "Srbi nisu želeli da učestvuju u farsi od izbora" koji su održani u aprilu na severu Kosova.

On tvrdi da su na Kosovu građani srpskog porekla meta napada, kao i crkveni objekti.

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN zatražio je od Kosova da povuče poteze koje su doveli do destabilizacije situacije na Kosovu i ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

"Odluka kosovskih vlasti da ukine dinar direktno je ugrozilo funkcionisanje srpske zajednice", rekao je on.

Šefica UNMIK o hitnosti primene sporazuma

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade rekla je na sednici Saveta bezbednost da je jedno od ključnih zapažanja "nezadovoljstvo postignutim u dijalogu" i dodala da to utiče na bezbednosnu situaciju.

"Poslednjih meseci su pojačane tenzije", rekla je ona.

Šefica UNMIK-a je rekla nikada nije bilo hitnije da se izvrši "puna primena sporazuma postignutih pod pokroviteljstvom Evropske unije kako bi se pomoglo da se reše velike krize i nizovi kriza do kojih je došlo. To je najznačajnije pitanje za obe strane".

Ona je navela da jednostrani potezi samo stvaraju nepoverenje, bez obzira sa koje strane dolaze ti potezi.

Zijade je govorila i o izborima na severu Kosova 21. aprila za koje kaže da nisu doprineli smanjenju tenzija iako je to bio cilj.

"Samo 253 od oko 46.000 registrovanih glasača iskoristilo je svoje (glasačko) pravo", rekla je ona.

Zijade je takođe rekla da oružani napad u Banjskoj "ozbiljan incident" i da je reč o "pravnom i političkom pitanju" koje je važno kako se takav slučaj ne bi ponovio.

XS
SM
MD
LG