Dostupni linkovi

Rezultati glasanja na Kosovu ne doprinose smirivanju tenzija, kažu iz EU


Peter Stano kaže da EU žali što su kosovski Srbi na severu Kosova propustili priliku da ostvare svoje pravo glasa
Peter Stano kaže da EU žali što su kosovski Srbi na severu Kosova propustili priliku da ostvare svoje pravo glasa

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano nagovestio je da bi Brisel bio spreman da razmotri mogućnost ukidanja sankcija Kosovu, ali tek nakon što evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) podnese izveštaj državama članicama.

"U skladu sa svojim zaključcima od 12. decembra 2023. godine, Savet će raspravljati o merama EU na osnovu izveštaja visokog predstavnika o ispunjavanju zahteva EU", izjavio je Stano u pisanom odgovoru.

EU je u junu prošle godine uvela restriktivne mere Kosovu, nakon nasilja krajem maja 2023. na severu te države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023., nakon što su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Vlada Kosova pozvala je 22. aprila Evropsku uniju (EU) da ukine, kako navode, nepravedne kaznene mere protiv nje, rekavši da su ispunili obvezu iz sporazuma sa Unijom za smanjenje tenzija na severu zemlje.

Vlada je rekla da je završetkom izbornog procesa 21. aprila, na kojem se glasalo o smjeni albanskih gradonačelnika u četiri severne opštine, Kosovo "ispunilo svoju obvezu prema svojim građanima i odgovornost preuzetu iz sporazuma sa EU”.

Stano je rekao da je Kosovo otvorilo mogućnost pokretanja novih lokalnih izbora glasanjem o opozivu gradonačelnika, "iako organizacija glasanja o opozivu nije bila bez izazova".

On je spomenuo da je odluka političkih stranaka, koje predstavljaju kosovske Srbe na severu da se povuku iz procesa i pozovu na bojkot, dovela do niza poteškoća, uključujući uspostavljanje nekih biračkih odbora bez ijednog člana kosovskih Srba.

Takođe je naveo da odluka direktora škola po srpskom programu na severu Kosova da ne dozvole korišćenje škola kao biračkih mesta, nekoliko dana pre dana glasanja, stvorila ozbiljne izazove za Centralnu izbornu komisiju.

Sve je to, kaže Stano, takođe otežavalo pristup građana tačnim informacijama o novim lokacijama biračkih mesta.

"EU žali što su kosovski Srbi na severu Kosova propustili priliku da ostvare svoje pravo glasa i izaberu gradonačelnike koji bi bili zaista reprezentativni", izjavio je Stano.

Portparol EU je podvukao da ishod izbora ne doprinosi smirivanju tenzija i otvaranju puta za povratak Srba u kosovske institucije, što je neophodno za normalizaciju odnosa.

XS
SM
MD
LG