Dostupni linkovi

Vučić: Reakcija međunarodne zajednice na zadržavanje građana Kosova licemerna


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, Srbija, u sredu, 7. februara 2024. Ilustrativna fotografija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, Srbija, u sredu, 7. februara 2024. Ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 19. aprila da je na granici Srbije prethodnih dana "nisu zadržani nikakvi autobusi", već je nekoliko lica u Srbiji zadržano na ispitivanju.

On je to izjavio reagujući na navode kosovskih vlasti da je u Srbiji zadržano i ispitivano na stotine putnika koji su bili u tranzitu, odnosno na putu prema Kosovu.

"Nema ko nije reagovao u svetu (na to)", rekao je Vučić ocenjujući tu reakciju međunarodne zajednice kao "licemernu".

"Na ispitivanju su zadržana dva, tri lica i svi su pušteni. Jedan od saslušan jer je bio u OVK (Oslobodilačkoj vojsci Kosova)", rekao je Vučić na vojnoj vežbi u Pešteru.

Srbija je 17. aprila, prema podacima kosovskih vlasti, na više od 20 sati zadržala preko 1.400 državljana Kosova na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Vlada Kosova je ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Srbija je demantovala te navode, rekavši da su kašnjenja uzrokovana dodatnim bezbednosnim merama na granici i da kretanje građana Kosova "nije ograničeno".

Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija, te da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Više turističkih organizacija sa Kosova je 18. aprila za RSE navelo da tog dana nisu imali problema sa zadržavanjem na granici.

Vućić o navršenih jedanaest godina od Briselskog sporazuma

Vučić je novinarima rekao da je prošlo jedanaest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

On je rekao da je to "jedanaest godina terora laži koji su nad nama sprovodili prištinsko rukovodstvo i EU", kao i da suština Briselskog sporazuma nije sprovedena, a to je Zajednica opština sa srpskom većinom.

"Posle tih 11 godina, postavlja se pitanje kakvo poverenje možemo da gradimo", rekao je on.

Poslednji Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Ali, beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma, među kojima je i obaveza Srbije da ne sprečava prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srbija i Kosovo od 2011. vode dijalog o normalizaciji svojih odnosa, uz posredstvo Evropske unije.

XS
SM
MD
LG