Dostupni linkovi

Crna serija na crnogorskim drumovima


Jedna od brojnih nesreća u Crnoj Gori
Jedna od brojnih nesreća u Crnoj Gori

Serija tragičnih nesreća na crnogorskim drumovima traje već mjesec dana. Za to vrijeme je poginulo 12 ljudi. Saobraćajna policija danas obavještava građane da će na putevima i gradskim ulicama biti jače policijske kontrole i da će im uskoro možda biti ponuđena i aplikacija kojom će sami moći da slikaju i prijavljuju kršenje saobraćajnih propisa.

"Od početka godine, u Crnoj Gori je poginulo 45 lica, a povrijeđeno 1.860", rekao je rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, Dragan Klikovac koji, imajući u vidu cjelokupnu statistiku - broj kontrolisanih vozila, zatečenih prekršilaca i broj prekršajnih prijava i izdatih naloga za naplatu novčanih kazni, kaže da su rezultati nešto bolji nego prošle godine, ali da se odnedavno situacija značajno pogoršala jer je za samo mjesec dana poginulo 12 lica.

Klikovac je, najavljujući početak realizacije, još ranije najavljivanog postavljanja stacionarnih sistema za kontrolu saobraćaja za kraj godine, rekao da bi statistički podaci bili drukčiji da je realizacija počela ranije, kako je prethodno planirano.

Klikovac je govorio i o mjerama koje je saobraćajna policija preduzela prethodnih dana.

"Na svim putevima i gradskim ulicama biće pojačane kontrole 24 časa dnevno. Biće i 24-časovno angažovanje policijskih vozila bez oznaka, takozvanih, presretača kao i civilnih policijskih vozila koja će uočavati prekršaje", kaže Klikovac koji je rekao i da je policija tražila saglasnost za izradu aplikacije za prijavljivanje saobraćajnih prekršaja preko koje će svaki građanin moći da prijavi kršenje propisa i pošalje prethodno snimljenu fotografiju.

Od kada je sestre Dajanu i Milicu Raonić iz Žabljaka, na pješačkom prelazu u Podgorici, pokosio 18-ogodišnji Aleksandar Mališić, preko društvenih mreža je pokrenuta građanska akcija, odnosno, organizacija javnih protesta sa kojih su nadležni pozvani da reaguju i zaustave crni talas saobraćajnih nesreća u kojima je u kratkom roku poginulo dvanaestoro ljudi.

Predstavnici NVO sektora i građani su počeli okupljanja na podgoričkim ulicama, a protestovali su i ispred zgrade Vlade, odakle su uputili zahtjeve.

"Pojačati prisustvo patrola saobraćajne policije, intenzivira kontrola saobraćaja, da se prekršioci saobraćajnih propisa neselektivno procesuiraju i adekvatno sankcionišu, da se obezbijede sredstva za modernizaciju opreme saobraćajne policije i posvetiti pažnju prevenciji i saobraćajnoj edukaciji", glase zahtjevi koje je saopštila Nada Radović iz Alfa centra.

(Protest "Uspori" za manje smrti na cestama Crne Gore, Podgorica)

'Uspori' za manje smrti na cestama Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Osim serije pogibija na domaćim drumovima koje pokazuju koliko je stanje u saobraćaju alarmantno, javnost je ovih dana bila šokirana videom koji je osvanuo na internetu i na kojem se vidi kako vozač kombija iz Pljevalja ne dozvoljava da ga pretekne vozilo Hitne pomoći u kom je bilo dvoje povrijeđenih nakon udesa. Vozač je naknadno identifikovan i priveden.

U jeku izborne kampanje, premijer i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je da će država obuzdati neodgovorno ponašanje na drumovima.

Đukanović je konstatovao da nikada saobraćajna infrastruktura nije bila bolja, te da se očigledno radi o neodgovornom ponašanju ljudi koji se upuštaju u smrtonosne avanture i proizvode katastrofalne posljedice.

Na pitanje koliko je bezbjednost saobraćaja predmet interesovanja državnih institucija i njihovih stručnjaka, sudski vještak saobraćajne struke, Mirko Đurović odgovara.

"U Crnoj Gori se niko profesionalno ne bavi uzrocima saobraćajnih nezgoda, pa se ne mogu znati njihovi uzroci. Ako bi znali uzroke i na njih djelovali, onda bi smo poboljšali bi situaciju u saobraćaju. Institucije koje se bave saobraćajem nijesu kadrovski toliko jake da bi mogle nešto poboljšati. Njih bi trebalo kadrovski ojačati i saobraćajnih nezgoda bi bilo manje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG