Dostupni linkovi

Vučić traži nove partnere u Sandžaku?


Umesto Rasima Ljajića novi Vučićev partner Zukorlić?
Umesto Rasima Ljajića novi Vučićev partner Zukorlić?

Menja li premijer Srbije Aleksandar Vučić svog sandžačkog partnera u Vladi Srbije? Može li bespravna gradnja koju je u centru Novog Pazara otpočeo Internacionalni univerzitet Muamera Zukorlića, bivšeg muftije, a danas narodnog poslanika, da uruši odnos premijera Vučića i potpredsednika Vlade Rasima Ljajića?

Dok bez dozvole niču spratovi na zgradi koju, prema rečima šefa Vlade, država ne može da sruši, Ljajić, inače višegodišnji koalicioni partner naprednjaka, po prvi put od 2012. godine je otvoreno kritikovao Vučića.

Da li iza premijerove popustljivosti može da se prepozna "zavadi pa vladaj" strategija, sve sa ciljem držanja bošnjačkih lidera na uzici?

Zvuči apsurdno, ali upravo to se događa. Dok premijer uporno insisitira na sopstvenoj nemoći u odnosu na slučaj "Zukorlić", ministar telekomunikacija i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić preduzima suprotni gest – poziva vlast, time i premijera, na ono što bi se moralo podrazumevati – da jednostavno primeni zakon.

U konkretnom slučaju to bi značilo da uklone dva, do ovog trenutka, podignuta sprata Internacionalnog univerziteta.

Najavljuje li blag odnos Vučića prema Zukorliću mogućnost da bivši muftija postane njegov novi najbliži bošnjački predstavnik? Onaj koji bi zamenio Ljajića, koji, pak, uz socijalistu i šefa diplomatije Ivicu Dačića, važi za jedan od stubova srpske vlade.

Sociolog Jovo Bakić ne veruje u takav scenario. Prema njegovoj oceni, mnogo je izvesnije da će premijer pokušati da oba bošnjačka lidera drži uz sebe. Benefit od toga za Vučića nije zanemariv.

Jovo Bakić: Benefit za Vučića
Jovo Bakić: Benefit za Vučića

"On na taj način ima još jednog političkog saveznika. Pri tome on uvek može da se ’igra’ sa njima: nekad podrži jednog, nekad drugog, pa se onaj drugi malo joguni, nešto izjavi, ili, pak, ako mu je pozicija mnogo loša - ćuti. To autoritarnog vođu zabavlja", kaže Bakić.

Za Safetu Biševac, novinarku lista Danas, dobri odnosi Zukorlića i Vučića nisu iznenađenje. Ona podseća da je sadašnji lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), u to vreme muftija, dobre odnose sa naprednjacima uspostavio još pre parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine, koji su na vlast doveli režim nekadašnjih Šešeljevih radikala transformisanih u Srpsku naprednu stranku (SNS).

"Tada se prvi put zvanično sreo sa Tomislavom Nikolićem u Novom Pazaru i taj susret je bio politička bomba, jer do tada su svi mediji i političari tvrdili da je Muamer Zukorlić muslimanski i bošnjački ekstremista i da sa njim nikako ne treba razgovarati. Nikolić sa druge strane ima imidž pročetničkog političara. U to vreme su ostale bošnjačke političke stranke kritikovale taj susret i tvrdile da je Zukorlić pokazao svoje pravo političko lice i da on hoće u koaliciju i sa četnicima“, podseća Biševac.

Ipak, naša sagovornica ne očekuje da će Zukorlić zauzeti Ljajićevo mesto.

Susret Zukorlića i Nikolića u Novom Pazaru bio je politička bomba: Fotografija sa još jednog susreta, konsultacije o novoj Vladi 2016.
Susret Zukorlića i Nikolića u Novom Pazaru bio je politička bomba: Fotografija sa još jednog susreta, konsultacije o novoj Vladi 2016.

"Muamer Zukorlić jeste dobio značajnu podršku Bošnjaka na poslednjim parlamentarnim izborima, ali mislim da bi zaista bilo previše da on uđe u Vladu Srbije. Njegova stranka je dobila nekoliko mesta državnih sekretara i to je maksimum koji oni mogu da imaju", smatra Safeta Biševac.

Podsetimo, slučaj "Zukorlić" eskalirao je nakon što je bivši muftija u nekoliko navrata ponovio da divlja gradnja u centru Novog Pazara sigurno neće biti srušena.

Uprkos tome što je Građevinska inspekcija donela nekoliko desetina rešenja o obustavljanju radova, policija je odbila da izađe na asistenciju, a i sam šef Vlade je najavio da institucije države neće reagovati zbog straha od eskalacije međuetničkih tenzija.

Skandal se, pri tome događa, u trenutku nezabeležene kampanje koju predvodi ministarka građevinarstva i članica predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović za legalizaciju milion i po bespravno podignutih objekata u Srbiji.

Zavadi pa vladaj

Šta bi mogao biti razlog, ako ničeg drugog, a ono otvorenog "miniranja" jednog od ambicioznijih vladinih planova, poput ovog o potpunoj legalizaciji?

Safeta Biševac smatra da je Vučiću danas u interesu da ima podršku nacionalnih manjina, naročito bošnjaške, pošto oko vrata nosi teg radikalske prošlosti.

"Aleksandar Vučić da želi da pokaže da ima podršku svih bošnjačkih struja, bez obzira na to šta neki u Beogradu o njima misle, a ja nikako ne bih smetnula sa uma ni to da tu možda postoje i neki drugi, možda poslovni interesi", napominje Safeta Biševac.

Na parlamentarnim izborima u aprilu ove godine, lista Rasima Ljajića osvojila je 40 posto glasova, dok su po 20 posto dobile Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmana Ugljanina i Zukorlićeva Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ).

Ipak, Aida Ćorović, nekadašnja čelnica nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara, kaže da u poslednjih nekoliko godina i Ljajiću i Zukorliću pada popularnost u sandžačkom kraju.

Aida Ćorović: Vučić želi da ima suprotstavljene partnere da bi mogao da kontroliše Sandžak
Aida Ćorović: Vučić želi da ima suprotstavljene partnere da bi mogao da kontroliše Sandžak

"Mislim da je pogotovu Zukorlićeva popularnost u dramatičnom padu. Moji boravci u Novom Pazaru poslednjih meseci govore o tome da i njegovi najbliži imami i verska lica ispod glasa i vrlo tiho govore o tome da je on samom sebi potpisao neku vrstu propasti. Njegovo sve dramatičnije ponašanje na lokalu poslednjih godina eskalira. Bojim se da ni Rasim Ljajić ne stoji dobro. On je imao dosta godina prilike da se dokaže kao neko ko može i želi da promeni situaciju u Sandžaku. On, nažalost, tu priliku nije iskoristio", komentariše Aida Ćorović.

Naša sagovornica podseća da je svim dosadašnjim rukovodstvima Srbije bilo u interesu da imaju zavađene predstavnike bošnjačke zajednice.

"Ni ovom premijeru ne ide u prilog da ima jednog jakog partnera u Sandžaku. On želi da ima suprotstavljene partnere da bi mogao da kontroliše Sandžak politikom ’zavadi pa vladaj’", smatra Aida Ćorović.

Na tragu te pretpostavke novinarka Safeta Biševac smatra da je realno očekivati novi politički pakt Ljajića i Ugljanina protiv Zukorlića.

"To je inače i bila dosadašnja praksa u unutarbošnjačkim političkim odnosima: na početku su bili u sukobu Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin. Tada je Muamer Zukorlić direktno podržao Ljajića, pa su onda Rasim i muftija bili protiv Ugljanina. Sada ćemo imati Rasima i Ugljanina protiv bivšeg muftije", podseća Safeta Biševac.

Da je sve u igri, pa i otkazivanje lojalnosti premijeru, donekle sugeriše sam Ljajić koji otvoreno nagoveštava svoju kandidaturu za predsednika Srbije 2017. godine, što bi značilo da Vučićev kandidat potencijalno gubi deo glasača u Sandžaku. Izuzev ukoliko kandidat ne bude upravo Ljajić.

Ali, bitnije od svake političke kombinatorike jeste to što slučaj "Zukorlić" ostaje, uz rušenje u beogradskom kvartu Savamala, na prostoru "Beograda na vodi" (naselja u izgradnji), pokazatelj zabrinjavajućeg trenda – (ne)upotrebe državne sile onda kada to politici i biznisu, bez obzira na zakone, odgovara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG