Dostupni linkovi

Čolovićev sajam: Tamo gde je preživeo slobodoumni Beograd


Međunarodni sajam knjiga izdavačke kuće “Biblioteka XX vek”
Međunarodni sajam knjiga izdavačke kuće “Biblioteka XX vek”

Deveti po redu Međunarodni sajam knjiga izdavačke kuće “Biblioteka XX vek” po tradiciji je u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju propratio značajan broj čitalaca i autora, kako iz Srbije, tako i iz regiona. Ove godine predstavljeno je pet novih izdanja, uz više od stotinu knjiga iz oblasti antropologije, lingvistike, istorije, sociologije, koje je u poslednjih četrdeset godina objavila ova izdavačka kuća.

Zvukom fanfara zvanično je počeo sajam knjiga koga je potpuno nepredviđenim spletom okolnosti - zbog prehlade Žarka Puhovskog zagrebačkog filozofa, profesora i publiciste, otvorio reditelj Lazar Stojanović. Naglasio je da dela koja je do sada objavila “Biblioteka XX vek” pružaju uvid u pregršt ideja filozofije i teorije umetnosti prošlog stoleća.

Imamo jednog prometejskog izdavača koji pokušava da nam iznese ideje XX veka: Lazar Stojanović na otvaranju sajma
Imamo jednog prometejskog izdavača koji pokušava da nam iznese ideje XX veka: Lazar Stojanović na otvaranju sajma


“Sada kada smo u XXI veku imamo jednog prometejskog izdavača koji pokušava da nam te ideje iznese i to na jedan način koji je mene obradovao više nego većina stvari koje sam imao da vidim prošle godine. A to je da nas opomene u svojoj poslednjoj knjizi da je mit o Kosovu nastao u XIX veku da je tada prerađen za upotrebu i da o onome šta je to bilo pre toga nema mnogo smisla da govorimo. To je jedna od najhrabrijih stvari koje su objavljene prošle godine, čini se meni”, rekao je Stojanović aludirajući na knjigu “Smrt na Kosovu polju”, Ivana Čolovića urednika “Biblioteke XX vek”.

Osim te knjige, noviteti su i “Narod i njegove pesme” Rigelsa Halilija, delo o albanskoj i srpskoj narodnoj epici, “Kupusara” sociološkinje Svetlane Slapšak, ogled iz istorijske antropologije hrane i seksualnosti, “Jezici u potkrovlju” Ranka Bugarskog, studija o manjinskim jezicima i njihovoj borbi za opstanak, kao i “Novi život partizanskih pesama” Ane Hofman.

Predstavljeno je pet novih izdanja, uz više od stotinu knjiga iz oblasti antropologije, lingvistike, istorije, sociologije
Predstavljeno je pet novih izdanja, uz više od stotinu knjiga iz oblasti antropologije, lingvistike, istorije, sociologije


“To je jedno promišljanje čoveka, društva i politike iz ugla ljudi koji ne pišu akademske studije i tekstove, nego kvalitetne i obaveštene tekstove. Objavljujem knjige naših novinara, publicista koji ponekad nude interpretacije ovih tema - kultura, politika, društvo - ako ne bolje, onda na istoj ravni kao i akademska produkcija”, rekao je nam je Ivan Čolović u pauzi razgovora sa posetiocima sajma.

Odraz onoga što je ostalo od slobodoumnog i intelektualnog Beograda. To je prva asocijacija Filipa Davida, književnika i dramaturga o ovom svojevrsnom alternativnom sajmu knjiga. David kaže da se ovde promoviše drugačiji duh i sistem vrednosti od godinama preovlađujućeg u društvu.

Knjige koje žele i pokušavaju da objasne koja je opasnost od nacionalizma: Filip David (L)
Knjige koje žele i pokušavaju da objasne koja je opasnost od nacionalizma: Filip David (L)


“Knjige koje žele i pokušavaju da objasne šta znači nacionalizam na ovim našim prostorima i koja je opasnost od tog nacionalizma. I knjige koje se bave nekim univerzalnijim stvarima – kao što je orijentalizam. Ja recimo cenim knjige o tome kako se mase organizuju, kako se mase zloupotrebljavaju. Evo, sad sam uzeo knjigu Milana Subotića o drugoj Rusiji. Da saznamo šta se događa u Putinovoj Rusiji tamo iza kulisa. I verujem da je vrlo dobra knjiga”, kaže Filip David.

Među posetiocima sajma bila je i sociološkinja Vesna Pešić. Ona je podsetila na veliki kulturni i naučni značaj edicija “Biblioteke XX vek” knjiga, ne zanemarivši i njihovu kritičku notu.

Zato što je to uvek orijentisano na kritiku svih nekakvih esktremnih stanovišta. Bilo da je tu reč o holokaustu, bilo da se govori o forsiranju kosovskog zaveta”, zaključuje Vesna Pešić.

Više od stotinu izdanja “Biblioteke XX vek” se u sali Centra za kulturnu dekontaminaciju prodavalo po simboličnim cenama, a oni najsrećniji knjige su mogli dobiti kao nagradu na tradicionalnoj tomboli.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG