Dostupni linkovi

Ruže u ponor za ubijene na Korićanskim stijenama


Porodice žrtava na Korićanskim stijenama
Porodice žrtava na Korićanskim stijenama

Bacanjem ruža u ponor Korićanskih stijena, na Vlašiću je u nedjelju obilježena 24. godišnjica ubojstva 200 bošnjačkih civila, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Njih su 21. augusta 1992. godine iz konvoja, koji je krenuo na razmjenu iz Prijedora prema Travniku, strijeljali pripadnici Interventnog voda policije RS-a iz Prijedora, a njihova tijela pala su u provaliju duboku 300 metara.

Nejla Bajrić je danas niz liticu bacila dvije ruže - jednu za muža, a drugu za sina.

"Sina sam ukopala i samo dvije kosti sam pronašla, a čovjeka još nisam našla. Dolazim svake godine ovdje, obilazim... Da mi je i njega pronaći, bar kost, pa da ga ukopam i da znam gdje mu je mezar", priča Nejla.

Korićanske stijene
Korićanske stijene

Na Korićanske stijene i ove godine je došla Zumra Zaimović koja 24 godine čeka na bilo kakvu informaciju o ubijenom sinu.

"Ništa nisam pronašla, ni nokta, ali uvijek postoji nada. Molim sve one koji znaju da ima neka grobnica da se iskopa, da i ja imam bijeli nišan koji mogu zagrliti i svom sinu proučiti. Svakesvake godine jedva čekam da dođem ovamo, k'o da će mi on sad viknuti sa brda: 'Mama, evo me'...Ali ništa".

Sabahudin Garibović jedan je od prijedorskih logoraša koji je 1992. godine uspio izbjeći stijeljanje na Korićanskim stijenama, a 24 godine poslije kaže da je preživio jer je predosjetio da je lažna priča o tome da će zarobljenici biti oslobođeni u razmjeni.

Korićanske stijene 21. avgusta 2016.
Korićanske stijene 21. avgusta 2016.

"Zaustavili su autobuse i rekli su da idemo u razmjenu . Kada sam vidio gdje se nalazim, nije mi na pamet palo da izlazim. Zajedno sa još nekoliko logoraša, uspio sam se sa konvojem prebaciti u Travnik i igrom slučaja preživjeti", kaže Garibović.

Prema podacima Intituta za nestale osobe BiH, još se traga za posmrtnim ostacima 98 žrtava, uzimajući u obzir i posmrtne ostatke 27 žrtava, gdje još nema dovoljno skeleta kako bi ih obitelji mogle ukopati.

​Iz Saveza logoraša BiH ponovno su upozorili da tijela ubijenih nisu pronađena, iako postoje oni koji znaju gdje se ona nalaze.

Predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković smatra, također, da pravda nije zadovoljena sa 11 osuđenih za ovaj zločin.

"Na Korićanskim stijenama je strijeljano 200 ljudi, a njih 11 je dobilo ukupno 200 godina zatvora. To je sramno...Danas komšija komšiji udari šamar pa dobije godinu dana zatvora. Tužilaštvo treba ozbiljnije shvatiti ovaj predmet, kao i mnoge druge, i da se svi uključimo u procesuiranje odgovornih", kazao je Mešković.

Korićanske stijene, 21. avgust 2016.
Korićanske stijene, 21. avgust 2016.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, te Saša Zečević, Marinko Lepoja i Radoslav Knežević na po 23 godine zatvora.

Strijeljanje na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG