Dostupni linkovi

Ruski ambasador u Turskoj ubijen u Ankari


Ruski ambasador ubijen u galeriji u Ankari
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

(AP still photo/Reuters video)

Ruski ambasador u Turskoj, Andrej Karlov upucan je u Ankari tokom izložbe na kojoj je govorio predstavljajući fotografije turskih umjetnika o Rusiji.

Karlov je umro oko pola sata nakon što je ranjen, prenosi Reuters pozivajući se na ruske izvore. Smrt ambasadora je potvrdila i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi Marija Zaharova i rekla da Moskva to smatra terorističkim činom.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva mora da sazna tko stoji iza atentata na ambasadora Rusije. On je na sastanku s visokim zvaničnicima rekao da ubojstvo ambasadora Karlova predstavlja "provokaciju s namerom da se ugroze odnosi Rusije i Turske, i mirovni proces u Siriji".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je nakon atentata na ruskog ambasadora pozvao telefonom Putina, naveo je u video poruci da je u pitanju "provokacija sa ciljem da se ugrozi proces normalizacije tursko-ruskih odnosa".

O ubojstvu ambasadora biće obaviješteno i Vijeće sigurnosti UN.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je da Sjedinjene Američke Države osuđuju napad.

Turska televizija NTV navodi da su u napadu ranjene još tri osobe, a da je napadač ubijen.

Erdogan je u ponedjeljak uveče izjavio da je napadač 22-ogodišnji Mevlut Mert Aydintas koji je gotovo dve i po godine radio kao pripadnik specijalne policije Ankare.

Turska policija uhapsila je u pondejeljak uveče majku i sestru napadača, javlja televizija Si-En-En Turk. Dve žene su uhapšene u jugozapadnoj turskoj provinciji Ajdin, navodi turska televizija, bez daljih detalja, a prenosi Rojters.

Melih Gokcek, gradonačelnik Ankare, izjavio je novinarima da ovaj "podmukli" napad neće ugroztiti ponovno uspostavljene odnose Turske i Rusije.

I tursko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da neće dopustiti da napad zasjeni tursko-rusko prijateljstvo.

Turski mediji javljaju kako je nepoznati napadač pucao ambasadoru i u leđa.

Televizije CNN i NTV objavile su videosnimku koja prikazuje kako Karlov drži govor kada su odjeknuli pucnjevi. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca u odijelu i kravati kako maše pištoljem i izvikuje rečenice na arapskom.

Fotograf AP koji je bio u publici rekao je da je napadač uzvikivao "Allahu akbar" –“bog je veliki” i da je pritom ispalio osam metaka.

Kako BBC javlja, napadač je ubio ambasadora Karlova "očigledno u znak protesta zbog umešanosti Rusije u sirijskom sukobu".

Nakon riječi na arapskom jeziku govorio je i na turskom: “Odgovaraćete za sve što ste napravili na našim područjima. Sve dok mi nismo sigurni nećete biti sigurni ni vi. Odlazite. Ja ću ovo mjesto napustiti kao mrtvo tijelo” rekao je napadač.

Iako napadač nije identificiran, u galeriju je ušao predstavljajući se kao policajac. Turski sigurnosni izvori tvrde da nije bio na dužnosti.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih ambasada, uključujući i rusku.

Tragičnom incidentu u Ankari prethodili su prosvjedi u Turskoj. Mnogi od njih drže Moskvu odgovornom za kršenje ljudskih prava u Alepu.

Pema službenoj biografiji, Karlov je rođen 1954 , a u diplomaciji je od 1976. Ambasador u Turskoj je postao u julu 2013. Napad se dogodio dan uoči sastanka ministara obrane i vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana na kojoj se trebalo raspravljati o sukobu u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG