Dostupni linkovi

Ruske donacije pomagale su Karamarkov HDZ?


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Mediji su otkrili još jednu "rusku vezu" donedavnog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka. Gospodarski program HDZ-a što ga je izradio jedan njemački institut plaćen je sredstvima koja je donirala zaklada Nova pokoljenja, iza koje stoji ruski kapital za sada nejasnog porijekla.

Za vladavine sada bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ta je stranka primila 2,6 milijuna kuna (350.000 eura) vrijednu donaciju ruskog kapitala za sada nejasnog porijekla, kako kažu u tjedniku "Nacional" koji je tu aferu otkrio.

Tim je novcem plaćena izrada gospodarskog programa stranke koju je izradio bavarski IFO institut, a novac je na račun HDZ-ove zaklade sa računa Zaklade Nova pokoljenja, povezane – ne samo istom zagrebačkom adresom – s hrvatskim tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

Preko tvrtke Migrit solarna energija ruski je kapital sredinom prošle godine želio investirati 158 milijuna eura u nuklearku u Finskoj i tako zaobići sankcije Rusiji, što je Europska komisija otkrila i spriječila, podsjeća u izjavi za RSE glavni urednik "Nacionala" Berislav Jelinić.

"Očito da tu postoje dobri i razgranati odnosi na relaciji obitelj Karamarko i tih ruskih investitora. Ti su ruski investitori potom donirali HDZ na način kako je 'Nacional' opisao, što je izazvalo zazor u dijelu strane. 'Nacional' je to danas sve to lijepo otkrio, ali ostaje ključno pitanje da se vidi – koji je bio interes da se plasira toliki novac? Što se eventualno trebalo zauzvrat odraditi, kako i u kojim projektima?", navodi Jelinić.

Tadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Davor Stier zatražio je da se sa ugovora o donaciji sa sumnjivom zakladom skine oznaka poslovne tajne, a kada je Karamarko to odbio, Stier je odbio potpisati financijsko izvješće za prošlu godinu.

Karamarkov skori nasljednik na čelu HDZ-a Andrej Plenković kaže kako on o svemu tome ništa nije znao.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

"Riječ je o još jednom primjeru netransparentnom financiranju aktivnosti koje su povezane sa strankom. Ono što mogu jamčiti da će od 18. srpnja, otkada ja budem imao odgovornost za stranku, sve što se odnosi na financiranje biti i transparentno i odgovorno, i pazit ćemo od koga dolaze izvori prihoda", ističe Plenković.

I ekspert za sigurnosna pitanja Igor Tabak u izjavi za RSE kaže kako izbor donatora nimalo nije bezazlena stvar.

"Donacije, bile one privatne ili nekako drugačije, uvijek imaju neku političku težinu i političko značenje. Prema tome, tu se onda postavlja pitanje – kako birati donatore, jer i izbor donatora i izvora njihovog financiranja također nosi određene političke posljedice ili barem indikacije. To su sve stvari koje se trebaju raditi transparentno, da bi bilo moguće kontrolirati te razne indikacije", navodi Tabak.

Isti je medij pred koji tjedan otkrio i da je HDZ u Karamarkovom mandatu posudio 4,2 milijuna kuna (560.000 eura) od vukovarske tvrtke za promet i distribuciju plina "Prvo plinarsko društvo", koju se također povezuje s ruskim kapitalom.

Karamarko je otišao sa političke scene nakon što su mediji upozorili na poslovne veze njegove supruge sa tvrtkom lobista mađarskog MOL-a, koji je sa Hrvatskom u sporu oko upravljanja naftnom kompanijom INA, koja je zajedničko vlasništvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG