Dostupni linkovi

Rusija želi 'trajni prekid vatre u Aleppu'


Prizor iz razrušenoga područja Aleppa, 8. lipnja 2016.
Prizor iz razrušenoga područja Aleppa, 8. lipnja 2016.

Rusija želi trajni prekid vatre u sirijskom gradu Aleppu – izjavio je zamjenik minstra obrane Mikhail Bogdanov neposredno nakon što je dogovoren dvodnevni režim mira u tom gradu na inicijativu Moskve.

Ova izjava stigla je manje od 24 sata nakon što je američki državni tajnik John Kerry rekao da Washington gubi strpljenje zbog ponašanja Rusije i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Aleppo, najveći sirijski grad u kojem je do rata živjelo oko dva milijuna stanovnika, već je tjednima izložen zračnim i artiljerijskim udarima sirijskih snaga. Osvajanje toga grada jedan je od strateških ciljeva Al-Asada.

Grad je podijeljen na djelove koji su pod kontrolom pobunjenika i vladinih snaga. U području koje kontrolira opozicija je između 200.000 i 300.000 ljudi pod opsadom.

Situacija se pogoršava jer Assadove snage uz pomoć ruske avijacije izvode žestoke napade uzduž glavne prometnice prema Aleppu, koja se sada naziva cestom smrti.

Izvor blizak Reutersu još prošloga tjedna je rekao da Damask priprema "nešto veliko u Aleppu", a nakon što je Assad izjavio da će to mjesto postati "groblje za ambicije nekih regionalnih lidera koji podržavaju pobunjenike".

Kerry u srijedu uvečer iz Osla upozorio je da Washington neće mirno gledati dok Assad nastavlja ofenzivu prema Aleppu, u čemu ga podržava Rusija.

John Kerry
John Kerry

"Sjedinjene Države neće mirno gledati i dopuštati da ih se koristi kao instrument za postizanje takozvanog primirja, koje jedna strana koristi kako bi ostvarila terensku prednost, a zapravo ugrožava cijeli mirovni proces. Nećemo dopustiti da se tako nastavi. Dakle, Rusija i drugi moraju odlučiti da li uistinu žele brinuti o onome što se događa u Siriji i koliko su ozbiljni u provođenju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN", precizirao je John Kerry.

Riječ je o Rezoluciji 2254 koja poziva na primirje sve sukobljene strane na cijelom teritoriju Sirije. Kerry je podsjetio da se ona jednako odnosi na opoziciju, kao i na režim Bashara al-Assada.

Humanitarne organizacije upozoravaju da pomoć u Aleppo nije stigla gotovo dva tjedna.

Kako ponestaje pomoći, tako su cijene hrane počele rasti. Primjerice cijena brašna je udvostrečena, za kilogram krumpira treba se platiti 70 posto više, dok je limenka graha poskupila za više od polovicu vrijednosti u odnosu na onu u maju.

"Svijet zatvara oči nad pokoljem u Aleppu", upozorila je Muskilda Zancada, šefica sirijske misije Liječnika bez granica.

Naime, iako po međunarodnim pravu zabranjeno gađati civilne ciljeve – bolnice, škole i tržnice česta su meta napada.

Zapravo, gađa se sve što bi omogućilo civilima da ostanu u gradu, upozoravaju humanitarci razočarani što međunarodna zajednica još uvijek nema pravi odgovor za sirijsku krizu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG