Dostupni linkovi

Uoči Parade ponosa: Rusko uterivanje porodičnih vrednosti


Predstavnici udruženja Porodični sabor
Predstavnici udruženja Porodični sabor

Uoči Parade ponosa koja bi trebalo da se održi 18. septembra, grupa desničarskih udruženja najavila je svoj odgovor u formi takozvane Nedelje porodičnog jedinstva, koja će biti krunisana šetnjom i litijom u petak. Osim Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je tradicionalno podržala ovaj događaj, interesantno je da su se u organizaciju uključila i ruska udruženja desne orijentacije. Poznavaoci prilika ocenjuju da je ovo još jedan pokušaj srpske desnice da okrene zemlju ka putinovskom modelu.

Šetnju od Hrama svetog Save do Saborne crkve u Beogradu organizovalo je javnosti malo poznato udruženje Porodični sabor, koje okuplja desetak organizacija. Među njima nema onih koje su godinama bile u prvim redovima na sličnim desničarskim skupovima, poput pokreta Dveri koji je na poslednjim izborima ušao u parlament.

No, organizaciju su pomogla srpsko-ruska udruženja, kao što su Rusko sobranje, Zavet srpsko-ruski i Pravoslavna porodica.

Miodrag Kojić iz Srpskog udruženja Ćirilica, koje takođe učestvuje na ovom skupu, kaže da je ova saradnja prirodna.

"Zato što podržavaju iste vrednosti kao i mi. Vi znate da je u Rusiji porodica na prvom mestu i tamo vlada daje 10.000 dolara za svako novorođeno dete", navodi Kojić.

Na pitanje RSE – da li to znači da se Porodični sabor zalaže za primenu ruskog modela kako prema porodici, tako i prema LGBT populaciji, koja je u Rusiji zakonski stigmatizovana i marginalizovana – Kojić odgovara potvrdno.

"Tako je, mi smo za to da se slični modeli nađu i ovde u Srbiji", ističe Miodrag Kojić.

Program "Nedelje porodičnog jedinstva"
Program "Nedelje porodičnog jedinstva"


Prema mišljenju Snežane Ilić, iz zrenjaninskog Centra za razvoj civilnog društva, Parada ponosa pokazuje duboku podeljenost srpskog društva na zagovornike proevropskog i proruskog puta.

"Desničarske stranke jesu proputinovske i vezaće se za Putinovu Rusiju. U našoj situaciji mi dodatno imamo i to da su proputinovske snage i zagovornici evroazijskih integracija ušli u parlament Srbije. To je još jedan momenat koji specifikuje Srbiju u odnosu na sve ostale zemlje u kojima se pitanje prava seksualnih manjina takođe postavlja", objašnjava naša sagovornica.

Prvu Porodičnu šetnju organizovale su Dveri 2009. godine, uoči Prajda koji je otkazan zbog pretnji koje su ultradesničari upućivali LGBT aktivistima. Svih prethodnih godina Srpska pravoslavna crkva se jasno i javno stavljala na stranu desničarskih grupa, a protiv Parade ponosa, što je i ove godine slučaj.

Prema pisanju portala Insajder.net, na vratima beogradske Crkve Aleksandra Nevskog, istaknut je plakat sa programom Nedelje porodičnog jedinstva, na kojima se vernicima nudi pogrešna informacija o "građanskom zakoniku" koji, navodno, omogućava usvajanje dece homoseksualnim zajednicama i uvodi "promociju homoseksualnosti u obrazovni sistem".

Miodrag Kojić potvrdio nam je da su organizatori šetnje dobili blagoslov od patrijarha Irineja.

"Srpska pravoslavna crkva je uvek bila da se čuvaju naše porodične vrednosti, jer bez osnovne ćelije društva ne može ni društvo da funkcioniše", kaže Kojić.

Među aktivnostima u okviru Nedelje porodičnog jedinstva, na kojima učestvuje i sveštenstvo SPC, su i video projekcije ispovesti "bivših homoseksualaca".

Na pitanje – da li su litija i šetnja odgovor na predstojeću Paradu ponosa – Kojić je izbegao da nam direktno odgovori.

"Ne bih hteo da komentarišem ove druge koji se bave, prema mom mišljenju, nelogičnim stvarima", kaže on.

Znatno rečitija je sama video najava za Porodični sabor, koja se može pronaći na internetu.

"Porodični sabor, za svetinju braka između muškarca i žene. Protiv istopolnih zajednica koje usvajaju decu otetu pravim roditeljima. Za porodično vaspitanje, umesto razvrata seksualnog obrazovanja", navodi se, između ostalog, u pozivu na Porodični sabor.

Organizatori Parade ponosa kažu da svako ima pravo na mirnu šetnju ili protest, ali da država ne bi trebalo da toleriše eventualno širenje govora mržnje pod krinkom porodičnih vrednosti.

Sa prošlogodišnje Parade ponosa, Beograd
Sa prošlogodišnje Parade ponosa, Beograd


"Sloboda okupljanja je zagarantovana svima i niko od nas u Paradi ponosa nema ništa protiv različitih skupova na kojima će se mirno iskazivati nečiji stav. Međutim, ukoliko ovi skupovi, pa i Porodična šetnja, budu imali elemente nasilja ili budu poticali na nasilje ili govor mržnje, što se često dešava na ovakvim skupovima, to onda nije nešto što se može dozvoliti u Srbiji, budući da je govor mržnje jasno zabranjen Ustavom. U tom slučaju bi policija trebalo da reaguje", reči su Gorana Miletića, jednog od organizatora Parade ponosa.

Parada ponosa uspešno je održana prethodne dve godine, ali uz jake policijske snage koje su obezbeđivale ovaj skup.

Organizatori Prajda kažu da je atmosfera u društvu bolja nego ranijih godina uoči Parade, ali da je situacija daleko od idealne.

Podsetimo, pre manje od mesec dana na ulici je pretučen Boban Stojanović, gej aktivista i jedan od organizatora Prajda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG