Dostupni linkovi

Rječnik ulice u Skupštini, sankcija nema


Incident i naguravanje u Skupštini Crne Gore, 13. maj 2016.
Incident i naguravanje u Skupštini Crne Gore, 13. maj 2016.

U posljednja dva mjeseca crnogorska Skupština je poprište verbalnih incidenata i poziva na obračun pesnicama a poslanički vokabular, kako smatraju analitičari i građani, ne priliči ni "rječniku ulice" a ne najvišem zakonodavnom domu jedne zemlje.

Iako institucija narodnog poslanika treba da podrazumijeva visok stepen lične kulture i primjeren rječnik, poslanici su i posebnim aktom – Etičkim kodeksom koji je Skupština usvojila krajem 2014. godine – precizirali šta je u parlamentu dozvoljeno ponašanje a šta nije.

Kodeksom se, između ostalog, poslanici obavezuju da izbjegavaju izjave koje nijesu protkrijepljene dokazima, da ne koriste izraze ili njihove sinonime koji mogu vrijeđati i omalovažavati dugoga.

Etički kodeks propisuje i da poslanici ne smiju da šire netoleranciju, mržnju ili nasilje. Za podsticanje na mržnju slijedi javna opomena ili 30 odsto od plate.

"Donijeli smo Etički kodeks, ali on je, izgleda, mrtvo slovo na papiru. Ne poštuje se", kaže poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić i dodaje da posljednji incidenti "nijesu dobra slika poslaničkog rada".

Odgovornost za incidente Jelić pripisuje samo jednoj strani – poslanicima opozicije, konkretno Demokratskom frontu (DF) za koji kaže da "manirom ulice pokušavaju da povrate rejting".

Pitanje RSE da li je i premijer tokom prethodnog incidenta "vodio računa" o kulturi dijaloga u Skupštini kada je javnost čula vokabular premijera Mila Đukanovića, Zoran Jelić odgovara: "Svakako da premijer u svakoj prilici vodi računa o svom ponašanju i šta će reći sa mjerom. Smatram da Đukanović u svakoj prilici reaguje potpuno kulturno i na zakonom zasnovan način ili na nekim drugim moralnim principima. Ako neko pokušava da vas provocira, a vi uporno pokušavate da budete kulturni i da ne reagujete na način kako reagujete, onda ne očekujte da to trpite do kraja. Nekad se otrgne i neka malo krupnija riječ".

Sa druge strane, poslanik opozicionog DF-a, Janko Vučinić, inače jedan od direktih aktera incidenta, kaže da mu je "žao što je oba puta bio akter" i tvrdi da samo reaguje na provokacije vladajućeg DPS-a.

Janko Vučinić
Janko Vučinić

"Te provokacije, pogotovo u pauzama Skupštine kad su ta dobacivanja vulgarna i vrijeđaju se, ne mogu više tolerisati. Tako da, žao mi je što se to desilo. Bio sam izazvan od tog poslanika. Reagovao sam u afektu i odgovorio na te uvrede", ističe Vučinić.

I drugi poslanik DF-a, Milan Knežević, koji je takođe bio akter verbalnog incidenta, u razgovoru za RSE uzroke za posljednje incidente vidi u onome što se, sa obje strane, dešavalo u noći 24. oktobra prošle godine, tokom protesta DF-a koji su završeni nasiljem i sukobom demonstranatta i policije.

Knežević smatra da su sadašnji verbalni incidenti posljedica tih dešavanja.

"Kroz taj segment treba posmatrati sve ovo što se dešava u Skupštini i sa jedne i sa druge strane, te predstavlja nešto što jeste za analizu, ali se ne može eliminisati nekim dekretima", riječi su Milana Kneževića.

Na pitanje RSE – da li je takav čin za osudu, Knežević navodi: "Sve što se u Skupštini Crne Gore desi, a nije u skladu sa Poslovnikom, i nije u skladu sa kodeksom, jeste za osudu".

Komentarišući posljednju reakciju premijera Đukanovića koji je odgovornost za verbalne incidente u Skupštini pripisao poslanicima opozicionog DF-a, nezavisni poslanik Mladen Bojanić navodi da je "premijer Đukanović posljednji čovjek u Crnoj Gori koji ima pravo da napada Parlament zbog ponašanja".

"Đukanović je prvi uveo vrijeđanje u parlamentu kada je sa svoga mjesta u Skupštini Crne Gore uvrijedio najmlađeg poslanika Dritana Abazovića riječima 'bitango'. Kada se dešavaju ovakvi incidenti odgovornost uvijek imaju dvije strane", ocjenjuje Bojanić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG