Dostupni linkovi

Šest radnika "Dite" štrajkuje glađu ispred Vlade TK


Štrajk radnika "Dite"
Štrajk radnika "Dite"
Šest radnika tvornice deterdženata "Dita" započelo je štrajk glađu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK), nakon još jednih neuspjelih pregovora u cilju spasa ovog poduzeća. Proteklu hladnu kišnu noć proveli su pred zgradom Vlade TK.

Radnici Dite kojima se duguje već 25 plaća i četiri godine nije uvezan radni staž neće odustajati od svojih zahtjeva i naredne dane će provesti ispred kantonalnih institucija vlasti u Tuzli.

Nedžib Burek, demobilisani branitelj, koji je u Diti proveo 35 godina, u nedjelju je sa svojih pet kolega, koje veže ista sudbina, nakon još jednih propalih pregovora, izgubio strpljenje. Odlučili su se na najekstremniji korak.

“Premijer nam je nudio knjižice i da idemo na Biro bez išta. Bez bilo kakve nadoknade. Kao da smo mi radili u Kuvajtu, a ne u Diti u Tuzli. Oni bi kao proglasili neki kontrolisani stečaj, da mi bez ičega idemo na Biro”, kaže Burek.

Radnici to nisu prihvatili.

Rifat Muminović kaže da više nema izbora i da je ovo jedini preostali korak, na koji su ih vlasti natjerale.

“Ja nemam kud kući. Ovdje ću ostati. Uglavnom, ja odavde ne idem nikud. Kod kuće mi niko ne radi. Jedino sam ja radio i to je to. Kod kuće mi je sve isključeno, i struja i voda i sve. Nemam ja kud kući. Ovdje ostajem pa dokle izdržim – do besvijesti”, kaže Muminović.

Hladnu kišnu noć, šestorica radnika Dite, koji su u ponedjeljak ujutro započeli štrajk glađu, provešće ispred zgrade Vlade TK.
XS
SM
MD
LG