Dostupni linkovi

Protestovali radnici Hrvatske pošte u Mostaru


Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.
Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.

Nekoliko desetaka radnika Hrvatske pošte (HP) Mostar okupilo se u subotu, 27. januara, prijepodne pred sjedištem te kompanije u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), na protestno okupljanje i štrajk upozorenja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte (NSDHP) Mostar Tomislav Erić, izjavio je kako su osnovni razlog okupljanja i štrajka upozorenja zahtjev za povećanjem primanja, te nedostatak broja radnika na terenu.

"Osnovni razlozi su povećanje plaće. Tražimo povećanje koeficijenta (za obračun plata, op. RSE), za koeficijente do 2,30 za 8 posto, tražimo izjednačavanje naše satnice sa satnicom BH Pošte, to je 3,21, pošto nam je isti Kolektivni ugovor. Tražimo povećanje naknade za radni staž za 0,5 na 0,6. U nas se poštuje Kolektivni ugovor, ali sve su minimalni iznosi", rekao je Erić.

On je objasnio kako je po tom Ugovoru razlika satnice od 2,93 do 3,21, ali se radnicima HP Mostar isplaćuje po najmanjoj satnici.

On je kazao i da poštar kompanije BH Pošta ima veća primanja od poštara HP Mostar za 150 konvertibilnih maraka (KM) (oko 76 eura) za obavljanje istog posla.

Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.
Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.

Zbog manjka radnika, predsjednik NSD HP Mostar, Tomislav Erić upozorio je na ugroženost podjele računa za komunalije, te podjelu penzija.

"Prije su se računi dijelili do petnaestog, najkasnije, u mjesecu, sad se to oteglo do prvog u sljedećem mjesecu. Bit će upitno, i mirovine i podjela računa, pošto neće imati tko raditi", izjavio je Erić.

Naveo je i kako u poštanskim uredima u Grudama, Žepču i Čapljini nemaju svojih članova.

"U Grudama, sve do nedavno, nije bila podijeljena mirovina", ustvrdio je Erić.

Predsjednik sindikata je rekao i da je preduzeće HP Mostar trenutno u kreditima od skoro 10 miliona KM (oko 5 miliona i 113 hiljada eura).

"I već su nam počeli pričati kako zbog tih kredita koji pristižu na naplatu, nećemo moći povećavati plaće", rekao je Erić, optužujući Upravu da pravi novu upravnu zgradu, za koju je podignut kredit od 7 miliona KM kredita (oko 3 miliona i 580 hiljada eura).

Erić je kazao da su u petak, 26. januara zahtjeve uputili Upravi HP Mostar, za koju ej rekao da je "njihov sljedeći korak". Nije mogao reći koje će naredne korake preduzeti Sindikat, ako se Uprava ogluši o njihove zahtjeve.

Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.
Protestno okupljanje radnika Hrvatske pošte u Mostaru, 27. januar 2024.

Šta kaže HP Mostar?

U međuvremenu, Hrvatska pošta Mostar se u petak, 26. januara, oglasila saopćenjem za javnost uoči najavljenog okupljanja radnika te firme.

U saopćenju se uz ostalo navodi da su prošlogodišnjim, novim Granskim kolektivnim ugovorom "ne samo zadržana sva postojeća prava radnika, već su se odredbama novog Granskog kolektivnog ugovora utvrdila brojna poboljšanja materijalnog položaja radnika", od kojih izdvajaju povećanje najniže neto satnice, uvećanja plaće za rad noću, prekovremeni rad i rad na dane sedmičnog odmora, proširenje liste težih bolesti za koje se radnicima dodjeljuju jednokratne naknade, mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka sa prosječnom platom na nivou FBiH.

"Posebno naglašavamo da je Uprava Društva i prije stupanja na snagu novog Granskog kolektivnog ugovora poduzela niz aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika, na način da je već na početku 2023. godine povećala neto satnicu za sedam posto čime su povećane plaće svim radnicima Društva, u travnju 2023. godine povećane su plaće radnicima na određenim radnim mjestima sa najnižim koeficijentom složenosti, dok je u listopadu 2023. godine povećana plaća za pet posto svim radnicima sa srednjom stručnom spremom", stoji u saopćenju.

Tvrde da su u 2023. godini, u poređenju sa 2022. godinom, porasle plate za 9 posto, te ostala primanja - topli obrok, regres, prijevoz, naknade za vjerske blagdane, pomoći radnicima i druge naknade - za 16 posto.

"Napominjemo kako je Društvo u 2023. godini isplatilo Uskrsnicu, Božićnicu, regres, naknadu za Dan pošte, naknadu za poslovni rezultat, kao i pomoć radnicima temeljem Uredbe Vlade FBiH u kumulativnom iznosu od 1.400 KM neto po radniku", dodaje se u saopćenju HP Mostar.

U saopćenju navode i da u HP Mostar djeluju dvije sindikalne organizacije, te da je štrajk upozorenja najavio NSDHP "koji predstavlja 20% od ukupnog broja radnika".

Sindikat demantira

"Mi jesmo reprezentativni sindikat, samo imamo malo manje članova nego ovaj drugi sindikat", rekao je o tim navodima predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte (NSDHP) Mostar Tomislav Erić.

HP Mostar je jedno od tri poštanska preduzeća u BiH, pored firme Pošte Srpske u bh entitetu Republika Srpska, te BH Pošte, sa sjedištem u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG