Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

09:22 31.3.2016.

Tužioci Haškog tribunala tvrdili su, u završnoj reči da su dokazali Šešeljevu krivicu po svih devet tačaka optužnice za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobodjen. On je rekao i da je Tribunal prekršio njegovo pravo na sudjenje u razumnom roku, držeći ga u pritvoru duže od 11 godina.

09:25 31.3.2016.

VIDEO: Doček u Beogradu sa četničkim sibolima

Sredinom novembra 2014, Šešelj je pušten na privremenu slobodu u Srbiju, tvrdeći od samog početka da se neće dobrovljno vratiti na izricanje presude. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekalo ga je više stotina pristalica Srpske radikalne stranke sa četničkim simbolima i zastavama velike Srbije.

Šešelj u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

09:30 31.3.2016.

VIDEO: Reakcije žrtava na puštanje Vojislava Šešelja

Privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja izazvalo je zgražavanje i pokrenulo lavinu nezadovoljstva i brojne kritike porodica žrtava.

Reakcije žrtava na puštanje Vojislava Šešelja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00


09:54 31.3.2016.

Šešeljevo organiziranje dobrovoljaca i njihov ratni angažman rezultirali su protjerivanjem desetaka tisuća civila nesrpske nacionalnosti, te ubojstvom – u optužnici navedenih – najmanje 905 osoba.

Više o dosadašnjem toku suđenja pročitajte OVDJE

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG