Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

09:57 31.3.2016.

Kosor: Presude govore ko je agresor, a ko žrtva

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra da se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić vara ako smatra da presuda Vojislavu Šešelju neće imati nikakve posledice po Srbiju.

"Ne samo ova presuda nego i presuda Radovanu Karadžiću. Relativizira ovu presudu i kaže da je Karadžićeva važnija. Presude koje su bile realtivno nedavno i na kraju sve presude Haškog suda govore vrlo jasno i precizno o tome ko je bio agresor, a ko žrtva", kaže Jadranka Kosor.

10:02 31.3.2016.

Naši reporteri su i u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini gde je devedesetih sprovedeno etničko čišćenje Hrvata.

10:04 31.3.2016.

Počelo izricanje presude

Počelo izricanje presude Vojislavu Šešelju. Predsedavajući veća Žank Klod Antoneti zahvalio se na početku čitavom timu koji je učestvovao u procesu Šešelju.

10:10 31.3.2016.

Prazna stolica za Šešelja

Predsedavajući sudskog veća Žan Klod Antoneti rekao je da je Veće ostavilo mogućnost da optuženi ovo zasedanje prati putem video linka iz Beograda. Šešelj odbio ovu ponudu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG