Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

09:13 31.3.2016.

Dobro jutro, dobrodošli u blog uživo RSE u kome ćemo pratiti izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.


Prvostepenu presudu, Tribunal će Šešelju izreći u 10 časova. Tužioci su zatražili da vođa radikala bude osudjen na 28 godina zatvora, a Šešelj je zahtevao da bude oslobodjen.
Ostanite sa nama.

09:15 31.3.2016.

Sudjenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog, a završeno je u martu 2012. godine završnim rečima, pošto je Šešelj odlučio da ne izvodi dokaze odbrane. Tokom 175 radnih dana, Tužilaštvo je pred sudije izvelo 89 svedoka i u dokaze uvelo 1.367 dokumenata.

09:17 31.3.2016.

U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vodja radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje.

Tužilaštvo je izvelo 72 svedoka kako bi dokazalo da je Šešelj poticao na progon, etničko čišćenje i ubistva. Tužioci su kao svedoke izveli brojne žrtve.

Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizovao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u BiH i Hrvatsku gde su činili zločine na području Mostara, Zvornika, Sarajeva, Nevesinja, Vukovara i Hrtkovaca.

09:19 31.3.2016.

Presuda četiri godine nakon završnih reči

Haško tužilaštvo je čak tri dana u završnim riječima podsećalo na brojne zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta, organizovanih za ratište u Hrvatskoj, a potom u Bosni i Hercegovini - pod vodstvom Vojislava Šešelja. Više o tome pročitajte OVDE

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG