Dostupni linkovi

Predstavljen Pojmovnik za uspješan put do pretpristupne pomoći


IPA II pojmovnik
IPA II pojmovnik

Upoznavanje sa terminologijom vezanom za instrument pretpristupne pomoći uvjet je za uspješno korištenje financijske pomoći Europske unije. Cilj Pojmovnika je da se olakša rad svima koji se na bilo koji način susreću sa projektima financiranim iz budžeta Europske unije, kaže Biljana Ivanović, pomoćnica direktora u Sektoru za prevođenje pri Direkciji za europske integracije.

„IPA pojmovnik sadrži blizu 300 termina koji su izvučeni iz nekih jedanaest referentnih dokumenata koji se bave IPA-om II. Mi smo na ovaj način pokušali da definicijama pojmova objasnimo ukratko šta taj pojam predstavlja, da damo njegove prevode na jezike u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, i na kraju, da na neki način objedinimo sve ono što smo u ovom periodu od početka IPA-e II do sada saželi i uspjeli prikupiti od terminologije“, objašnjava Ivanović.

Osim u tiskanoj, Pojmovnik će uskoro biti dostupan i u elektronskoj verziji, na stranici Direkcije za europske integracije. Prevođenje i prilagođavanje stručnih i specifičnih pojmova koje sadrži IPA II trajalo je nekoliko mjeseci.

Zara Halilović, pomoćnica direktora u Sektoru za koordinaciju pomoći EU pri Direkciji za europske integracije kaže da je bilo potrebno izanalizirati više dokumenata i iz njih izvaditi, obraditi i definisati određene pojmove.

„Samo prevođenje zaista nije bilo bukvalno, zato što mnogi od pojmova sadrže u sebi koncepte, kojima se moraju shvatiti značenja, kako bi se onda u samom prevođenju tih pojmova bilo uspješno“, ističe Halilović.

Instrument pretpristupne pomoći jedan je od ključnih alata Europske unije koji zemljama pomaže u reformama koje zahtijeva proces europskih integracija.

Iako postoji određeno znanje o IPA-i , BiH nije uspješna u njenom korištenju, a zašto je to tako, objašnjava Zara Halilović: „Ono što nije dobro u ovoj zemlji, jeste da nema adekvatne podrške u planiranju i programiranju korištenja IPA-e. Novci koji propadaju ne propadaju zbog neznanja, jer ga imamo, čak ga imamo više nego naše komšije. Oni propadaju zbog nedonošenja određenih odluka koje zavise od donosioca odluka.“

Iako se i za pripremu strateških dokumenata koriste sredstva IPA-e, isti dokumenti se u Bosni i Hercegovini često ne usvajaju. Zara Halilović kao jedan od primjera neusvajanje Strategije usklađivanja propisa s pravnom stečevinom EU u oblasti zaštite okoliša.

„To je strategija aproksimacije za okoliš za Bosnu i Hercegovinu, sa tri pripadajuća implementirajuća dokumenta – akciona plana za entitete i Distrikt Brčko. Bez toga – nema pomoći za okoliš“, objašnjava Halilović.

IPA II pojmovnik pripremljen je uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG