Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH najavljuje donatorsku konferenciju


Članovi Predsjedništva BiH
Članovi Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH ocijenilo je u utorak, na vanredenoj sjednici, da je situcija na područjim pogođenim poplavama i klizištima izuzetno teška i složena, te da traži odlučnu reakciju institucija vlasti na prikupljanju pomoći i obnovi. Predsjedništvo BiH je između ostalog predložilo iniciranje zajedničkog pristupa sa Srbijom i Hrvatskom prema fodnovima Evropske unije.

Predsjedništvo BiH u prvom usvojenom zaključku zahtijeva od Vijeća ministara BiH da preduzme sve aktivnosti radi što bržeg prijema i distribucije međunarodne pomoći, te da se nastavi preduzimanje vih neophodnih aktivnosti na ubrzavanju procedura ulaska humanitarne pomoći na svim graničnim prijelazima u Bosnu i Hercegovinu, s posebnom pažnjom na intenziviranje aktivnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije BiH.

Predsjedništvo takođe smatra da je potrebno da Vijeće ministara izradi plan oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom, prenosi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović:

„Predsjedništvo je iniciralo organizovanje međunarodne donatorske konferencije kojom bi se prikupila sredstva, animirala financijska sredstva pomoći iz fondova Europske unije i od prijateljskih zemalja. Inicirao bi se zajednički pristup sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom prema fondovima Europske unije“, kaže Izetbegović.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da preduzme sve neophodne aktivnosti radi bržeg i efikasnijeg upravljanja procesom traženja, prijema i distribucije međunarodne pomoći.

Predsjedništvo takođe taži reprogramiranje međurodnih finansijskih obaveza BiH, dok je član Predsjedništva Nebojša Radmanović ocijenio kako je vrijeme da se pozove EU u cjelini da maksimalno pomogne BiH nakon poplava.

"Priče koje čujemo u ova dva dana da BiH, zbog toga što nije napravila neki korak naprijed ka EU, ne može da koristi fondove EU, na štetu su građana BiH koji su Evropljani. Ako smo mi političari nešto pogriješili, ne mogu i ne smiju da trpe građani BiH", istakao je Radmanović.

Nebojša Radmanović je na konferenciji za novinare takođe istakao da je ovih dana je do izražaja došla solidarnost građana u BiH, a i van BiH.

"Čini mi se da je proradio duh bivše Jugoslavije, jer smo od Slovenije do Makedonije svakodnevno dobijali pomoć i mogli da čujemo od građana do predsjednika tih država da žele da pomognu građanima BiH", rekao je Radmanović.

Treći član Predsjedništva Željko Komšić posebno se zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH.

„Vrlo često rizikujući, prije svega svoj život, pomagali su onima koji su pogođeni ovom katastrofom“, naglasio je Komšić.

Predsjedništvo BiH naglašava da su cijeloj zemlji i svim njenim institucijama potrebni jedinstvo i saradnja u pomoći ugroženom stanovništvu, te poziva političke faktore u zemlji da se u narednom periodu uzdrže od svake vrste iskazivanja rivalstva, te da izbjegnu bilo kakvo politiziranje nastale situacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH poziva sve institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sve privredne subjekte, sve nevladine organizacije i sve građane, da se uključe u akciju solidarnosti kojom bi izdvojili finansijska sredstva i druge vrste potrebne pomoći ugroženom stanovništvu.
XS
SM
MD
LG