Dostupni linkovi

Predsednički izbori u Srbiji: Ispada li Nikolić iz igre


Plakat sa predsedničkih izbora 2012.
Plakat sa predsedničkih izbora 2012.

Još se nisu stišale strasti nakon nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, a već se uveliko raspravlja o predsedničkim do kojih je ostalo punih godinu dana. Dok se najavljuju kandidature najintrigantnije je hoće li budući premijer Aleksandar Vučić, kao lider najjače parlamentarne stranke (Srpske napredne stranke), podržati aktuelnog predsednika Srbije i nekadašnjeg stranačkog šefa Tomislava Nikolića u trci za još mandat.

Od nekadašnjeg ushićenja Aleksandra Vučića, tada drugog čoveka Srpske napredne stranke (SNS), pobedom svog stranačkog šefa Tomislava Nikolića za predsednika Srbije izgleda da je malo ostalo.

Za razliku od tog 20. maja 2012. godine gde Vučić nije krio svoju radost objavljujući Nikolićevu pobedu, danas kao mandatar za sastav nove vlade na Nikolićevu najavu kandidature za drugi predsednički mandat samo šturo kaže da zna koga će podržati na predsedničkim izborima, ali ne otkrivajući o kome je reč, primećuje uzgred da je ta tema preuranjena i da je plasiraju "besposleni ljudi".

Da li je tema predsedničkih izbora zaista plasirana tek tako ili sa nekim ciljem?

"Prvi razlog je verovatno prozaičan, a to je da ovi akteri, koji su se već kandidovali, na taj način skreću pažnju Vučiću da im ispuni dovoljno zahteva pri formiranju Vlade", kaže filozof i urednik portala "Dvogled" Vladimir Milutinović.

"Tu mislim na Ljajića (Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije), Dačića (Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije). Znači, verovatno svojom kandidaturom, koja sigurno smanjuje broj glasova za Vučićevog kandidata, oni na neki način tako šalju upozorenje da bi mogli to da urade", objašnjava Milutinović.

Kao drugi malo pozitivniji razlog Milutinović vidi relativnu popularnost preliminarnog procesa u Sjedinjenim Američkim Državama "tako da ljudi verovatno osećaju da bi taj demokratski proces trebalo da se malo produži i bude sadržajniji."

"Trebam Vučiću"

Zašto je Tomislav Nikolić, pored ranijih razmišljanja da će možda i otići u penziju posle ovog mandata ipak odlučio da još jednom izađe pred građane objasnio je on sam u finišu predizborne kampanje za republički parlament krajem aprila.

"Mislim da Aleksandru Vučiću treba predsednik Srbije Tomislav Nikolić da bismo zajedno završili to što ja još treba da završim, a njegovo završavanje će trajati dugo, on ima ogromnu energiju, mlad je, jak i zdrav, ima saradnike, tako da će oni jako dugo da vladaju Srbijom a to će, ja se nadam, za tri-četiri godine apsolutno moguće i bez moje podrške", rekao je tada Nikolić.

No, ključno je da li će Nikolić dobiti ne samo podršku Srpske napredne stranke iz koje se iščlanio kada je postao predsednik države već pre svega njenog lidera Aleksandra Vučića. Može li Nikolić da pobedi bez podrške Vučića?

"Iz ugla današnjeg dana šanse su mu nikakve", kaže Cvijetin Milivojević, direktor agencije za odnose sa javnošću i marketing "Pragma".

"Nisu njemu puno veće šanse ni ako dobije podršku Aleksandra Vučića, pitanje je da li će ta podrška biti iskrena ili pro forme. Ukoliko bi podrška bila iskrena to bi na neki način delimično povećalo njegove šanse, ali isključivo ukoliko se na primer opozicija i deo sadašnje vlasti za drugi izborni krug ne pripreme na adekvatan način tj. ukoliko ne budu birali nekog zajedničkog kandidata", smatra Milivojević.

Nikolić pokušava da ostavi utisak u javnosti da se previše ne uzbuđuje zbog Vučićevog ćutanja. U jednom novinskom intervjuu kaže da ga razume i pita zašto bi se Vučić izjašnjavao sada, te da će to učiniti kada bude vreme za to. Ali Nikolić takođe nabacuje temu šta ako on ne bude kandidat SNS-a, ako ne pobedi na izborima, "onda bi Aleksandar Vučić ostao bez glavnog oslonca i mogao da dobije predsednika sa kojim bi bio u kohabitaciji".

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Primećujući da Vučić ima stil da ne govori ništa jako dugo vremena, kao što se sada dešava oko formiranja nove vlade, Vladimir Milutinović kaže da je moguće da se saopštavanje odluke oko njegovog kandidata oduži do dva-tri meseca pred same izbore.

"A što se Nikolića tiče, mislim da on ima iste motive kao Dačić I Ljajić. Znači, on bi mogao da očekuje ako bi bio Vučićev kandidat da mora biti potpuno marioneta. Ja mislim da je ta marionetska ulogapreviše čak i za samog Nikolića. Zbog toga verujem da je logika ove Nikolićeve najave, da on ide sigurno a da Vučić vidi koga će da podrži, u tome da Nikolić hoće da pokaže da je samostalni akter", navodi Milutinović.

Uz Nikolića i pored lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića koji već odavno govori da namerava da uđe u izbornu trku za predsednika države, kandidaturu je objavio i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj. Najveće iznenađenje na dosadašnjem spisku reklo bi se da je Rasim Lajić, šef Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), koji je samo što su okončani republički izbori, na kojima je izašao na listi sa Vučićevim SNS-om objavio svoje ambicije.

"Želim da izmerim i sebe i svoju stranku na tim predsedničkim izborima, ne radi se ni o kakvom skrivenom planu. Ceo dan moram da objašnjavam da li je to neki dogovor koji imam sa Vučićem da bi nekom uzeo glasove, nikakvog dogovora nema", objasnio je Ljajić nakon najave kandidature.

Opozicija se za sada ne bavi ovom temom. U ovom trenutku nema ozbiljnog kandidata među njima, kaže Cvijetin Milivojević konstatujući da bi idealna opcija iz ugla opozicije bila foto robot koji na neki način može da pomiri i stranke tzv. građanske, liberalne opcije i stranke nacionalne opozicije, pa čak i deo sadašnje vlasti, pre svega SPS.

"Dačić bi vrlo verovatno od sadašnjih kandidata bio najjači, ne računajući kandidata Srpske napredne stranke. Međutim, pitanje je da li bi on za drugi izborni krug mogao eventualno da obezbedi podršku ostatka biračkog tela. Mislim da bi čak Rasim Ljajić u drugom izbornom krugu imao više šansi od Dačića, barem gledano iz današnje perspektive, s obzirom da on ima korektne odnose tolerancije i sa ljudima, političarima i strankama i iz vlasti i iz opozicije. Ali realano gledajući iz ovog ugla ni jedan ni drugi nemaju ozbiljne šanse da pobede", navodi Milivojević.

Ko bi Vučiću odgovorao kao predsednik Srbije?

"Ja mislim da Vučiću niko ne odgovora da bude predsednik Srbije", kaže Milutinović.

"Nikolić je možda nezgodan kandidat ne zbog toga što je on nešto smetao Vučiću u ove četiri godine, očigledno da nije, nego zato što bi možda u nekoj raspodeli karata i podrške birača Nikolić mogao da se pokaže kao nedovoljno jak kandidat. I verujem da je kalkulacija više na tom nivou, a sa druge strane verovatno bi i Vučiću čista marioneta bolje odgovarala od Nikolića", zaključuje Vladimir Milutinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG