Dostupni linkovi

Pola milijuna dolara za Hrvatsku, primatelji kažu da je sve čisto


Prema izvješću OCCRP-a, radi se o vjerojatno najvećem otkrivenom slučaju pranja novca do sada
Prema izvješću OCCRP-a, radi se o vjerojatno najvećem otkrivenom slučaju pranja novca do sada

Najnoviji izvještaj o pranju novca iz mutnih poslova u Rusiji spominje i da je oko pola milijuna dolara sjelo na račune četiri hrvatske tvrtke i jednog pojedinca u Hrvatskoj. Predstavnici tvrtki s kojima smo razgovarali kažu da se radi o plaćanju za robu koju su izvezli u Rusiju i troškove prijevoza i odbijaju bilo kakvu povezanost sa pranjem novca.

Prema podacima međunarodnog Projekta istraživanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) koje je pronašlo kako je od veljače 2011. do svibnja 2014. godine preko fiktivnih kompanija i banaka u Rusiji i banaka u svijetu u operaciji nazvanoj „Globalna perionica“ u kojoj je oprano najmanje 20 milijardi dolara iz sumnjivih transakcija u Rusiji, nešto preko pola milijuna dolara završilo na računima četiri tvrtke i jedne osobe u Hrvatskoj. Svi s kojima smo razgovarali odbijaju bilo kakvu povezanost sa pranjem novca.

Izvješće navodi da je 19.700 dolara uplaćeno na račun kamionskog špeditera „Šimunić promet“ iz Drnja u Podravini. Član uprave Marko Šimunić za Radio Slobodna Evropa kaže kako se radi o plaćanju transporta robe za Rusiju iz „Podravke“ i ludbreške tvrtke „AGC Lukaps“ koja je jedan od najvećih europskih proizvođača kapsula za lijekove.

„Te fakture koje su nama plaćene odnose se na 'Podravkinu' robu koju smo vozili gore, tako da je to povezano jedno s drugim. Mi se ne smatramo krivima ni odgovornima u vezi bilo kakvog pranja novca niti da smo išta krivo napravili“, kaže Šimunić.

Prema podacima OCCRP-a, „Podravki“ je u tom razdoblju bilo uplaćeno 264.147 dolara, a „Lukapsu“ 169.140 dolara. Direktorica Korporativnih komunikacija „Podravke“ Marinka Akrap nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da se istražuje navode OCCRP-a, ali da odbija bilo kakvu povezanost tvrtke sa pranjem novca, a u „Lukapsu“ kažu da je direktor odsutan.

Nešto preko pola milijuna dolara završilo na računima četiri tvrtke i jedne osobe u Hrvatskoj
Nešto preko pola milijuna dolara završilo na računima četiri tvrtke i jedne osobe u Hrvatskoj

Šimunić je komentirao i činjenicu da se rusku banku preko koje je išla uplata povezuje s sumnjivim transakcijama:

„Mi smo jučer razgovarali s čovjekom iz firme koja nam je tu uplatu uplatila, dakle sve se poklapa. Mi ne osporavamo da smo tu uplatu primili, to stoji, ali smatramo da ništa nismo krivo napravili. Mi smo njima ispostavili fakturu na Rusiju, a otkuda su oni nama plasirali novac, mislim da to nije nikakav moj problem. Za svaku tu fakturu imamo pokriće CMR-a (tovarnog lista) po kojem se vidi odakle i kuda je roba išla, i ako će bilo tko nešto od nas tražiti, mi možemo dokazati da nismo imali apsolutno nikakvu mrlju.“

Tvrtka „Hladni val“ iz Nove Gradiške je prema izvješću OCCRP-a u tom razdoblju primila 42.170 dolara. Oni proizvode strojeve za industrijsko čišćenje, odnosno pjeskarenje suhim ledom i izvoze u 52 zemlje na pet kontinenata. Kada su iz medija saznali da ih se spominje u kontekstu nalaza OCCRP-a, odmah su kontaktirali direktora projekta, kaže za naš program direktor Matko Gregurević.

„Tako da sada u suradnji s njima nastojimo vidjeti koja je to transakcija bila. Naša tvrtka se bavi proizvodnjom i izvozom i ni u jednom trenutku nismo primili nikakva sredstva za koja nismo izvezli robe u jednakoj vrijednosti. Tako da vjerujem da – kada transakciju lokaliziramo – onda ćemo surađivati sa OCCRP-om i dostaviti im potrebne informacije“, kaže Gregurević.

OCCRP navodi kako su neka od spornih plaćanja išla i stvarnim kompanijama za stvarnu robu – ali da transakcije nisu obavili njihovi stvarni klijenti, nego neka od 21 fiktivne kompanije osnovane za pranje ruskog novca

Izvješće spominje i izvjesnog Dragana Pržulja koji je u tom razdoblju primio 12.401 dolar, ali nema osobe s tim imenom koja je poslovni subjekt ili slobodna profesija u Hrvatskoj. Isto se ime i isti iznos spominje i kod subjekata iz Slovenije koji su primili novac. Osoba s takvim imenom je poslovni konzultant u Beogradu.

Prema izvješću OCCRP-a, radi se o vjerojatno najvećem otkrivenom slučaju pranja novca do sada. Oprano je između 20 pa do možda 80 milijardi dolara novca iz mutnih transakcija u Rusiji, a mozak operacije je petstotinjak ruskih oligarha, bankara i osoba povezanih sa ruskom tajnom službom, a među njima spominje se i moskovski bankar Igor Putin, bratić ruskog predsjednika.

Antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović za RSE kaže kako su ovakvi projekti izuzetno važni jer je oprani novac od kriminala izuzetna opasnost, pogotovo za srednje i male zemlje:

„Oprani novac se može koristiti na zaista mnogo načina, počevši od toga da se njime kupuju gospodarski subjekti u zemljama u kojima se želi ostvariti utjecaj, preko financiranja - nazovimo ih tako - 'neovisnih' medija pa praktički sve do financiranja političkih stranaka, odnosno financiranja kampanja za potrebe osvajanja vlasti.“

U Sloveniju je prema istraživanju stiglo 15 milijuna dolara, a u Srbiju nešto manje od 900.000 dolara. Najviše je novaca stiglo u Estoniju – 1,6 milijardi dolara, Hong Kong i Kinu sa preko 900 milijuna dolara, Cipar sa 870 milijuna i Rusiju sa 730 milijuna dolara. U Švicarsku je stiglo 600 milijuna, na otok Man 120 milijuna, Litvu i Singapur po 77 milijuna dolara, u Nizozemsku 68, a u Njemačku 63 milijuna dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG