Dostupni linkovi

Siljanovska-Davkova, prva žena predsjednik Sjeverne Makedonije: Balkan prvo, pa Brisel


Gordana Siljanovska-Davkova, maj 2024.
Gordana Siljanovska-Davkova, maj 2024.

Sjeverna Makedonija je po prvi put od sticanja nezavisnosti dobila ženu na mjestu predsjednika.

Univerzitetska profesorica Gordana Siljanovska - Davkova, koju podržava opoziciona desničarska partija VMRO-DPMNE pobijedila je na izborima kandidata Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), aktuelnog predsjednika države Stevu Pendarovskog.

U prvom obraćanju za javnost rekla je da će biti predsjednica svih građana, bez obzira na etničku ili partijsku pripadnost.

Moji putevi prvo vode na Balkan, a naravno ni Brisel nije izostavljen
- rekla je Siljanovska-Davkova.

"Tvrdim da ću od se ovog trenutka odnositi kao predsjednica svih građana, svih etničkih grupa, članova stranke, onih koji nisu u strankama, jer predsjednica, pogotovo ne ako je žena, ne može da ujedinjuje i traži jedinstvo ako se drži partijskih linija", navela je.

Susjedima je poručila da stanu na kraj, kako je rekla, balkanizaciji, da pomažu jedni drugima i da budu pravi političari.

"Moramo početi da razumijemo jedni druge, da pomažemo jedni drugima, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom. Moji putevi prvo vode na Balkan, a naravno ni Brisel nije izostavljen", rekla je Siljanovska-Davkova.

Kakvu "Ponosnu Makedoniju" obećava?

U kampanji se predstavljala kao profesor, samostalni poslanik u Skupštini, u svom programu "Makedonija je ponovo ponosna" napisala je da je "Prespanski sporazum otvoreno pitanje" i da u svojim obraćanjima javnosti neće u nazivu države koristiti pridjev "sjeverna".

On ne podržava promjenu Ustava, ali je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) nedavno izjavila da će, ako parlament usvoji ustavne amandmane kojima bi Bugari i još pet etničkih manjina trebalo da postanu dio makedonskog Ustava, poštivati te amandmane. Izmjene i dopune Preambule Ustava uslov su koji će omogućiti nastavak pregovora sa Evropskom unijom.

Siljanovska-Davkova će, kao predsjednica, u roku od deset dana dodijeliti mandat za sastav buduće Vlade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju većinu u parlamentu.

Siljanovska-Davkova u drugi izborni krug ušla je kao favorit nakon što je osvojila duplo više glasova (180.000) od kandidata kojeg su podržali socijaldemokrati, Steve Pendarovskog, 24. aprila, kada je bilo ukupno sedam kandidata. Siljanovska-Davkova je osvojila 363.085, a Pendarovski 180.499 glasova.

Ovo je bilo dijametralno suprotno njihovom prvom izbornom duelu na predsjedničkim izborima 2019. kada je Pendarovski pobijedio.

Aktuelni mandat Stevi Pendarovskom ističe 12. maja. Skupština bi do 12. maja trebalo da održi sjednicu za inauguraciju novog predsjednika Republike. U ovom slučaju, svečanu sjednicu za inauguraciju novog predsjednika održaće poslanici iz dosadašnjeg sastava Skupštine.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Daštevski rekao je na konferenciji za novinare na kraju izbornog dana da će se truditi da ispoštuju sve rokove kako bi 12. maja država dobila novog predsjednika.

Pet predsjednika i šest izbornih ciklusa

Od sticanja nezavisnosti Sjeverna Makedonija, zemlja je imala ukupno pet predsjednika. Prvi, Kiro Gligorov imao je dva mandata, od kojih je prvi izabran tajnim glasanjem u Sobranju Makedonije 27. januara 1991. godine, a potom su svi naredni izabrani na opštim i neposrednim izborima.

Gligorov je svoj drugi mandat dobio 1994. godine, a nakon njega je Boris Trajkovski došao na ovu funkciju na izborima održanim 1999. godine do tragične pogibije u avionskoj nesreći 2004. godine.

Treći predsjednik tada je postao lider SDSM-a Branko Crvenkovski, koji je na toj funkciji ostao samo jedan mandat.

Nakon njega, 2009. godine, Gjorgje Ivanov, koga je predložila VMRO DPMNE, osvojio je predsjednički mandate i ostao dva mandata, sve do 2019. godine, kada je Stevo Pendarovski, kandidat SDSM-a, izabran za šefa države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG