Dostupni linkovi

Pogorica prekrivena snijegom


FOTOGALERIJA: Snijeg u Podgorici

Predrag Tomović

Ono što su najavili sinoptičari se i obistinilo.

Od srijede uveče Podgorica je prekrivena snijegom. Dok su mnogi iz toplih domova uživali gledajući kako se svaki kutak glavnog grada zabijelio, jutro je donijelo probleme u saobraćaju .

Trebalo je i očistiti snijeg sa kolovoza, ispred kafića i javnih ustanova. Dok su jednima promrzla stopala bezuspješno čekajući taksiste, dok su se drugi mučili da se autom probiju kroz podgoričke ulice pod snijegom, strahujući od za to nespremnih vozača, onima koji vole grudvanje bijeli pokrivač je donio jedinstvenu priliku da uživaju.

"Ne obožavam snijeg, ali ako mora da padne, neka padne", rekao nam je jedan Podgoričanin.

A snijeg je pao…

Od srijede uveče napadao je do cijelih 27 cantimetara što Podgorica ne pamti još od polovine prošlog vijeka.

Nije oboren rekord ali je blizu, kaže za RSE sinoptičar Branko Micev.

"Najveća visina snijega je iznosila 30 santimetara . Interesantno je da je izmjerena 1. februara, znači veoma blizak datum ali po godinama daleke 1963. godine. To je rekord u Podgorici za sada. To je u februara, a inače u januaru najveća visina sniježnog pokrivača bila je 29 cantimetara i vjerovatno se vaši čitaoci sjećaju to je bilo 21. januara 1985. godine. Dakle, ova visina sniježnog pokrivača u Podgorici od 27 cantimetara spada među najveće visine sniježnog pokrivača u ovom gradu", kaže on.

Snijega će biti još do kraja sedmice, najavljuju meteorolozi, a u glavnom gradu Crne Gore od srijede uveče ponovo su počele da rade lopate i metle. Kako su se Podgoričani snašli poslušajte u našoj anketi.



Podgorica je poznata po jeftinim taksi uslugama. Mnogi su u četvrtak ujutro odlučili da se prevezu taksijem kako bi izbjegli vožnju po snijegu. Rijetki su međutim uspjeli da dozovu nekog od taksi prevoznika jer su oni upravo zbog snijega imali veliki broj poziva pa nijesu uspjeli svima da izađu u susret.

"Imamo mnogo veći broj poziva i trudimo se da na svaki odgovorimo. Međutim, vjerovatno da ne uspijevamo u tom periodu u kojem to klijentima treba. Izvinjavamo im se zbog toga ali moram akcentovati da sve ulice većim dijelom nijesu prohodne, naročito u prigradskim naseljima. Što se tiče centra grada uglavnom jesu ali isto imamo problema u pojedinim ulicama. Takođe, Podgoričani nijesu vješti u vožnji u ovakvim uslovima i zato moramo obratiti pažnju na vožnju i samim tim na bezbjednost klijenata", pojašnjava menadžer Hit taksija Miloš Lakićević.

Kako sada stvari stoje biće snijega još tako da će stanovnici glavnog grada bar neko vrijeme osjetiti čari prave zime.

Za razliku od njih, stanovnici sjevera Crne Gore osim snijega na koji su navikli ovih dana suočavaju se sa hladnim talasom i temperaturama koje su već premašile 20 stepeni ispod nule.
XS
SM
MD
LG