Dostupni linkovi

Stjepan Bošković iz HDZ BiH po četvrti put načelnik Stoca


Novi načelnik Stoca i to po četvrti put je Stjepan Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je osvojio 59,55 posto glasova pobijedivši nezavisnog kandidata Matu Komšića, koji je dobio 40,45 posto glasova, podaci su Centralne izborne komisije (CIK) BiH, objavljeni večeras.

Bošković je nakon zatvaranja biračkih mjesta izjavio da su ovo bili najdemokratskiji izbori u Stocu, te da je osvojio više glasova nego 2012. godine, kada su održani izbori za koje su mnogi tvrdili da su glasali i mrtvi.

Stjepan Bošković: Nisu samo Hrvati glasali za mene
Stjepan Bošković: Nisu samo Hrvati glasali za mene

"Činjenica je da, po saznanjima sa biračkih mjesta, nisu samo Hrvati glasali za Stjepana Boškovića i to je možda najveći iskorak na ovim izborima. Ja samo mogu obećati da u ovom četverogodišnjem mandatu ćemo tražiti zajedničke snage u Općinskom vijeću, da ovaj Stolac napravimo gradom za primjer, jednim od najljepših gradova u BiH, na zadovoljstvo svih građana koji žive ovdje", najavio je Bošković.

Na ponovljene općinske izbore u Stocu danas je izašlo oko 75 posto birača od nešto više od 10.000 sa ukupnog biračkog spiska. Nije zabilježen niti jedan ozbiljni incident, kazali su iz Općinske izborne komisije (OIK) Stolac.

"Najbolji dokaz je da Općinska izborna komisija nije zaprimila niti jednu prijavu ili primjedbu, odnosno nije zaprimila pisani prigovor na izborni proces", rekao je član zamjenske Općinske izborne komisije Stolac Rifat Zlomušica.

Sva biračka mjesta na ponovljenim lokalnim izborima u Stocu su zatvorena na vrijeme, u 19 sati. Jedno mjesto je zatvoreno sa pet minuta kašnjenja, kao i prilikom otvaranja, saopćeno je u nedjelju uveče na konferenciji za medije zamjenske Općinske izborne komisije Stolac.

Izbori u Stocu od 2. oktobra 2016. godine poništeni su poslije nasilnog prekida izbornog procesa.

NVO: Pokušaj napada na posmatrača

Nakon tri manja incidenta na biračkim mjestima tokom dana, u večernjim satima zabilježen je pokušaj fizičkog nasrtaja i verbalni nasrtaj na posmatrača Koalicije nevladinih organizacija Pod lupom, koja je nadgledala ponovljene izbore u Stocu, izjavio je direktor projekta Koalicije Pod lupom Dario Jovanović.

Izbori protekli uz manje nepravilnosti
Izbori protekli uz manje nepravilnosti

Radilo se o incidentu kojeg je izazvala alkoholizirana osoba na biračkom mjestu u Bobanovom selu kod Stoca. Policija je brzo reagirala, ali nakon što je posmatrač Koalicije Pod lupom obavijestio policiju, a ne neko od članova biračkog odbora, uprkos tome što je posmatrač to zahtijevao, naveli su iz te Koalicije.

Ipak, dodaje Jovanović, uopćeno govoreći, izbori na svim biračkim mjestima u Stocu su uglavnom protekli u skladu sa Izbornim zakonom i pravilima i procedurama Centralne izborne komisije (CIK), uz manji broj nepravilnosti, koje nisu sistemskog karaktera i ne mogu utjecati na rezultate niti ugroziti izborni proces.

"Dakle, možemo konstatovati da zaista smo imali izbore, ako zanemarimo ovih par sitnih incidenata, koje bi željeli da imamo uvijek u BiH, na svim biračkim mjestima", naglasio je Jovanović.

Veliki odziv birača tokom poslijepodneva poklapa se i sa odlukom koalicije probosanskih stranaka pod nazivom Inicijativa za Stolac da se prekine bojkot izbora, zbog toga što je CIK skinuo sa listi neke kandidate Inicijative u vezi sa događajima od 2. oktobra prošle godine, kada su izbori u Stocu prekinuti.

Nermina Frenjo: Grad izgleda kao i 1993. godine
Nermina Frenjo: Grad izgleda kao i 1993. godine

Nermina Frenjo iz Inicijative za Stolac izjavila je za RSE da su u toj Inicijativi bili skeptični oko toga kako će izbori biti organizirani.

Međutim, članovi biračkih odbora i posmatrači iz Inicijative za Stolac su već oko podne javili da je CIK ovog puta "zaista osigurao regularne izbore", donesena je odluka da i Inicijativa za Stolac izađe na izbore.

"Žalosno je to da je CIK to uradila tek sada, nakon svih ovih neregularnosti, koje su samo gurane pod tepih, i nakon skidanja kandidata ispred Inicijative za Stolac. Ali evo, ipak mi smo tu da stavimo neki opći interes ispred privatnih", navela je Frenjo.

Ona je izrazila nadu da će predstavnici Inicijative napokon moći učestvovati u općinskoj vlasti.

"Kad prođete kroz grad, grad izgleda kao i 1993. godine. Prvo bi radili na tome sigurno", rekla je Frenjo.

CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio općinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH. Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. januara. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Tokom ponovljenih izbora u Stocu je bilo pojačano prisustvo policije
Tokom ponovljenih izbora u Stocu je bilo pojačano prisustvo policije

Lokalni izbori u Stocu su 2. oktobra 2016. prekinuti, nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je u novembru podiglo optužnice protiv četiri člana Inicijative za Stolac, sastavljene od probosanskih stranaka, zbog krivičnih djela u vezi sa zbivanjima na dan lokalnih izbora u općini Stolac.

Među optuženima je i kandidat Inicijative za načelnika Salmir Kaplan, kojeg se tereti da je na dan izbora napao u međuvremenu smijenjenog predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića. Kaplan je zvaničnike OIK-a optužio za manipulacije biračkim spiskovima.

CIK BiH je u međuvremenu sa izbornih lista uklonio Kaplana sa liste kandidata za načelnika, te još tri kandidata koji su bili na listi za Općinsko vijeće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG