Dostupni linkovi

Kako su Rolex satovi otvorili aferu predsjednice Perua?


Predsjednica Perua, Dina Boluarte obraća se naciji nakon pretresa njene rezidencije, Lima 30. mart 2024.
Predsjednica Perua, Dina Boluarte obraća se naciji nakon pretresa njene rezidencije, Lima 30. mart 2024.

Peru je imao šest predsjednika od 2018. godine dok je trenutna šefica države na političkoj vrućoj stolici suočena sa pozivima da siđe sa položaja u jeku propitivanja njene kolekcije Rolex satova.

Dina Boluarte je pod istragom za nezakonito bogaćenje zbog posjedovanja luksuznih satova bez dokaza kako je došla u njihov posjed. Desetine policajaca i tužlaca pretresli su njen dom i kancelariju tokom uskršnjeg vikenda tražeći dokaze u slučaju.

Početak mandata Boluarte, koja je preuzela vlast 2022. nakon što je njen prethodnik opozvan zbog nezakonitog pokušaja zatvaranja Kongresa, obilježili su protesti i nasilno gušenje koje je uslijedilo, a u kojem su poginule desetine ljudi.

Uprkos raširenim pozivima da podnese ostavku ili raspiše izbore, Boluarte je preživjela, ali se sada suočava s ponovljenim pozivima da odstupi zbog skandala.

U obraćanju naciji putem televizije Boluarte je raciju njene kuće nazvala "uvredljivom" i rekla da će služiti svoj mandat do 2026. Kongres je već poduzeo prve korake za opoziv Boluarte.

Šta je skandal Rolex?

U martu je na popularnoj političkoj emisiji u Peruu na YouTube kanalu, "La Encerrona" pregledano na hiljade fotografija Boluarte i otkriveno da nosi nekoliko Rolex satova u vrijednosti između 14.000 i 25.000 dolara.

Peruansko tužilaštvo je 18. marta objavilo "preliminarni postupak" protiv Boluarte zbog navodnog "nezakonitog bogaćenja" i neprijavljivanja vlasništva skupih satova Rolex.

Korišteni Rolex satovi u izlogu prodavnice u Cirihu, juli 2021.
Korišteni Rolex satovi u izlogu prodavnice u Cirihu, juli 2021.

Šta se desilo tokom racije?

Desetine policajaca i tužilaca je došlo u kuću Boluarte oko ponoći na Veliki petak kako bi izvršilo pretres po izdatom nalogu.

Tužioci su rekli da su tražili satove od Boluarte, ali da im oni nisu predati i da je pretres ispostavio "elemente od interesa" za istragu.

Lokalni mediji su objavili dokumente iz racije u kojima se vidi najmanje jedan Rolex sat, model Datejust 36 s datumom kupovine 8. jula 2023. Sličan model na Rolex web stranici košta najmanje 14.800 dolara.

U Palati vlade pronađeno je osam jeftinijih satova drugih marki, javili su lokalni mediji. Predsjednička plata Boluarteo je oko 4.200 dolara s troškovima i smještajem koje pokriva država.

Šta je sljedeće?

Odbrana predsjednice Perua je tražila od tužiteljke da odgodi svjedočenje Boluarteo, ali sada traže da ona da izjavu u petak, 5. aprila zbog "političkih turbulencija" koje uzrokuje ovaj slučaj.

Većinom ljevičarski opozicioni zastupnici predstavili su u ponedjeljak (1. aprila) u Kongresu prijedlog za početak opoziva Boluarteo zbog "trajne moralne nesposobnosti". Za početak procesa potrebno je samo 26 od 130 zastupnika, 52 glasa potrebna su za raspravu o opozivu u Kongresu, a 87 za opoziv.

Boluarte je već preživjela dva pokušaja pokretanja postupka opoziva, ali oba nisu uspjela da dobiju 52 glasa za nastavak. Opoziv je malo vjerovatan budući da desničarski zastupnici imaju većinu u Kongresu i podržavaju Boluarte.

Šest ministara Boluarte, uključujući i ministra unutrašnjih poslova, zbog skandala su 1. aprila dali ostavke.

Predsjednica Perua Dina Boluarte sa kabinetom ministara nakon polaganja zakletve novih ministara u Limi, 1. april 2024.
Predsjednica Perua Dina Boluarte sa kabinetom ministara nakon polaganja zakletve novih ministara u Limi, 1. april 2024.

Položaj Gustava Adrianzena, koji je preuzeo dužnost premijera u martu, mora da potvrdi Kongres 3. aprila, ali ako se ne izglasa povjerenje, cijeli kabinet predsjednice Boluarte mora da podnese ostavku.

Šta se dogodilo sa ostalim predsjednicima Perua?

Politika Perua vrlo je polarizovana, a ustav dopušta opoziv predsjednika zbog "moralne nesposobnosti", subjektivne mjere koje su korištene za opoziv nekoliko bivših lidera.

Gotovo svi visoki zvaničnici ili bivši peruanski predsjednici bili su pod istragom tužilaštva ili su bili umiješani u slučajeve korupcije u posljednje tri decenije.

Nakon što je izabran 2016., Pedro Pablo Kuczynski dao je ostavku prije vjerovatne osude pošto što je uspješno opozvan 2018. nakon korupcijskog skandala. Njegov potpredsjednik Martin Vizcarra tada je preuzeo dužnost, ali je takođe opozvan zbog "trajne moralne nesposobnosti" zbog optužbi za korupciju 2020.

Nakon toga Manuel Merino bio je predsjednik samo pet dana, dajući ostavku nakon dva smrtna slučaja na protestima u Limi. Francisco Sagasti zatim je preuzeo vlast na godinu dana dok ljevičarski autsajder Pedro Castillo nije izabran 2021.

Castillo je opozvan u decembru zbog pokušaja zatvaranja Kongresa. Castillo je sada zatvoren u istom zatvoru kao i drugi bivši predsjednik, Alejandro Toledo. Zatvor su dijelili s bivšim predsjednikom Albertom Fujimorijem koji je prošlog decembra pušten nakon pomilovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG