Dostupni linkovi

Policija provalila u dom predsjednice Perua u potrazi za luksuznim satovima


Istraga protiv predsjednice Dine Boluarte (na slici) je u preliminarnoj fazi
Istraga protiv predsjednice Dine Boluarte (na slici) je u preliminarnoj fazi

Peruanska policija je upala u kuću predsjednice Dine Boluarte pod okriljem noći, u potrazi za luksuznim satovima, u sklopu istrage mogućeg ilegalnog bogaćenja.

Policija je čekala nekoliko minuta da neko otvori vrata, kasno u noći sa petka na subotu, te kada niko nije otvorio, provalili su koristeći udarnog ovna.

Nakon racije obavljene oko ponoći, policajci su otišli do predsjedničke palate gdje su bili primljeni bez upotrebe sile.

U Peruu su česti pretresi u domovima bivših predsjednika, ali ovo je prvi put u istoriji zemlje da je policija na silu ušla u kuću trenutnog lidera. Racije u predsjedničkoj palati su se dešavale i ranije.

Istraga protiv Boluarte je u preliminarnoj fazi. Navodno, ona je stekla nepoznat broj luksuznih satova otkad je postala potpredsjednica i ministarka socijalne inkluzije u julu 2021. godine, te predsjednica države, u decembru 2022. godine.

Njen advokat, Mateo Kastanjeda (Castaneda), rekao je radio stanici RPP u subotu ujutro da je policija čak pretraživala ispod tepiha u predsjedničkoj palati, te pronašla oko 10 satova.

U intervjuu za radio RPP, premijer Gustavo Adrianzen je ocijenio da je racija "nelegalna i neustavna".

Dodao je da se "stvara oluja tamo gdje je nema", te da rad tužilaštva stvara "političku buku koja utiče na investicije".

Boluarte nije komentarisala pretrese od petka.

Prvobitno, ona je potvrdila da je u njenom vlasništvu bar jedan sat marke Rolex, i to odavno, te je tražila od medija da ne ulaze u privatne stvari, tokom konferencije za medije tokom marta.

Ranije tokom sedmice, glavni tužilac Huan Viljena (Juan Villena) je kritikovao njen zahtjev da ogdodi svoje pojavljivanje pred sudom na dvije sedmice, ističući da je njena obaveza da sarađuje sa istražiteljima.

Njen advokat u radijskom intervjuu nije naveo koliko zaplijenjenih satova u palati su marke Rolex.

Tužilac je istakao da je obaveza predsjednice da preda istražiteljima tri Rolex sata, upozoravajući da ih ne odbacuje ili uništava.

Boularte, 61-godišnja advokatica, popela se od niže rangirane okružne zvaničnice do potpredsjednice, pod predsjednikom Pedrom Kastiljom (Castillo) u julu 2021, te je preuzela dužnost predsjednice nakon što je Kastiljo smijenjen, usljed pokušaja da raspusti kongres i vlada dekretom.

U protestima koji su uslijedili, najmanje 49 osoba je ubijeno.

Kritičari optužuju njenu vladavinu, tvrdeći da postaje sve više autoritarna, da odbacuje zahtjeve za prijevremene izbore, te radi na zakonima koji prijete da potkopaju nezavisnost peruanskog sudskog sistema.

Njen advokat je naveo da će ona svjedočiti u tužilaštvu 5. aprila.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG