Dostupni linkovi

Crna Gora otvorila ključna poglavlja


Zastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU
Otvaranjem najvažnijih poglavlja pristupnih pregovora: 23 i 24, Crna Gora u srijedu počinje, može se reći, pregovore sa EU u punom kapacitetu. Iz Vlade podsjećaju da je Crna Gora prva država koja prolazi kroz nov pristup EU koji podrazumijeva da će ova poglavlja koja čine srž vladavine prava biti otvorena do kraja cjelokupnog procesa pregovora.

Iako je pristupne pregovore sa EU otvorila još polovinom prošle godine, ovaj proces u punom kapacitetu počinje da se odvija tek Međuvladinom konferencijom u Briselu u srijedu, odnosno, otvaranjem pet poglavlja, među kojima su dva najvažnija: 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Državnu delegaciju, pored vicepremijera i šefa diplomatije Igora Lukšića čine i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

U međuvremenu su se oglasili stručnjaci koji, uz ocjenu da cjelokupan proces neće trajati manje od osam godina, upozoravaju da je čin otvaranja vrlo važan, ali da će pravi proces praćenja progresa nastupiti upravo u mjesecima nakon otvaranja.

"Mislim da je današnji događaj značajan trenutak u procesu priključenja Crne Gore Evropskoj uniji", kaže direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

"Za crnogorsko društvo i sve one kojima je jako važno da proces demokratizacije bude što kvalitetniji i brži ovo je dobra vijest jer otvaranje ovih poglavlja će značiti punu konkretizaciju zahtjeva prema domaćim institucijama od strane EU, da se konačno pojave sasvim konkretni i mjerljivi rezultati u smislu napretka izgradnje tih institucija i posebno, što je za nas u ovom trenutku naročito važno i što predstavlja veliko oprerećenje, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala."

Komentarišući određivanje Crne Gore kao "lidera u regionu", Daliborka Uljarević kaže da lidersku poziciju treba ocjenjivati po kvalitetu učinjenih koraka.

"Crna Gora jeste tehnički naprijed, ali nemamo mnogo razloga da budemo zadovoljni onim što je suštinski urađeno. To je dinamičan proces i vrlo je uticao da li će se u nekom narednom periodu, ukoliko se, recimo u Srbiji u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvari budu brže odvijale, Crna Gora zadržati na ovoj poziciji ili će je Srbija preteći. Naravno, to je u jednu ruku stvar zdrave konkurencije. Mislim da bi bilo dobro da Crna Gora bude proaktivnija, odnosno, da prati neke primjere koji se dešavaju u Srbiji isto kao što će to biti ljekovito za Srbiju, koja u ovom trenutku više "bilježi" na obračunu sa prethodnom vlašću nego na suštinskoj borbi protiv protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi Uljarević.

Šta misle o otvaranju ključnih pregovaračkih poglavlja, ali i regionalnoj poziciji Crne Gore sa aspekta evro-integracionog procesa, pitali smo i građane Podgorice:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG