Dostupni linkovi

Oskarovac u Jugoslovenskoj kinoteci


Šešir koji je glumac Karl Malden nosio u ulozi detektiva Majka Stouna
Šešir koji je glumac Karl Malden nosio u ulozi detektiva Majka Stouna

Šešir koji je američki glumac Karl Malden nosio tumačeći lik detektiva Majka Stouna kultne serije „Ulicama San Franciska“ sedamdesetih godina, stigao je u Beograd, kao deo stalne postavke u muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Kustoskinja Jugoslovenske kinoteke, Una Čolić, kaže da je reč o stvarima od nemerljivog značaja za našu javnu i kulturnu scenu.

„Imati oskarovca pod krovom jugoslovenske kinoteke je jako značajno za nas. Posredstvom Dan Tane i zahvaljujući njegovom entuzijazmu smo to i dobili. Postoji neka vrsta dogovora da naredne godine njegova ćerka donese i Maldenovog Oskara“, kaže Čolić.

Zvezda koju je Karl Malden dobio na "Bulevaru slavnih" u Holivudu
Zvezda koju je Karl Malden dobio na "Bulevaru slavnih" u Holivudu

U planu je bilo da Kinoteka dobije na čuvanje i pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu Elije Kazana “Tramvaj zvani želja”. Upravo za lik Miča u tom filmu, u kojem mu je partnerka bila Vivijan Li, Malden je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu 1952. godine.

Ovoga puta, međutim, pismo nije stiglo, ali je zato Kinoteka dobila pisma koja su Maldenu svojevremeno poslali nekadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Džeki Onazis, i nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš stariji.

Snaga volje

Svi ovi predmeti stigli su u Jugoslovensku kinoteku, zahvaljujući upornosti holivudskog filmskog producenta Dan Tane koji je doputovao u Beograd. Tana, koji je sa Maldenom bio prijatelj skoro pola veka, kazao je na konferenciji za novinare da Malden nije bio političar, već umetnik, ali da je zato bio najbolji ambasador svoje zemlje: „U umetnosti, Karl je bio ono što je Đoković u tenisu i Nikola Tesla u nauci.“

O liku i delu Karla Maldena govorio je i ministar kulture u tehničkoj vladi Ivan Tasovac. Osvrnuvši se na glumčevo odrastanje u emigrantskoj porodici, naporan rad u čeličani i konačno uspešnu karijeru i sticanje statusa jednog od simbola „zlatnog doba Holivuda“, Tasovac je primetio da se, kada god pogleda neki od Maldenovih filmova, podseti šta znači snaga volje.

„Taj njegov put pokazuje da je talenat bez volje isto što i trkački auto bez motora“, rekao je Tasovac.

Ponosan i skroman

Lični predmeti slavnog oskarovca
Lični predmeti slavnog oskarovca

Karl Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu, kao Mladen Sekulović, od oca Petra Sekulovića, emigranta iz malog hercegovačkog mesta Bileće i majke Marije češkog porekla. Karijeru je započeo u pozorištu, prvo u Čikagu, potom u Njujorku, a od 60-ih godina živeo je u Kaliforniji.

Na filmu je debitovao 1940. godine i tokom višedecenijske karijere ostvario 72 uloge na velikom i malom ekranu.

Kritika ga je opisivala kao karakternog glumca, kojeg su krasili inteligencija, snaga izraza i autentičnost bilo da je igrao heroje, negativce ili predstavljao takozvane obične momke iz kraja.

Umro je u Los Anđelesu 1. jula 2009. u 97-oj godini.

Emili Dorner, unuka Karla Maldena
Emili Dorner, unuka Karla Maldena

Maldenova unuka Emili Dorner, koja je doputovala u Beograd kako bi predala lične stvari svoga dede Kinoteci, podelila je sa prisutnima sećanje na njega.

Bilo je jako čudno i zanimljivo gledati ga na malom ekranu i u filmovima jer on je bio moj deda. Dolazio je na moje utakmice, na porodične večere... i svakoga avgusta bismo pravili piknik u širem krugu porodice, a on bi pevao 'Tamo daleko'. Bilo je zanimljivo odrastati na taj način. Bio je ponosan, ali vrlo skroman čovek“, rekla je Dorner.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG