Dostupni linkovi

Mađarski premijer Orban u posjeti BiH, nakon Sarajeva stigao u Banjaluku


Orban u BiH: Ekonomska saradnja i podrška evropskom putu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Orban u BiH: Ekonomska saradnja i podrška evropskom putu

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u četvrtak u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, nakon čega bi trebao otputovati u Banjaluku.

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, zaključeno je da postoji potreba za povećanjem robne razmjene između dvije države.

Nakon Krišto, održan je i Orbanov susret sa članovima Predsjedništva BiH.

U saopštenju za javnost Predsjedništva BiH se navodi da je razgovarano o bilateralnoj saradnji iz oblasti obrazovne i kulturne saradnje, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija i drugih oblasti.

Navedeno je i da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora podsticaj i ohrabrenje za Bosnu i Hercegovinu za nastavak reformskog procesa.

"Izražena su očekivanja da će doći do napretka u procesu integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tokom mađarskog predsjedavanja Unijom, u drugoj polovini 2024. godine, i što skorijeg održavanja prve međuvladine konferencije", ističe se u saopštenju za javnost iz Predsjedništva BiH.

Mađarski premijer Viktor Orban s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 4. 4. 2024.
Mađarski premijer Viktor Orban s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 4. 4. 2024.

Orbana je na aerodromu u Sarajevu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković.

Nakon Sarajeva, Orban je doputovao u Banjaluku, gdje ga je dočekao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, proruski orijentisanim entitetski predsjednik.

Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH, ranije je naveo i da će Orbanu tom prilikom biti uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

Mađarski premijer nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS-a, tokom koje ga je Dodik odlikovao.

Predvečer 4. aprila u Banjaluku je sletio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, a dočekali su ga predstavnici iz RS-a.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto u Banjoj Luci, 4. 4. 2024.
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto u Banjoj Luci, 4. 4. 2024.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS-a.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika.

Premijer Mađarske, između ostalog, ranije je poručio da se protivi uvođenju sankcija Evropske unije, ne navodeći na koje sankcije misli.

Orban je tokom posljednje posjete Sarajevu razgovarao, osim sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i sa članovima Predsjedništva BiH, te delegacijom državnog Parlamenta, kao i sa Vladom entiteta Federacija BiH.

Nakon Sarajeva, boravio je i u Banjaluci, gdje je, nakon razgovora sa zvaničnicima RS-a, rekao da postoje velike perspektive saradnje u oblastima energetike infrastrukture i poljoprivrede.

Početkom februara iz Vlade RS-a su najavili i održavanje ekonomskog foruma Mađarske i Republike Srpske koji je trebao biti održan početkom marta, ali nije.

Mađarska je do sada obećala pomoć za RS od 100 miliona evra, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u tom bh. entitetu.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom privatne posjete Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

Orban u 'prijateljskoj posjeti' Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
XS
SM
MD
LG