Dostupni linkovi

Optužnica za ubistvo Brisa Tatona


Beograđani protestuju protiv nasilja nakon ubistva Brisa Tatona
Beograđani protestuju protiv nasilja nakon ubistva Brisa Tatona
Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv okrivljenih za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona, za krivično delo teškog ubistva i predložilo da im se produži pritvor, a da se dvojici u bekstvu sudi u odsustvu.

Njima su zaprećene kazne do 40 godina zatvora.

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavila portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić, 14 osoba je okrivljeno da su, kao saizvršioci, počinili krivično delo teškog ubistva, jer su u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života francuskog državljanina Brisa Tatona.

“Postupajući zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložio je u optužnici, da se prema dvanaestorici okrivljenih, koji se već nalaze u pritvoru, produži pritvor, kao i da se dvojici okrivljenih, koji se nalaze u bekstvu i protiv kojih je doneto rešenje o određivanju pritvora i izdata naredba za raspisivanje poternice, sudi u odsustvu," rekla je Ristić.

"Prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku, spisi predmeta se sada dostavljaju Krivičnom vanraspravnom veću, kako bi ono, po službenoj dužnosti, ispitalo da li još postoje razlozi za pritvor i donelo rešenje o produženju ili ukidanju pritvora prema okrivljenima, nakon čega će navedena optužnica biti dostavljena svim okrivljenima sa poukom o pravu na prigovor,” navela je ona.

Taton je teško povređen u napadu navijača 17. septembra prošle godine, u bašti kafića "Ajriš pab" na Obilićevom vencu. Njega su huligani pretukli bejzbol palicama, šipkama i bakljama, uoči fudbalske utakmice Partizan-Tuluz. Posle 12 dana Taton je umro u Urgentnom centru.

Više hiljada Beograđana okupilo se posle smrti Brisa Tatona u centru grada u znak protesta protiv nasilja u Srbiji. Javnost je apelovala na vladu i državne institucije da se odlučnije bori protiv vandalizma i huligana koji se kriju iza navijačkih grupa.

Više o svemu pročitajte u tekstovima

Navijači ili huligani?

Država olako shvatila desničarski ekstremizam?

Savet za bezbednost traži više policije na ulicama
XS
SM
MD
LG