Dostupni linkovi

Šetnjom protiv nasilja


Više hiljada Beograđana okupilo se u četvrtak u centru grada u znak protesta protiv nasilja u Srbiji i smrti francuskog navijača Brisa Tatona



Nekoliko hiljada Beograđana odalo je poštu ubijenom Francuzu Brisu Tatonu šetnjom kroz centar grada. Na skupu pod nazivom “Stop nasilju“ učesnici su zatražili od države da se obračuna sa ekstremnim grupama i spreči rastuće nasilje u društvu.

U ime organizatora protestne setnje zbog ubistva Francuza Brisa Tatona, Andrea Premate pročitala je Proglas javnosti u kom se od države traži da uhapsi i kazni sve nasilnike. Skup Koalicije mladih protiv nasilja i podmlatka podržalo su ministri i drugi državni predstavnici, ali i predstavnici nevladinih organizacija.

Organizatori skupa poručili su da država ne sme da stane na pola puta, da mora da se obračuna sa nasilnicima, da po kratkom postupku uhapsi Tatonove ubice, sprovede suđenje i odredi stroge kazne, ali i da krene u opšte i konačno suzbijanje nasilja u Srbiji.


Moramo menjati sistem vrednosti

Takođe prisutan, Srđan Srećković, ministar za dijasporu rekao je da građani žele da žive kao sav normalan svet. “Mislim da je ovo prava poruka Srbije i kao kada smo pre desetak godina ovde demonstrirali s porukom - Beograd je svet, to možemo da ponovimo i danas. Mislim da smo danas i juče pokazali da slobodarski duh niko ne može da ugrozi” ocenio je Srećković.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je da današnja šetnja protiv nasilja jasno pokazuje da su građani, političari i nevladine organizacije okupljeni oko zajedničke ideje - da vrh sistema vrednosti u Srbiji treba da bude borba protiv nasilja.

Karadžić je rekao da zajednička ideja vrednosti podrazumeva i poštovanje ljudskih prava i zabranu diskriminacije. On je naveo da šetnja kao i ostale akcije u znak protesta protiv nasilja ukazuju na potrebu da se obavežemo da sistem vrednosti u Srbiji bude drugačiji od onog iz devedesetih godina prošlog veka.

Političar Vladan Batić poručio je da je kao građanin došao da izrazi protest zbog ubistva francuskog državljanina. “Nadam se da će na ovaj način biti stavljena tačka na ovaj tragičan događaj i da ćemo iz svega izvući neku korist u budućnosti. Tragedija koja se dogodila za tog mladog momka za Srbiju”, objasnio je on.

Mladi, ali i veliki broj starijih Beograđana, na Platou su potpisivali peticiju protiv nasilja i upisivali se u knjigu žalosti. U nepreglednoj koloni koja je u miru promicala gradskim ulicama najupečatljivije su bile tišina, ruže i sveće u rukama okupljenih.

U šetnji centralnim gradskim ulicama građani su zastali na Trgu republike, na Obilićevom vencu gde je Taton brutalno pretučen, ispred Francuske ambasade i na kraju kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde su zapalili sveće u pomen stradalom mladiću.


Poruke Francuskoj

Ispred Ambasade Francuske organizatori šetnje predali su francuskom konzulu Fabrisu Formiju knjigu žalosti u koju su se upisali Beograđani. Na tom mestu, kao i na Obilićevom vencu gde je ubijen Bris Taton, građani su ostavili zastave Srbije, dresove i šalove Partizana i Crvene Zvezde i poruke žalosti od kojih jedna glasi: “Tragičnije od ovoga što se desilo je samo ako se to zaboravi“.

Pored građana, skupu su se danas priključili i ministri Žarko Obradović i Srđan Srećković, predstavnici političkih partija Vladan Batić, Vlajko Senić, Srđan Milivojević, Žarko Korać, Čedomir Jovanović, Suzana Grubješić, Nenad Milić, kao i predstavnici gradskih vlasti i nevladinih organizacija.

Dvadesetosmogodišnjeg Francuza Brisa Tatona 17. septembra u centru Beograda brutalno je pretukla grupa huligana nakon što je u Srbiju došao na utakmicu Lige Uefa Partizan-Tuluz. Posle dvanaestodnevne borbe za život, preminuo je u Kliničkom centru Srbije.
XS
SM
MD
LG