Dostupni linkovi

Protest protiv "neprekinute niti nasilja"


Beograd - više hiljada građana odalo poštu nastradalom Brisu Tatonu
Beograd - više hiljada građana odalo poštu nastradalom Brisu Tatonu

Par stotina Beograđana i danas se okupilo u centru grada u znak protesta protiv nasilja i ubistva Brisa Tatona.

Oko dve stotine građana okupilo se u Pionirskom parku kako bi i iskazali revolt sve češćem otvorenim nasiljem u Srbiji.

Grupa nevladinih organizacija koje su organizovale skup, zatražila su od policije i tužilaštva da pretnje upućene građanima, posebno pripadnicima manjinskih grupa, tretiraju ozbiljno, koliko i akte fizičkog nasilja.

Sa skupa je upućen zahtev da kazne za upućivanje pretnji budu adekvatne, kako bi se preventivno delovalo na sve one koji bi želeli da ih ostvare. Na taj način bi se, kako je rečeno, najefikasnije obezbedila zaštita ljudskih prava i prava svih manjinskih grupa.


Profesorka Srbijanka Turajlić je, u obraćanju učesnicima skupa, ocenila da u Srbiji već 20 godina traje “neprekinuta nit nasilja" i da je Bris Taton, koji je na smrt pretučen u Beogradu, žrtva tog nasilja.

Turajlić je rekla da je Srbiji potrebna "odgovorna Vlada koju neće praviti tajkuni", kao i "odgovorno pravosuđe i nekorumpirane javne službe koji će raditi za dobrobit građana, a ne na dobrobit tajkuna".

Sličnu poruku okupljenima je prenela i Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića. Ona je istakla da je potrebno "odupreti se zlu koje nas vodi u mrak i izolaciju".

Upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212 Kokan Mladenović je rekao da je "potrebno odbraniti Srbiju od mržnje" i poručio da "zlo u Srbiji neće proći".

Skup protiv nasilja su organizovale nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Borci za građanska prava, Linet i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Podsetimo, nadležne insitucije najpre su zabranile današnji protest, da bi ga kasnije odobrile.

Dragan Popović iz inicijative mladih rekao je za RSE uoči skupa da svi potezi proteklih dana govore da da je vlast i dalje u konfuziji i da nema jasnu strategiju.

“I dalje ne vidim odlučnost da se obračunaju sa korenom, uzrokom svog ovog nasilja. Naravno mnoge izjave ohrabruju - od jučerašnje Tadićeve izjave do ponašanja Ivice Dačiča. Međutim, moramo aktivno delati u narednim danima i mesecima da bismo pojačali pritisak na vlast kako bi napravila ozbiljnu, pravnu demokratsku zemlju”, zaključuje Popović.
XS
SM
MD
LG