Dostupni linkovi

Zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu: Pravda nakon 24 godine?


Hapšenja dvije i po decenije nakon zločina, ilustrativna fotografija
Hapšenja dvije i po decenije nakon zločina, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Vikića (1955.), Jusufa Pušine (1949), Nermina Uzunovića, zvani „Šok“(1957) i Mladena Čovčića, zvanog „Rogatica“ (1970), za ratni zločin nad osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. godine u Sarajevu. Oni se terete za njihovo zarobljavanje i ubistvo u centru grada, u Velikom Parku, a nakon toga i za skrivanje tijela, kako bi se zločin prikrio.

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika. Takođe se navodi da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i o njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura. Nakon zarobljavanja su izvedeni u Veliki park, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja. U tome su sudjelovali optuženi Uzunović, Čovčić kao i druge osobe, navodi se u Saopštenju Tužilaštva.

Nakon ubistva, njihova tijela su sklonjena kako bi se uklonili i prikrili dokazi. Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić:

Za tijelima šestorice ubijenih se traga: Boris Grubešić
Za tijelima šestorice ubijenih se traga: Boris Grubešić


„Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga. Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu sprovelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode iz optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od osamdeset svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje“, kaže Grubešić.

Ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, Dragan Vikić, koji slovi kao simbol odbrane Sarajeva, u izjavi za portal „Klix.ba“ je rekao da neke od navedenih u optužnici uopšte ne poznaje, te da on i njegova jedinica nisu zarobili pripadnike JNA, niti su ih odveli bilo gdje.

"Ja sam imao neka druga saznanja o tom zločinu, ali njih za sada niko ne pominje. Zločin je trebalo procesuirati ranije, ali očigledno nekome nije bilo u interesu da se to uradi. Ne da je moglo, nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali eto, Bože moj, branit ćemo se ponovo. Moje ruke i ruke ljudi kojima sam ja komandovao su čiste", poručio je Vikić.

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije je pozdravio podizanje optužnice.

“Nadam se da će konačno, poslije skoro 25 godina doći do zadovoljenja pravde i da će se tokom istrage doći do naredbodavaca. Jer, izvršioci su morali uraditi ono što im se naređivalo”, kaže Mandić.

Urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Denis Džidić ističe da je pozitivno što je državno Tužilaštvo reagovalo povodom slučaja koji je već dugo u žiži interesovanja i javnosti i žrtava

„Ono što je pozitivno jeste da državno Tužilaštvo konačno odlučuje da podigne optužnice u predmetima, koji su zaista već dugo u fokusu interesovanja žrtava, u ovom slučaju srpskog naroda. Rano je za sada davati bilo kakve ocjene, ili da govorimo o tome koliko će to biti kvalitetan predmet. Radi se i o komandnoj odgovornosti, tako da će se sasvim sigurno raditi o složenom predmetu koji će biti teško dokazivati“, kaže Džidić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG