Dostupni linkovi

Crkveno utočište za optuženu u 'državnom udaru'


Amfilohije Radović sa pripadnicima Demokratskog fronta u Podgorici, 2. jula 2017.
Amfilohije Radović sa pripadnicima Demokratskog fronta u Podgorici, 2. jula 2017.

Viši sud u Podgorici je ukinuo pritvor Branki Milić pripadnici četničkog pokreta optuženoj u slučaju „državni udar“. Do ukidanja pritvora optuženoj Milić dolazi nakon što je trinaest dana štrajkovala glađu u pritvoru i nakon datih garancija mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića, što je do sada bila nepoznata praksa.

Uz mjere nadzora i zabranu napuštanja boravišta, optužena za pokušaj nasilnog rušenja crnogorske vlasti na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, Branka Milić će do okončanja sudskog procesa boraviti u manastiru Mitropolije SPC „Duga“ kod Podgorice. Naime, Mitropolija i lično mitropolit Amfilohije Radović su dali garancije sudu da će optužena Milić boraviti u navedenom manastiru, potvrdio je njen advokat Jugoslav Krpović.

„Mitropolija je dala garanciju da Branka Milić može da boravi u manastiru gdje bi joj bio obezbjeđen smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i prevoz od manastira do suda“, rekao je Krpović.

Jelena Milić, ćerka Branke Milić, na konferenciji za medije 9. oktobra 2017.
Jelena Milić, ćerka Branke Milić, na konferenciji za medije 9. oktobra 2017.

Na naše pitanje čime Mitropolija garantuje da Branka Milić neće pokušati da napusti Crnu Goru i izbjegne nastavak suđenja, advokat Krpović je rekao:

„Mitropolija garantuje svojim autoritetom i sam mitropolit je čovjek kome se najviše vjeruje u Crnoj Gori. A druga stvar je da Branka Milić ne želi da bježi. Ona želi da aktivno učestvuje u sudskom postupku“.

Podsjetimo, optužena za pokušaj nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori, Branka Milić je negirajući navode optužnice veoma oštro kvalifikovala sudski proces i motive za njeno hapšenje. Ne sporeći da je pripadnica četničkog pokreta u Srbiji, Milić je tvrdila da su motivi za čitavo suđenje političke prirode.

„Optužnica bez ikakve sumnje ukazuje da se ovde radi o jednom montiranom političkom procesu za potrebe i interes ulaska Crne Gore u NATO“, rekla je Milić tokom prvog davanja iskaza.

Optužena Branka Milić se prije trinaest dana odlučila da štrajkuje glađu protestujući zbog uslova i tretmana u pritvoru. Uslijedio je zahtjev branioca za puštanje optužene Milić iz pritvora, što je obrazloženo zdravstvenim i humanitarnim razlozima. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić se nije protivio promjeni statusa Milić, ali uz davanje određenih garancija.

„Na osnovu svega, mislim da su se stekli uslovi da se ta mjera pritvora može zamjeniti mjerom nadzora, uz obećanje okrivljene da neće napuštati mjesto boravišta“, saopštio je Specijalni tužilac Katnić na nedavnom glavnom pretresu.

Ovo je prvi put da je javnost upoznata, da je srpska mitropolija u Crnoj Gori ponudila usluge smještaja optužene osobe i dala garancije da će ta osoba boraviti u manastiru tokom sudskog postupka. Da li se ponuda Mitropolije srpske crkve u Crnoj Gori može smatrati kao hrišćanska pomoć osobi u teškom zdravstvenom stanju, ili se radi o ulasku crkve u sudski proces, pitali smo Zorana Vujičića koordinatora pravnog programa u Građanskoj alijansi.

„Ovo je neuobičajena situacija da se crkva uključuje u sudski postupak i da daje garancije kada je pritvor u pitanju. Ovo nije nešto što je u suprotnosti sa zakonom. A ukoliko je to vezano za štrajk glađu optužene Milić, hrišćanski apel crkve nije iznenađujući. Međutim mi smo imali brojne druge primjere u koje se crkva nije uključivala iako su bile slične situacije. Crkva u Crnoj Gori se aktivno bavi politikom iako je po zakonu odvojena od države. I ne bi bilo dobro da se aktivno uključuje u sudske procese s obzirom na njen uticaj na crnogorsko društvo. Jer to bi se moglo shvatiti i tumačiti kao neka vrsta pritiska sudsku vlast“, ocjenjuje Zoran Vujučić iz Građanske alijanse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG