Dostupni linkovi

U Crnoj Gori optimizam zbog preporuke Evropske komisije


Zastava EU i zemalja članica
Zastava EU i zemalja članica
Evropska komisija u svom Proljećnom izvještaju preporučuje otvaranje predpristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a konačna odluka o tome će se donijeti krajem juna. Ova vijest je, na domaćem terenu, izazvala pozitivne reakcije zbog izvjesnog ulaska u posljednju fazu priključenja Evropskoj uniji.

"Evropska komisija ostaje pri stavu da je Crna Gora dostigla potrebni nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno u pogledu političkih kriterijuma iz Kopenhagena, kako bi počela pristupne pregovore”, kaže se u saopštenju Evropske komisije čiji proljećni izvještaj analizira napredak Crne Gore u sedam ključnih prioriteta od prošlogodišnjeg, oktobarskog Izvještaja o napretku i konstatuje da je"Crna Gora postigla napredak u oblasti vladavine prava i osnovnim pravima, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala".

U dokumentu se kaže da je u Crnoj Gori "započeta primjena nedavno usvojenih zakona u ključnim područjima finansiranja političkih partija, prevenciji sukoba interesa, i javnog tužilaštva, ali i da je potrebna veća odlučnost".

"Primjeri novih istraga korupcije na visokom nivou pokazuju da su preduzeti koraci u tom pravcu, mada broj konačnih presuda kao i korupcijskih afera u kojima je provedena konfiskacija imovine ostaje relativno nizak“, stoji u Izvještaju.

Generalni direktor Direktorata za proširenjen EU Stefano Sanino se crnogorskim novinarima obratio putem zatvorenog video linka.

"Nastavićemo sa posebnim fokusom na oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na osnovama koje smo dogovrili prošle godine", poručio je Stefano Sanino.

"Ne bih rekao da je posao završen, mi samo govorimo o uslovima za otvaranje pregovora. Govorimo da postoji još jedan broj aspekata kojima treba da se pozabavimo ali mi smo ih identifikovali i već radimo na tome sa crnogorskim partnerima u veoma konstruktivnom duhu. Nadam se da će ovo biti posljednji element za Savjet da potvrdi odluku iz oktobra prošle godine i tako dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Sa tim u vezi nastavićemo sa posebnim fokusom na oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na osnovama koje smo dogovrili prošle godine. Znate da će poglavlja 23 i 24 biti prva koja će Crna Gora otvoriti i posljednja koja će zatvoriti", poručio je Sanino.

Imajući u vidu zaključke Evropskog savjeta s kraja prošle godine, Komisija ponavlja preporuku da se pregovori sa Crnom Gorom otvore, a konačnu odluku o tome donijeće države članice EU, pod uslovom da se o tom pitanju postigne potpuna saglasnost.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije i funkcioner vladajuće DPS Miodrag Vuković, za RSE kaže da je ova vijest satisfakcija za sve koji su posvećeni približavanju Evropskoj uniji, razvoju demokratije i poboljšanju života u Crnoj Gori.

"Mislim da je ovo dobar znak da Evropa zna da prepozna da se u državi radi na ispunjenju uslova tako da je to u svakom slučaju jedna sjajna vijest. Otvorićemo pregovore, počinje posljednja faza našeg pristupanja EU. Crna Gora je prva naredna zemlja na koju treba računati kada je riječ o pristupanju i sada je stvar na nama", kazao je Vuković.

Evropski savjet je, krajem prošle godine, odlučio da bi Crna Gora, ako ispuni određene uslove, mogla da počne pregovore o pristupanju EU u junu 2012., pošto se preispita njen napredak u implementaciji reformi sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje temeljnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Konjević: Nastavljamo da ispunjavamo zadatke

U opoziciji se informacija o izvjesnom početku pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom pozdravlja uzdržano. Član parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije i funkcioner opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović podsjeća na činjenicu da će Evropska unija sa Crnom Gorom pregovarati na potpuno nov, stroži način nego do sad.
Goran Danilović
Goran Danilović

"Mogli smo očekivati da će, ako ni zbog čega drugoga a ono iz ličnog dostojanstva, Evropska komisija ostati pri svom pozitivnom stavu jer je prije 6 mjeseci uradila tako nešto. Očigledno je tada dobila uvjeravanja da će biti konkretnih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, konkretnih rezultata u ustavnim promjenama u dijelu pravosuđa i zato su i prigovori, jer se ništa od toga nije dogodilo. I sada je vrlo važno šta će reći države članice, naročito nekoliko njih koje osluškuju i svi ostali. Da li će i oni biti zadovoljni učinjenim to ćemo da vidimo", izjavio je Danilović.

Uporedo sa pozitivnim ocjenama crnogorskog progresa u implementaciji reformi, odnosno, ispunjavanju uslova zadatih od strane Evropske unije, u Izvještaju Evropske komisije stoje i ključne zamjerke koje se odnose na manjkavost rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, ali i slobodu medija, odnosno, bezbjednost novinara.

Imajući u vidu da su ove kritike periodično ponavljaju, a da se kreće u posljednju fazu priključenja EU, postavlja se pitanje - da li Crna Gora zaista tako dobro gazi putem evropskih integracija, ili je možda najbolja u slaboj konkurenciji.

"Ja ću uvijek vjerovati izvještaju Evropske komisije. Ona je ta koja ocjenjuje napredak Crne Gore i u izvještaju EK se kaže da je ostvaren napredak u tim oblastima. Svakako podsjeća da imamo još dosta posla ne samo u tim već i u nekim drugim oblastima. Bez obzira na sve, ono čime s pravom treba da se pohvalimo i ono što jesu rezultati na tom putu jeste što rezultate koje smo ostvarili EK vrednuje i mi ćemo nastaviti da sa njom gradimo partnerske odnose i nastaviti da ispunjavamo sve one zadatke koji nam stoje na putu evropskih integracija", kazao je član parlamentarnog Odbora za evropske integracije i funkcioner vladajuće SDP Raško Konjević.

Goran Danilović, Nova srpska demokratija smatra:

"U Evropskoj komisiji imaju osnovni zadatak da drže u životu priču o priključenju. Zbog toga se i dalje pojedinim zemljama pojedinim kandidatima za članstvo, poput Crne Gore i Srbije gleda kroz prste i ide na varijantu da se počnu pregovori, a da se onda tokom pregovaranja pooštre uslovi. Mi ćemo bez obzira što nam se izgleda oprašta, ako ne danas ono sjutra sigurno platiti ceh neodgovornog odnosa prema postavljenim zadacima".
XS
SM
MD
LG