Dostupni linkovi

Mustafa ili Tači uskoro u Srbiji?


Isa Mustafa i Hašim Tači, ilustrativna fotografija
Isa Mustafa i Hašim Tači, ilustrativna fotografija

Premijer Aleksandar Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom najavio skori dolazak u Srbiju albanskog premijera Edija Rame i „nekih predstavnika sa Kosova“.

Osnivač Foruma za međunarodne odnose Dušan Janjić, dobri poznavalac srpsko - kosovskih odnosa, kaže da se takav susret očekuje ovih dana povodom početka radova na izgradnji auto puta Niš -Tirana.

Dušan Janjić
Dušan Janjić

„Koliko sam obavešten, pored Edija Rame, u političkim razgovorima tim povodom, doći će Isa Mustafa (premijer Vlade Kosova) ili Hašim Tači (predsednik Kosova). To je direktna posledica činjenice da se autoput finansira u okviru berlinskog procesa ’Balkan šestorke’ čiji je punopravni član i Kosovo. Ako pogledamo istoriju dolazaka, ovo je verovatno najviši nivo sa kosovske strane koji dolazi u Srbiju. Do sada premijer i predsednik nisu dolazili. Imali smo u okviru Centralnoevropske inicijative više susreta ministara spoljnih poslova Kosova i Srbije i u Beogradu, a ovo je, nadam se, početak saradnje i na najvišem nivou“, kaže Dušan Janjić.

Podsećamo, Hašim Tači je osuđen u Srbiji u vreme Slobodana Miloševića za ratne zločine.

Prošle godine, kada je bilo reči da će doći u Srbiju na skup jedne nevladine organizacije, sa najvišeg mesta poručeno mu je da presuda nije ukinuta i da će, ako dođe, biti uhapšen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG