Dostupni linkovi

Schmidt najavio sastanak s Vučićem


Christian Schmidt i Aleksandar Vučić, Beograd, 14. aprila 2022.
Christian Schmidt i Aleksandar Vučić, Beograd, 14. aprila 2022.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je u ponedjeljak sastanak sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U objavi na mreži X iz Ureda visokog predstavnika (OHR) je saopćeno da se Schmidt "raduje razgovorima sa svim relevantnim akterima" radi nastavka uloge Međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH.

Šef OHR-a je 26. marta nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju jačanje izbornog integriteta.

Izmjene koje je Schmidt nametnuo trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

Predviđaju, uz ostalo, biometrijsku identifikaciju birača, što znači da će građani na biralištima, osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara.

TV Liberty: Izmjene Izbornog zakona BiH za transparentnije i fer izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:41 0:00

Nametanje zakona visokom predstavniku u BiH dozvoljavaju Bonnske ovlasti na osnovu kojih može nametati i mijenjati zakone, te smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Vučić je istog dana u objavi na mreži Instagram, spomenuo "ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa" i Republike Srpske (RS).

Nakon što je visoki predstavnik nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, na posebnoj sjednici Narodna skupština RS-a 29. marta je usvojila Nacrt izbornog zakona RS-a mimo ustavnih i zakonskih prava i ovlaštenja koje ima taj bh. entitet.

Ustav Bosne i Hercegovine ne spominje mogućnost da entiteti u BiH provode izbore.

Usvojen je i zaključak kojim se predviđa 15 dana za javnu raspravu, nakon čega bi Skupština RS-a tokom aprila trebala razmatrati i prijedlog Izbornog zakona RS-a.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država su naveli da su zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji RS-a progurali kroz Skupštinu RS-a direktan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum.

"Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje", navela je Ambasada SAD-a u BiH na mreži X, nakon što je Skupština RS-a usvojila 29. marta Nacrt zakona o izbornom zakonu tog bh. entiteta.

U istom tonu je reagirala i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja je optužila rukovodstvo RS-a za podrivanje ustavnog poretka BiH i pozvala za pregovarački sto.

XS
SM
MD
LG