Dostupni linkovi

Mustafa: Sporazum osigurava jedinstven sistem pravosuđa na Kosovu


Belgium -- EU foreign policy chief Federica Mogherini poses with Kosovar Prime Minister Isa Mustafi in Brussels, February 9, 2015
Belgium -- EU foreign policy chief Federica Mogherini poses with Kosovar Prime Minister Isa Mustafi in Brussels, February 9, 2015

Sporazum o pravosuđu omogućava uspostavljanje pravosudnog sistema na celoj teritoriji Kosova. Odnosno, postojaće jedinstveni sistem pravosuđa, jedan osnovni sud i tužilaštvo, kažu kosovski zvaničnici nakon postignutog sporazuma o pravosuđu u Briselu.

Kosovski ministar pravde, Hajredin Kuci, izjavio je za domaće medije da se kosovski zakoni neće menjati, već će se poštovati.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, je nakon postignutog sporazuma u Briselu izjavio da je ovaj sporazum važan za Kosovo jer se njime osigurava jedinstven sistem pravosuđa.

"Sudije i tužioci će biti pomešani, biće i Albanaca i Srba. Za sada nije utvrđeno kako će se raspodeliti predmeti, ali njihov sastav je takav da osigurava da se svi predmeti jednako tretiraju i budu unutar našeg pravosudnog sistema", naveo je Mustafa.

Osnovni sud u Mitrovici radio bi za sedam opština, Južnu i Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, te Vučitrn i Skenderaj, bivša Srbica.

Lider pokreta Samoopredelje, Albin Kurti, ocenio je da je ovaj sporazum postignut u tajnosti, daleko od očiju javnosti.

“Imamo novi sporazum postignut u Briselu o tome kako su Mustafa i Vučić podelili sudstvo Kosova između Srba i Albanaca. I uvek je tu Srbin predsednik”, kazao je on. Kurti je dodao da ovaj dijalog nema za cilj normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, već sabotažu državnosti Kosova.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa severa, funkcioner DSS-a, kaže da je sporazum o pravosuđu „klasična kapitulacija“. Nepovoljan je i nije u interesu Srba ili srpske države jer gazi Ustav Srbije, dodaje on.

„Što se nas Srba tiče, mi bi smo voleli da sve sudije budu Albanci, da svi tužioci budu Albanci, ali da sude po zakonima Republike Srbije i da polažu zakletvu ne pred Atifete Jahjagom, nego pred predsednikom Skupštine Srbije. Raspodela sudije i predmeta je u krajnjem slučaju i nevažana. Da li će Srbi rešavati srpske predmete, Albanci albanske, ili obrnuto... to je sa naše tačke gledišta sasvim nevažno. Najvažnija stvar je po kojim zakonima države se sudi i pred kim sudija polaže zakletvu“, kaže Jakšić.

Ranđel Nojkić, dobar poznavalac političkih prilika sa centralnog Kosova pak navodi da će ovaj sporazum u velikoj meri ukloniti barijere za rešavanje mnogih sudskih procesa koji su odavno pokrenuti.

„Mislim da je ovo dobar početak i dobar signal, ne samo za pravosuđe, već i za ostala sporna pitanja koja su na stolu a kojima se nije zvanično diskutovalo. Ali je jasan signal upućen i Beogradu i Prištin ida to nisu jednostavna i prostna pitanja, da su vrlo složena i kompleksna, i da mora međunarodna zajednica maksimalno da se uključi kao što je slučaj bio sa pravosuđem, i da će se na takav način rešavati i ostala pitanja“, kazao je Nojkić.

Kada su u pitanju druge teme, Mustafa je rekao da kosovska strana smatra da se za nastavak dijaloga trebaju ispuniti neki uslovi. On je kazao da se najpre trebaju rasformirati strukture civilne zaštite na severu i treba ih treba integrisati.

“Mi mislimo da je to prvi korak bez kojeg nećemo nastaviti dalje. Trebaju se rasformirati i paralelne strukture koje su postavljane po opštinama sa srpskom većinom, jer nema nikakvog smisla da i pored sporazuma, Vlada Srbija imenuje privremene organe u nekoliko opština. Treba se otvoriti most nad Ibrom kako bi se omogućila sloboda kretanja građana”, kazao je Mustafa.

On je dodao da se trenutno pregovara i o pozivnom broju za Kosovo, kao i o energetici.

XS
SM
MD
LG