Dostupni linkovi

Srbija i Kosovo: Dijalog u Briselu u senci novih problema


Bilaterlani sastanak Federike Mogerini sa dvojicom premijera.
Bilaterlani sastanak Federike Mogerini sa dvojicom premijera.

Zvaničnici vlada Beograda i Prištine sastaju se u Briselu kako bi dogovorili kako sprovesti dosad utanačene dogovore, a među glavnim temama koje predstoje su formiranje Zajednice srpskih opština i dovršetak delom usaglašenog mehanizma pravosuđa.

Događaji na terenu otvorili su i nove probleme u odnosima između Srbije i Kosova, kojima će briselski pregovarači morati da se bave.

Posle gotovo jednogodišnje pauze, u Briselu se susreći novi pregovarači, premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, uz posedovanje nove evropske šefice diplomatije Federike Mogerini.

Bilateralni sastanak je počeo oko 22 časa nakon što se Mogerini odvojeno sastala sa dvojicom premijera.

Mogerini je saopštila da je pozvala premijere Srbije i Kosova kao i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da u prvoj rundi pregovora posle 31. marta prošle godine "razmene mišljenja o daljoj normalizaciju odnosa".

Nakon radnog upoznavanja, sledi popisivanje onoga što je do sada dogovoreno, te zatvaranje pitanja kod kojih se stalo pre godinu dana, ocenjuje za RSE Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Nenad Đurđević
Nenad Đurđević

“Ono što je od krupnih stvari ostalo, to je implementacija dogovora o pravosuđu, koji je formalno dogovoren, ali praktično nije potpisan i ne zna se dinamika implementacije. I ono što je za srpsku zajednicu najvažnije, a to je Zajednica srpskih opština. Nisam siguran da će na ovom sastanku biti reči o konkretnim rešenjima, pre će biti testirana neka razmišljanja dveju strana oko okvira u kojima će se kretati i mislim da će i sledeći sastanci biti pre svega usresređeni na zatvranje tih poslednjih poglavlja, odnosno poslednjih tačaka iz Briselskog sporazuma”, navodi Đurđević.

Pregovori se nastavljaju pod teretom mogućnosti da se stvari vrate unazad. Ono što je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić s kraja prošle godine naznačio kao veliki uspeh i napredak u normalizaciji odnosa, a to je učešće srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, sada je na čekanju.

Nakon što je premijer Kosova odgovorio na zahtev opozicije, te smenio ministra Aleksandra Jablanovića, Srpska lista privremeno je izašla iz Skupštine Kosova i drugih institucija. Za odluku o daljim koracima, čekaju upravo sastanak u Briselu i povratak premijera Aleksandra Vučića. Ovo će, prema oceni Nenada Đurđevića, svakako otežati briselski proces.

“Pregovarači idu pod jednom senkom događaja na terenu koji će otežati posao gospođi Mogerini. Dakle, kosovska delegacija ide pod jednim pritiskom opozicionih stranaka na Vladu, dok delegacija iz Beograda takođe ide pod jednom ozbiljnom senkom dešavanja u vezi sa istupanjem članova Vlade i poslanika Srpske iz institucija”, navodi Đurđević.

Trepča
Trepča

Odnosi su zategnuti i sporenjima o vlasništvu nad rudnikom Trepča. Premijer Aleksandar Vučić i drugi srpski pregovarači najavili su da će u Briselu insistirati na pitanju imovine, pre svega Trepči, te povratku raseljenih i položaju Srpske pravoslavne crkve, dok je Priština temu Trepče iskjučila i najavila da je zainteresovana za razgovor o pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju Osnovnog suda na severu Kosova.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini zatražila je da se pitanje Trepče "ne zaoštrava”.

“S obzirom na formu sastanka i vreme koje je ostavljeno pregovaračima, ne verujem da će se ulaziti i u razgovore oko imovine i oko Trepče. Mislim da je tim nekim kompromisom gde je produžen rok za rešavanje statusa Trepče i drugih javnih preduzeća, kupljeno vreme da se o tome raspravlja u nekim sledećim rundama. Ne očekujem da će posle svih političkih faktora na terenu, nepoverenjem koje postoji i upoznavanjem pregovarača uopšte biti vremena da se uđe u jednu tako zamršenu i detaljnu polemiku, odnosno pregovore kao što su imovinski odnosi, pa i Trepča. Mislim da će to biti ostavljeno za kasnije faze”, ocenjuje Đurđević.

Dijalog bi dodatno mogla otežati i najava nove platforme za Kosovo, koju priprema predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikolić je najavio da je kroki već gotov i da očekuje da će dokument biti donet kada se premijer vrati iz Brisela. O samoj platformi malo se zna, no ono što se iz Nikolićevih dosadašnjih izjava može čitati jeste da kritikuje neka od ključnih rešenja iz Briselskog sporazuma.

“Ja uopšte ne znam da li je ta platforma nešto što je nova inicijativa samo predsednika ili je ona nešto što postoji u konsultacijama između predsednika i premijera. Jednostavno, puno je nepoznanica i oko sadržaja i oko same platforme. Ono što zabrinjava su izjave predsednika koji direktno dovodi u sumnju rešenja iz Briselskog sporazuma. Ako je platforma nešto što će ići u pravcu promene pregovaračke pozicije i pre nego što je došlo do sprovođenja svih odredbi Briselskog sporazuma, to nas vraća na vreme pre 2013. godine. Mislim da to slabi položaj pregovaračkog tima i uopšte pregovore u Briselu jer je sigurno da će gospođa Mogerini i gospodin Han da pitaju i o takvim inicijativama”, kaže Đurđević.

Federika Mogerini i Johanes Han
Federika Mogerini i Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je dobro da pregovori Srbije o članstvu u EU počnu izazovnim temama među kojima je i Kosovo.

Nova spoticanja i izostanak napretka u normalizaciji odnosa mogli bi rezultirati ponovnim odlaganjem otvaranja pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG