Dostupni linkovi

Kako od BiH napraviti turističku destinaciju


Park prirode Tajan
Park prirode Tajan

"Razvoj strategije i pisanje programa za EU: koncept zajedničkih projekata za valorizaciju kulturnog nasljeđa BiH", bila je tema radionice za kulturne i turističke radnike iz BiH. Kao pozitivan primjer navedena je lokalna inicijativa za uređenje parka prirode Tajan u Zavidovićima koje je finansirala Evropska unija. Organizatori radionice su Ambasada Francuske, Francuski institut i UNESKO u BiH, te Udruženje Alterural Sarajevo.

Radionica u Doboju organizovana je s ciljem edukacije turističkih radnika za realizaciju projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Održana je u prostorijama Narodne biblioteke gdje su štete od razornih poplava saniranezahvaljujući pomoći Francuske koja je donirala milion eura za obnovu kulturnih ustanova u Doboju, Maglaju i Šamcu.

Catherine Palpant (D)
Catherine Palpant (D)

Predstavnica francuske Ambasade u BiH Catherine Palpant kazala je tom prilikom da je država iz koje dolazi zainteresovana za razvoj turizma, s posebnim akcentom na bogato kulturno i prirodno naslijeđe u BiH. A takvi turistički potencijali privlače i pažnju brojnih Francuza.

„Francuski turisti vole da upoznaju kulturno naslijeđe, kao i istoriju država koje posjećuju. Oni vole prirodne ljepote. Uživaju u domaćoj hrani, a zainteresovani su i za rukotvorine karakteristične za zemlju u kojoj borave. To privlači turiste iz Francuske, a sve tačke njihovog interesovanja mogu se pronaći u BiH, znači, kulturno-istorijsko naslijeđe, gastronomija i prirodne ljepote“, navela je Palpant.

I ove godine zainteresovani iz BiH imaće priliku da se prijave za dobijanje sredstava iz fondova Evropske unije, kazala je Francuskinja Sarah Devisme iz udruženja za razvoj i promociju seoskog turizma Alterural Sarajevo.

„Novi javni poziv Evropska unija raspisace krajem godine. Biće dosta mogućnosti za povezivanje kulturnog naslijeđa sa razvojem turizma“, istakla je Devisme.

U Doboju su predstavljena i iskustva iz Parka prirode Tajan koji se nalazi između opština Zavidovići i Kakanj. U realizaciju tog projekta Evropska unija je uložila 350.000 eura.

„Najinteresantnije je to što projekat Tajan nije nametnut odozgo. To je projekat koji je rastao iz lokalne zajednice. Ljudi iz zajednice su išli i mapirali te predjele i moguće atrakcije. Razgovarali su o mogućem marketingu i tako dalje. Obje Opštine su svesrdno stale iz tog projekta. Šumsko preduzeće je čak otvorilo poslovnu jedinicu Tajan za upravljanje tim resursom“, kaže Jasminko Arnautović, koji je bio konsultant tokom realizacije tog projekta.

Predizborne priče političara

To je, inače, prvi veći projekat s ciljem razvoja turizma na području Zavidovića, kaže rukovodilac poslovne jedinice „Spomenik prirode Tajan“ Dalija Mujkić.

„Najatraktivniji sadržaji su jezero i pećina koja je uređena sa stazama unutra i više ništa nije u njoj rađeno. Nije osvijetljena i nema nikakvih drugih radova. To je uirađeno čisto da posjetioci mogu unutra bezbjednije hodati. Imamo puno speleoloških jama, mostova, endemičnih vrsta flore i faune. Pojavila se održena posjeta iz čitave BiH i nešto šire. Nije u velikom obimu, pogotovo zadnje dvije godine od kako je to otvoreno. Prva je godina bila godina poplava, 2014., a 2015. promjenljiva sa kišama. Ovdje je vrlo bitna vremenska prognoza pošto je riječ o šetnjama u prirodi“, priča Mujkić.

I dok se turistički radnici uče o pozitivnim primjerima i kako da napišu projekat za dobijanje sredstava iz evropskih fondova vlasnici seoskih domaćinstava u okolini Doboja, koji su prije nekoliko godina prošli obuku za pružanje usluga ljubiteljima ruralnog turizma, danas kažu da su prepušteni sami sebi. Na terenu postoje brojne prepreke“, veli Milenko Marušić iz Gornje Paklenice.

„Dođu. Prošetaju se pred izbore. Pričaju priče. Iskustva su loša. Putne mreže su nikakve. Podrška iz lokalne zajednice je nikakva. Bilo je ponuda iz Hercegovine, iz Mostara. Kad dođe čovjek s autom ne može se mimoići. Ovdje šumokradice naiđu s kamionom i čovjek se mora vraćati kilometar nazad da se skloni. To je jedan cirkus“, kaže Marušić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG