Dostupni linkovi

BiH: Deset godina od potpisivanja CEFTA sporazuma


CEFTA, mapa zemalja članica
CEFTA, mapa zemalja članica

Ove sedmice u Sarajevu je obilježen jubilej - deseta godina od potpisivanja CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu. U proteklih deset godina potpisnice su liberalizirale trgovinu robama, u narednom period intenzivnije će se raditi na liberalizaciji trgovine uslugama, kažu stručnjaci i dodaju da je CEFTA dobra priprema za jedinstveno evropsko tržište.

Zemlje CEFTE su nakon Evropske unije, sa kojom se odvija dvije trećine razmjene, drugi najvažniji trgovinski partner Bosni i Hercegovini. U posljednjih deset godina uspostavljena je dobra saradnja, potpisani brojni bilateralni sporazumi, otklonjene carinske barijere, no još uvijek problem čine necarinske barijere među članicama, ocjenjuje Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Bruno Bojić
Bruno Bojić

„Problemi ili necarinske barijere odnosili su se najvećim dijelom na nepriznavanje certifikata od strane akreditiranih laboratorija. Mi u Bosni i Hercegovini smo imali do nedavno problem instituta, odnosno nismo bili standardizirani, nismo imali laboratorije, išli smo pojedinačno sa svakom zemljom, potpisivali sporazume o međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza i kad nismo bili akreditirani. Sada je to riješeno. Bosna i Hercegovina zaista tih problema nema kada je su pitanju laboratorijski nalazi, ali ima problema zbog količine laboratorija i dostupnosti svim proizvođačima, odnosno proizvodima koji se izvoze. To je za naredno razdoblje zadatak svih nas – da omogućimo na terenu ispitivanje uzoraka i kvalitetno certificiranje svih naših proizvoda kako bi bio nesmetan protok roba“, kaže Bojić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dodaje da je većina trgovinskih problema otklonjena bilateralnim sporazumima i dogovorima. Posljednji primjer je izvoz mesa u Srbiju.

„Prepreke smo imali u trgovini sa Srbijom, sa bijelim, odnosno pilećim mesom – postojale su određene barijere sa strane Srbije. U pregovorima sa njihovim nadležnim službama to smo odskoro otklonili i sada bijelo meso u Srbiju može da ide, kako sada stoje stvari, bez bilo kakvih barijera.“

Predstavnik Delegacije EU u BiH Jan Šnajdauf smatra da BiH koristi sve prednosti koje CEFTA nudi, te da je nakon uspostave liberalne trgovine roba sada glavna tema trgovina uslugama u regionu.

"Evropska unija podržava CEFTA sporazum od samog početka zbog toga što ovakva vrsta razvoja trgovinskih odnosa između zemalja regiona doprinosi stabilnosti i prosperitetu, a priprema ih za ulazak na jedinstveno evropsko tržište“, kaže Šnajdauf i dodaje da zemlje CEFTA-e rade i na prilagodbi propisa evropskim propisima što će im znatno olakšati evropski put.

„Bosna i Hercegovina je počela da izvozi u Evropsku uniju važne proizvode, poput mlijeka i mliječnih proizvoda i krompira. Razvoj trgovine između BiH i EU će se zasigurno nastaviti jer je Bosna i Hercegovina na ovim primjerima pokazala da može da ispuni standarde kvaliteta koji se zahtijevaju. U međuvremenu radimo sa vlastima u BiH na svim nivoima kako bismo kroz tehničku potporu taj proces ubrzali“, dodao je Šnajdauf.

Vršilac dužnosti direktora CEFTA sekretarijata Umut Ergezer ocjenjuje da je postignut značajan napredak.

„Prije deset godina krenuli smo malim koracima kako bismo uspostavili bolju saradnju između zemalja potpisnica. Imali smo jednostavne ciljeve - da omogućimo izvoz određenih proizvoda bez carina. Danas već govorimo o mnogo zahtjevnijim zadacima koji su kompleksniji od onih koje Evropska unija traži od svojih sadašnjih članica. Dakle, ciljevi su postavljeni mnogo više na ljestvici nego što smo u početku mogli da pretpostavimo da ćemo dostići.“

Ergezer najavljuje do kraja ove godine potpisivanje dodatnog protokola o olakšavanju trgovine zemalja regije u okviru CEFTA sporazuma.

Protokol će propisivati dodatne mjere, obaveze i zahtjeve za sve članice. Ergezer kao primjer navodi da će kompanija koja ima status privrednog subjekta u jednoj državi automatski dobiti taj status i u drugim državama potpisnicama CEFTA sporazuma.

Kao ključni zadatak BiH u narednom periodu u prevladavanju necarinskih barijera, Bojić je naveo omogućavanje ispitivanja uzoraka na terenu i nesmetano sertifikovanje proizvoda, te harmonizaciju zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG