Dostupni linkovi

Nuland u Beogradu: Srbija ne mora da bira između Rusije i Amerike


Srbija ne mora da bira između Rusije i Amerike, izajvila je u Beogradu Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

"Razumemo da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze sa Rusijom čvrste i familijarne i kulturne i religijske... Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama. Nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu", rekla je Nuland u vili „Bokeljka“ na novinarsko pitanje „Da li Amerika očekuje da se Srbija jasnije distancira od Rusije“, a ovaj odgovor njen sagovornik Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove Vlade Srbije, propratio je sa vidnim zadovoljstvom i osmehom.

Ona je dodala da i SAD takođe imaju dobre i žive razgovore sa Rusijom i podsetila da se i predsednik SAD Barak Obama prošle nedelje video sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Bitno je za sve nas da ti odnosi budu dobri, da se radi njihovom pospešivanju, ali ćemo isto tako nastaviti da očekujemo i čvrsto zahtevamo da oni ispune svoje međunarodne obaveze i sve u vezi s vladavinom prava."

U danu ove posete Viktorije Nuland, njene četvrte Beogradu u poslednje tri godine, javnost je saznala da je Srbija na zahtev SAD prihvatila dvojicu zatvorenika iz Gvantanama na Kubi.

„Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim Srbiji i predsedniku vlade, u ime predsednika Obame, što su pomogli relociranje dva bivša stanovnika Gvantanama. I tako su se pridružili desetini drugih evropskih zemalja koje doprinose našim naporima da zatvorimo Gvantanamo. Hvala vam puno.“

U vezi sa tim, Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu državnog sekretara Džona Kerija i porukama predsednika Baraka Obame.

„Mislimo da je naš gest nešto što je uobičajeno. Preuzela je jedna Nemačka, preuzele su mnoge zemlje iz regiona, normalno je da to učini i Srbija. Mi se ponašamo kao i partneti i u mnogim mirovnim operacijama koje se održavaju širom sveta. Od Kipra, preko Libana do Centralnoafričke Republike. Sa takvom svojom ulogom partnera u održanju mira u svetu Srbija će nastaviti.“

Razgovor sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem
Razgovor sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem

Viktorija Nuland rekla je da će SAD uvek podržavati Srbiju na njenom evropskom putu, naglasila da veoma važnim smatraju i nastavak dijaloga Beograda sa Prištinom, i odgovorila na pitanje da li će SAD na kraju procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine tražiti da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

“Proces dijaloga odvija se u dobrom pravcu. Mi smo itekako snažni zagovornici dijaloga, vidimo da taj proces raste i poboljšava se, to je proces koji će da traje i mi smo itekako voljni da ga pospešimo i pomognemo", rekla je Nuland.

Ona je zaključila da SAD visoko vrednuju ulogu koju, kako je rekla, Srbija ima u regionu, regionalnim inicijativama i pomirenju.

“SAD su izuzetno ponosne što im je Srbija partner, kao i na to što nastavlja na putu demokratskih reformi, ka jačanju vladavine prava, slobode medija i stvaranju povoljnog okruženja za strana ulaganja.”

Predstavnici obe države na ovom sastanku saglasili su se da između SAD i Srbije postoji zajednicki interes da se osnaže i pospeše trgovinska razmena i američke investicije.

"Većina investicija je u porastu, ali želimo da bude još više i bolje", rekla je Nuland.

Viktorija Nuland i Maja Gojković
Viktorija Nuland i Maja Gojković

Zamenica državnog sekretara SAD u Beogradu se sastala i sa predsednicom Parlamenta Majom Gojković i ministrom spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivicom Dačićem.

Nuland je pre Beograda posetila Prištinu i Skoplje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG