Dostupni linkovi

"Nobody Wants the Night" otvorio 65. Berlinale


Publika čeka u redu da kupi ulaznice za projekcije 65. Berlinalea
Publika čeka u redu da kupi ulaznice za projekcije 65. Berlinalea

Svjetska premijera filma "Nobody Wants the Night" španske režiserke Isabel Coixet, u kojemu glavnu ulogu tumači francuska glumica Juliette Binoche, u četvrtak uveče je otvorila 65. Međunarodni filmski festival u Berlinu.

Od 5. do 15. februara prikazaće se 441 film iz 72 zemlje. U okviru Takmičarskog programa biće predstavljena 23 ostvarenja, dok se 19 njih takmiči za festivalske nagrade "Zlatnog medvjeda" i "Srebrenog medvjeda".

Predsjednik žirija za glave nagrade je američki režiser Darren Aronofsky, a sedmočlani međunarodni žiri sačinjavaće njemački glumac Daniel Bruhl, južnokorejski režiser i scenarista Bong Joon-ho, američka producentkinja Martha de Laurentis, peruanska režiserka Claudia Llosa, francuska glumica Audrey Tautou i američki scenarista Matthew Weiner.

"Snažne žene u ekstremnim situacijama", kako je rekao direktor Berlinala Dieter Kosslick, biće u centru mnogih filmova ovogodišnje Smotre.

"Nobody Wants the Night" je historijska drama o hrabrim ženama i ambicioznim muškarcima smještena na Grenlandu početkom 20. vijeka.

U tom filmu glume još Rinko Kikuchi i Gabriel Byrne.

"Coixet je napravila impresivan portret dviju žena koje se suočavaju s ekstremnim uslovima", poručio je Dieter Kosslick, prvi čovjek Festivala.

Inače, ovo je sedmi film autorke Isabel Coixet na Berlinaleu, na kojemu je prije šest godina bila u žiriju, te treći u konkurenciji za Zlatne i Srebrne medvjede, nakon filmova "Opsesija" i "Moj život bez mene".

(Trailer: Nobody Wants the Night)


I Juliette Binoche je redovna na Berlinalu, sa filmovima "Čokolada" (2001.) i "Ljubavnici s Pont-Neufa", dok je 1997. osvojila Srebrnog medvjeda za "Engleskog pacijenta".

U službenoj konkurenciji prikazaće se film "Queen of the Desert" u režiji njemačkog veterana Wernera Herzoga. Nicole Kidman glumi britansku špijunku i avanturistkinju Gertrude Bell, a uz nju se, u ulozi Lawrencea od Arabije, u filmu pojavljuje zvijezda vrlo popularne sage "Sumrak" Robert Pattinson.

Cate Blanchett predstaviće film "Knight of Cups", priču o scenaristi koji pokušava otkriti uzroke neobičnih događaja, u kojemu uz nju glume Natalie Portman i Christian Bale. Autor naslova je samozatajni američki režiser Terrence Malick za kojega se Kosslick nada da će ove godine prošetati crvenim tepihom.

(Trailer: Knight of Cups)


Buduća Bondova djevojka Lea Seydoux vraća se u Berlin s filmom "Dnevnik jedne sobarice" u režiji Benoîta Jacqota po romanu Octavea Mirabeaua. Riječ je o trećoj filmskoj adaptaciji toga romana, nakon onih Jeana Renoira iz 1946. i Luisa Bunuela iz 1964. godine.

Tu je, naposlijetku, i Helen Mirren čiji će film "Woman in Gold" biti prikazan izvan konkurencije. Film je postavio Simon Curtis, a Mirren se u njemu pojavljuje u ulozi Marije Altmann, Austrijanke koja je preživjela holokaust i deset se godina borila za povrat Klimtovih platna koje su nacisti oteli njenoj porodici.

Dieter Kosslick
Dieter Kosslick

Ovogodišnja konkurencija Berlinalea, rekao je Kosslick, gledaocima nudi uobičajenu dozu anoreksije, vjerskog fanatizma, zlostavljanja djece i mučenja.

"Pogledate li vijesti, vidjećete da se naš program bavi glavnim današnjim društvenim i političkim pitanjima", dodao je Dieter Kosslick.

Tako će se u konkurenciji naći filmovi čileanskog režisera Pabla Larraina "El Club" o četvorici sveštenika upletenih u priču punu tajni i nasilja, te poljske režiserke Malgorzate Szumowske "Body", priča o policijskom istražiocu i samohranom ocu koji balansira između zahtjevnog posla i odgoja anoreksične kćeri.

Kao jedan od glavnih događaja na ovogodišnjem Berlinaleu najavljen je i novi film iranskog disidenta Jafara Panahija "Taksi" u kojemu autor kroz prozor taksija prikazuje svoju viziju današnjeg Teherana, a za Zlatnog medvjeda, koji će biti dodijeljen 14. februara, takmičiće se i dokumentarac "El Botón de Nácar" Čileanca Patricia Guzmana koji snimajući krajolik svoje zemlje istražuje i njenu historiju.

U službenoj selekciji biće prikazani i filmovi "Chasuke's Journey" Japanca Sabua, "Big Father, Small Father and Other Stories" Vijetnamca Phan Dang Dija, "Eisenstein in Guanajuato" Britanca Petera Greenwaya, "45 Years" Andrewa Haigha, "Aferim" Rumuna Radua Judea, "Als wir traumen" Nijemca Andreasa Dresena, "Pod elektricheskimi oblakami" Rusa Alekseja Germana, "Victoria" Nijemca Sebastiana Schippera i "Yi Bu Zhi Yao" Kineza Jianga Wena. Na festivalu će biti prikazani i prvi dugometražni filmovi Jayra Bustamantea "Ixcanul" i Laure Bispuri "Vergine giurata".

Plakat filma "Fifty Shades of Grey", Berlin
Plakat filma "Fifty Shades of Grey", Berlin

Na 65. Berlinaleu premijerno će biti predstavljena i dva filma koja bi mogla ostvariti veliku gledanost u kinima. Međutim, ni adaptacija romana E.L. James "Fifty Shades of Grey" prodanog u svijetu u 100 miliona primjeraka ni "Cinderella" Kennetha Branagha s Cate Blanchett, Stellanom Skarsgardom i Helenom Bonham Carter neće se takmičiti za Zlatnog medvjeda.

Uz njih izvan konkurencije biće prikazani i "Elser" njemačkog režisera Olivera Hirschbiegela, "Mr. Holmes" Billa Condona s Ianom McKellenom i Laurom Linney, "Die abhandene Welt" Margarethe von Trotta, "Love and Mercy" Billa Pohlada i "Selma" Ave Du Vernay.

Nagrada za životno djelo uručiće se Wimu Wendersu, a njemački filmadžija će na Festivalu izvan konkurencije predstaviti svoj novi film "Everything Will Be Fine", s Jamesom Francom, Charlotte Gainsbourg i Rachel McAdams, koji označava njegov povratak fikciji.

U takmičarskom programu "Generation 14plus" biće prikazan kratkometražni igrani film "Picnic" hrvatskog režisera Jure Pavlovića. Film pripovijeda o petnaestogodišnjem Emiru koji, u društvu nadzornika socijalne službe, odlazi u posjetu ocu u zatvor na Igmanu. Sa ovim filmom Pavlović je prošle godine učestvovao na radionici Short Film Station Berlinale Talents platforme.

(Trailer: Picnic)


Berlin je jedan od najstarijih filmskih festivala i ponosi se tradicijom da prikazuje politički relevantne filmove. Ipak, pojedini kritičari daju mu i negativnu ocjenu jer se, kako tvrde, Berlinale sve više okreće Hollywoodu i glamuru crvenog tepiha.

Dok su prijašnjih godina neki od filmova odabranih za otvaranje festivala bili komercijalni i umjetnički fijasko, s komedijom "Hotel Grand Budapest" prošle godine nije bilo tako - osvojila je veliku nagradu žirija na tom festivalu i 11 nominacija za britanske nagrade BAFTA.

Prošle godine Festival je pratilo oko 3.700 novinara iz 81 zemlje, oko 8.400 profesionalaca učestvovalo je na Evropskom filmskom sajmu, dok je filmske projekcije posjetilo oko 490.000 gledalaca.

XS
SM
MD
LG