Dostupni linkovi

Nikšić: Šta znače izbori na kojima ne učestvuje opozicija


U Nikšiću ovih dana predizborne konvencije održava samo vladajuća DPS
U Nikšiću ovih dana predizborne konvencije održava samo vladajuća DPS

Nikšić, drugi po veličini grad u Crnoj Gori, za manje od dvadeset dana čekaju lokalni izbori. Cijela crnogorska opozicija bojkotuje te izbore zbog inicijative Specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića koji je tražio skidanje imuniteta dvojici opozicionih poslanka i lidera Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću i „određivanje pritvora, zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije".

Dok su iz opozicije tada ocijenili da nema elementarnih uslova za održavanje lokalnih izbora, izborne liste u zakonskom roku predale su članice vladajuće koalicije: Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića.

U Nikšiću ovih dana predizborne konvencije održava samo vladajuća DPS, a njen lider Milo Đukanović i ove lokalne izbore, iako na njma ne učestvuje opozicija, ocjenjuje kao presudne i kaže da su oni nastavak bitke od 16. oktobra.

„Naše pobjede zaključno sa onom, na noć 16. oktobra, ne znače da je rat protiv nas prestao. Taj rat se nastavlja ali se nastavlja i naša odlučnost da zaštitimo naše pravo da upravljamo svojom budućnošću. I taj rat se sada nastavlja, između ostaloga, i izborima u Nikšiću“, smatra Đukanović.

Naše pobjede zaključno sa onom, na noć 16. oktobra, ne znače da je rat protiv nas prestao: Đukanović
Naše pobjede zaključno sa onom, na noć 16. oktobra, ne znače da je rat protiv nas prestao: Đukanović

Analizirajući političke prilike u Crnoj Gori i situaciju da na izborima u Nikšiću ne učestvuje kompletna opozicija politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da takvi izbori šalju poruku urušavanja političkog sistema u Crnoj Gori.

„Imamo dakle, jednu situaciju gdje sa aspekta izbornog zakonodavstva i izborne procedure izbori se mogu održati u takvim okolnostima ali sa aspekta legitimiteta odnosno, izbora kao odražavanja većinske volje građana imamo potpun fijasko. Poruka takve situacije jeste da je kriza koja je definitivno na sceni poslije oktobarskih izbora, dosegla svoj vrhunac“, smatra Janjušević.

Nameću se pitanja: šta znače izbori na kojima ne učestvuje cijela opozicija i kakve će biti dalje posljedice po unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori.

Odgovore je Radio Slobodna Evropa (RSE) tražio od prvog čovjeka DPS –a Mila Đukanovića.

RSE: Znamo da je predsjednik Filip Vujanović kazao da nema zakonskih mogućnosti da se odlože izbori u Nikšiću ali znamo i šta se dogodilo na lokalnim izborima u Tivtu. Kakvo je vaše mišljenje? Crna Gora je primjer u regionu kada se govori o integracijama u EU, na vratima NATO , kakvu sliku šaljemo ako na izborima u Nikšiću učestvuje samo jedna strana?

Đukanović: Nije da kažem idealna poruka i naravno, mnogo bi bolje bilo da svi politički subjekti učestvuju na njima. Ali pored onog što je percepcija opozicije u Crnoj Gori postoji i percepcija vlasti. A naša percepcija je da se u jednom produženom ataku na Crnu Goru sada pokušava opstruirati rad institucija i izazvati utisak vanrednog stanja time što će se bojkovati izborni procesi. Ne samo vlast nego i naši inostrani partneri u više navrata su poslali poruku da bojkot nije rješenje i da se treba vratiti u institucije, treba učestvovati u dijalogu, a ne najavom bojkota ucjenjivati Crnu Goru i njene institucije.

Ja mislim da ćemo poslati razne poruke a jedna od poruka kako ja vidim jeste – da Crna Gora ne pristaje na ucjene. Kao što nije pristala 16. oktobra , ne pristaje ni na ovaj tihi puč koji se nastavlja na ovakav način, već želimo da idemo dalje. Otvarajući svima jednake šanse da na izborima pobjede ako zaista vjeruju u to o čemu govore a ukoliko ne žele da učestvuju – to je stvar njihove odluke.

RSE: Kakve su posljedice toga?

Đukanović: Posljedice toga su da ćemo kao država sigurno očuvati stabilnost i sigurno kao vladajuća politika i vladajuća koalicija nastaviti da realizujemo svoje planove na razvojnom i integracionom kolosjeku.

Direktor Centra za političku edukaciju CPE analitičar Dragiša Janjušević objašnjava i da demokratija, u izbornom procesu, podrazumijeva tajnost glasanja: „A mi sada imamo situaciju gdje će se glasati za jednu dominantnu listu i gdje će i taj momenat biti sporan i upitan jer će se za sve građane koji izađu na izbore u Nikšiću znati da su glasali DPS“.

Govoreći o posljedicama po političku scenu u Crnoj Gori ako se izbori u Nikšiću održe uz opozicioni bojkot Janjušević kaže da je jedna od njih dodatno zaoštravanje odnosa na liniji vlast-opozicija u situaciji kada cijela opozicija bojkotuje državni parlamet.

Za sve građane koji izađu na izbore u Nikšiću će se znati da su glasali za DPS: Janjušević
Za sve građane koji izađu na izbore u Nikšiću će se znati da su glasali za DPS: Janjušević

„Pored već poznatih opozicionih zahtjeva za povratak u Skupštinu možemo imati i nove zahtjeve ali i proteste. Ti i mogući novi zahtjevi, u ovakvoj konstelaciji odnosa između vlasti i opozicije, se teško mogu usaglasiti bez posredovanja međunarodne zajednice. Što je nažalost postala praksa ne samo kod nas nego i u regionu. A da paradoks bude veći mi smo eto jedan ozbiljan kandidat za članstvo u EU i na pragu od članstva u NATO. Tako da mislim da će se stvari dodatno zaoštriti“, zaključio je Janjušević.

Podsjetimo, opozicija je od predsjednika Crne Gpre Filipa Vujanovića tražila odlaganje izbora u Nikšiću, a Vujanović je ocijenio „da bi svi organi lokalne samouprave u Nikšiću izgubili legitimnost funkcionisanja i zakonitog rada ako se izbori ne bi održali 12. marta i da je zbog toga zakonski nemoguće odlagati izbore“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG