Dostupni linkovi

Bojkot izbora u Nikšiću prvi odgovor opozicije na najave hapšenja


Mandić: Neka se Specijalni tužilac samouhapsi
Mandić: Neka se Specijalni tužilac samouhapsi

Nakon najave hapšenja i procesuiranja poslanika i lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića, sve opozicione stranke su jednoglasno odlučile da bojkotuju lokalne izbore u Nikšiću.

Nakon dvočasovnog sastanka potpredsjednika opozicionih partija - Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Demosa, URA-e, Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP) saopšteno je da ne postoje uslovi da opozicija preda liste za izbore u Nikšiću, zbog jučerašnje odluke Administrativnog odbora da Mandiću i Kneževiću ukine imunitet na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je rekao da je odustajanje opozicije od izbora u Nikšiću zajednički odgovor na napad Specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Ako opozicioni lideri mogu da budu hapšeni onda možete misliti što mogu da očekuju obični građani. Opozicija je morala da reaguje zajedničkom akcijom da bi zajedno odbranili Crnu Goru od Mila Đukanovića i njegovog izvođača radova Milivoja Katnića", rekao je Radunović.

Nema uslova da opozicija preda liste za izbore u Nikšiću, poručili predstavnici opozicije nakon sastanka
Nema uslova da opozicija preda liste za izbore u Nikšiću, poručili predstavnici opozicije nakon sastanka

Na drugoj strani, predsjednik Vlade Duško Marković je saopštio da aktivnosti tužilaštva treba da dobiju epilog na sudu, a zahtjev tužilaštva je, kako je rekao usmjeren ka dostupnosti Mandića i Kneževića, a ne hapšenje.

"Uopšte nije bilo nikakvog hapšenja. Tužilaštvo je u postupku utvrđivanja činjenica i dokaza, ima potrebu da tužilaštvu budu dostupni Mandić i Knežević. To su principi zakonitosti i vladavine prava. Oni ne mogu preskočiti nijednog građanina i nijednog političara. Zahtjev tužilaštva nije sudska odluka. Ono što radi tužilaštvo treba da dobije svoj epilog na sudu. Sud je mjesto na kojem se iznose dokazi i potvrđuje odbrana, odnosno tužilaštvo svoju optužnicu. Svako ko je demokratski vaspitan, svako ko se bavi javnom politikom ima obavezu da poštuje ta pravila vladavine prava i ustavnog poretka.

Zbog toga pozivam one na koje se ovo odnosi da svojom političkom odgovornošću i građanskom zrelošću doprinose principima vladavine prava i boljitku svoje države. Sud je mjesto gdje se potvrđuje ko je u pravu. Oni koji podgrijavaju ovakav scenario u Crnoj Gori (kompromitacija države, nedostupnost, ignorisanje institucija, protesti), bilo da su u Crnoj Gori ili da su van Crne Gore neka sklone ruke od Crne Gore", rekao je premijer Marković.

Komentarišući odluku opozicionih stranaka da bojkotuju izbore u Nikšiću, premijer Marković je ocjenio da je to nastavak političke destrukcije:

"To je kompromitacija političkog sistema, žalim zbog takve odluke, to nije dobro za Crnu Goru. Institucije i izbori su prilika kada treba da potvrdite svoju snagu, uticaj i program. Bojkot vas neće dovesti na vlast, ali taj bojkot takođe ugrožava kredibilitet zemlje i njenu demokratiju. Mi ćemo se suočiti sa tim kao demokratsko društvo demokratskim sredstvima", rekao je Marković.

Premijer opoziciji: Bojkot vas neće dovesti na vlast
Premijer opoziciji: Bojkot vas neće dovesti na vlast

Inače, sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti definitivno odlučeno o ukidanju imuniteta liderima opozicionog Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću biće održana u srijedu.

U crnogorskom parlamentu postoji većina poslanika iz vladajuće koalicije koja će glasati za skidanje imuniteta, nakon čega postoji mogućnost da lideri najjčeg opozicionog subjekta budu uhapšeni i gonjeni za krivična djela stvaranje kriminalne orgnizacije i podstrekavanje na djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Prethodno je Administrativni odbor Skupštine predložio parlamentu da se Mandiću i Kneževiću skine imunitet.

Aleksandar Damjanović iz Socijalstičke narodne partije je kazao da je predsjednik Skupštine Ivan Brajović prekršio poslovnik zakazivanjem vanredne sjednice na kojoj će se glasati o ukidanju imuniteta Mandiću i Kneževiću navodeći da je sjednica zakazana prije poslovničkog roka.

"Zakazivanje sjednice za 15. februar je najflagrantnije kršenje Poslovnika u istoriji višepartizma u Crnoj Gori. Jasno je da je nemoguće sazvati sjednicu vanrednog zasjedanja u roku kraćem od 15 dana, što je nažalost prekršeno. Nekome se ovdje žuri da izazove haos i destabilizaciju i ovim se u stvari kreće u svojevrsni državni udar na parlament, odnosno instituciju", ocijenio je Damjanović.

Podsjetimo, Demokratski front je nedugo potom održao pres konferenciju na kojoj je saopšteno da u pozadini zahtjeva Specijalnog tužilaštva za skidanje imuniteta stoji predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. Milan Knežević je na pitanje o mogućem hapšenju rekao da neće odlaziti iz Crne Gore.

Andrija Mandić je sinoć stigao iz Beograda, a na aerodromu su ga čekali partijski funkcioneri. U izjavi medijima Mandić je saopštio da sve u vezi skidanja imuniteta predstavlja predstavu u organizaciji predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

"Sva igra je u tome da se zaplaši Front, da nas nekako povežu sa određenim i kriminalnim radnjama koje u suštini i ne postoje. Neka se specijalni tužilac samouhapsi", rekao je Mandić, najavljujući da će danas popodnem za kada je najavljena pres konferencija DF-a, predstaviti konkretne planove.

Povodom najave hapšenja dvojice lidera najjačeg opozicionog subjekta oglasio se i Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković koji je za Radio Crne Gore konstatovao da su postupci Specijalnog tužilaštva izazvali reakcije političke i medijske javnosti, da tužilaštvo radi po zakonu i ne svrtava se ni na jednu stranu. On je pozvao javnost na strpljenje.

"Cijeneći veliko interesovanje javnosti za zahtjev koje je Specijalno državno tužilaštvo uputilo Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta dvojici poslanika, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, kao Vrhovni državni tužilac moram da napomene da će, ukoliko se zahtjev usvoji, opravdanost svih zahtjeva tužilaštva cijeniti nadležni sud. Svjedoci smo da su postupci Specijalnog tužilaštva izazvali brojne reakcije, kako političke tako i medijske javnosti. Zato napominjem, ni jedni, ni drugi, ni treći, neće odvući na svoju stranu državno tužilaštvo", rekao je Stanković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG