Dostupni linkovi

Nezapamćena sniježna oluja zahvatila sjeveroistok SAD


Sniježna oluja u SAD
Sniježna oluja u SAD
Nezapamćena mećava uzrokovala je smrt jedne osobe, a stotine hiljada stanovnika sjeveroistočnog dijela SAD-a ostale su u mraku i zametene snijegom.

Meteorolozi predviđaju da bi oluja mogla u nekim mjestima izazvati sniježne nanose i do metar visine, jer snijeg pada u velikim količinima, a vjetar puše i do 120 kilometara na sat.

Oluja koja je nastala spajanjem dva snažna sniježna talasa počela je u petak u New Yorku, a guverneri Massachusettsa, Rhode Islanda, New Yorka, Connecticuta i Maina proglasili su vanredno stanje.

Guverner Massachusettsa Deval Patrick privremeno je zabranio sav promet na državnim cestama koji nije od vitalnog značaja za stanovništvo.

Meteorolozi predviđaju da bi ovo mogla biti najgora oluja u ovom dijelu SAD-a u posljednjih nekoliko desetljeća.

Vlasti su upozorile građane da ostanu kod kuće, da ne izlaze na puteve i povećaju zalihe hrane i drugih potrepština zbog oluje koja je pogodila 25 miliona stanovnika te regije.

Aviokompanije otkazale su više od 4.300 letova - uključujući i sve one letove za tri glavna aerodroma u New Yorku, a željeznički prevoznik Amtrak obustavio je gotovo sve linije sjeverno od grada.

Snijeg je padao širom sjeveroistoka u petak cijeli dan. Grad Smithfield je samo do petka u 21 sat imao 14 centimetara snijega dok su cijeli Connecticut i Massachusetts bili već do pola zatpani snijegom. Vjetar je u petak dostigao brzinu od 64 kilmetra na sat.

U mnogim slučajevima, vlasti su naložile da i vladini zaposlenici, čiji rad nije od suštinske važnosti, ostanu kod kuće, a upućen je apel privatnicima da učine to isto.
XS
SM
MD
LG